Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Izrael
Kambodža
Lýkijská stezka
Podyjí
Lenka Hrabalová
6
Fotogalerie

Jaké jsou nejhezčí stezky Blízkého východu, proč navštívit Moldavsko a jak si užít výlet do Battambangu?

V novém čísle jediného českého cestovatelského měsíčníku vám přinášíme pravidelnou dávku zážitků z celého světa. Tentokrát s námi zavítáte na Blízký východ, do Asie i Evropy.

Pokud plánujete dovolenou v Turecku a chtěli byste tuto zemi poznat trochu netradičně, vydejte se objevovat zdejší přírodu na Lýkijské stezce, která začíná v turistickém letovisku Antalya. Zkušená cestovatelka a odbornice na Blízký východ Lenka Hrabalová popisuje divokou nespoutanost zdejší přírody, krásu opuštěných pláží a antické ruiny, jichž na trase uvidíte spoustu. Takové kombinaci moře, hor a památek neodoláte. S Lenkou si v aktuálním čísle můžete také přečíst rozhovor, v němž prozradí, proč má tuto část světa nejradši. Jiří Kalát vám ukáže Turecko z trochu jiného pohledu, navštívíte s ním méně známá místa Istanbulu. Pokud se vydáte do turecké metropole, rozhodně načerpejte inspiraci v Jirkově článku a užijte si zajímavá místa, na nichž nepotkáte příliš turistů.

Lukáš David prošel Izrael a vydal se na stezku, které místní přezdívají Shvil a jež měří kolem tisíce kilometrů. Vede například Nazaretem, kolem hory Tábor a dalšími místy, které můžeme znát z biblických příběhů. Dočtete se o pohostinnosti Izraelců, nocování ve zřícenině starého hradu nebo o putování pouští. A víte, že se zakladatelé této stezky inspirovali španělskou Svatojakubskou poutí?

Izrael se také stal dějištěm Duelu, který se odehrál mezi Jeruzalémem a metropolí Tel Aviv. Tato dvě města dělí od sebe jen pár desítek kilometrů, ale jejich atmosféra je diametrálně odlišná. Zatímco Jeruzalém je kolébkou judaismu a starobylost a historie na vás dýchnou z každého koutu, Tel Aviv je moderní, kosmopolitní město, kde dochází k prolínání mnoha kultur.

Magdaléna Rojo navštívila kambodžské město Battambang, které kdysi bývalo hlavním obchodním centrem země. Dnes tato oblast stále patří k nejvýznamnějším v pěstování rýže. Magda prošla trh s typicky rušnou atmosférou a pohovořila s místními obyvateli. Zdejší široké ulice zaujmou zejména netypickou francouzskou koloniální architekturou, která kontrastuje s tradičními buddhistickými stavbami. Za návštěvu rozhodně stojí chrám Vatu Banan, který si co do krásy nezadá s Angkor Vatem. V Sedmičce se pak můžete těšit na přehled největších chrámů světa.

Kam v září? No přece do Jižní Afriky! V rubrice Kompas se věnujeme tomuto africkému cípu a místům, jež byste při návštěvě neměli opomenout. Je to země určená jednak milovníkům přírody, kteří si mohou užívat procházek národními parky, ale i městským nadšencům, kteří dovolenou raději tráví v uličkách a muzeích.

V Evropě jsme s Jolanou Sedláčkovou tentokrát navštívili Moldavsko, jednu z nejchudších zemí kontinentu. Nelehká ekonomická situace se podepisuje na zdejší atmosféře i náladě obyvatel a pozůstatky socialistických monumentů připomínají ne příliš vzdálenou historii. I tak má však tato země návštěvníkům co nabídnout. Například výlet do Bílého kaňonu řeky Răut.