Zámek Ctěnice

Zámek Ctěnice Zdroj: Profimedia.cz

Zámek Ctěnice
Zámek Ctěnice - kočárovna
Zámek Ctěnice - park
Zámek Ctěnice - park
Tipy na červnové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Zámecký areál Ctěnice

Na severovýchodním okraji Prahy leží zámecký areál Ctěnice, který je perfektním místem nejen pro pohodový rodinný výlet či cyklisty, ale také pro romantickou procházku po zdejším parku.

Ctěnice se nacházejí na pomezí Prahy a středních Čech mezi Vinoří a Čakovicemi. Dostanete se sem pohodlně jak autobusem z Letňan, tak autem, které můžete zaparkovat na přilehlém parkovišti. Také cyklisté si obec mohou vybrat jako příjemnou zastávku či cíl výletu, protože v blízkosti vede cyklistická stezka č. 8100, okružní trasa kolem Středočeského kraje.

Zámek Ctěnice postavil přibližně v polovině 16. století Mikuláš Hrzán z Harasova (rodové jméno tohoto starého českého šlechtického rodu připomíná Hrzánský palác na pražských Hradčanech) na místě původně gotické tvrze, která tu stála už od roku 1372. V okolí se nacházely bažiny, od kterých ji chránil příkop vytesaný do skály. Ctěnice byly sídlem mnoha pánů, žili tu mimo jiné i Valdštejnové. Velkými změnami zámek prošel za správy rakouského šlechtického rodu Windischgrätzů, kteří nechali v 2. polovině 18. století přestavět renesanční stavbu do dnešní, barokní podoby. 

Po revolučním roce 1848 získal zámek s přilehlým hospodářským dvorem vídeňský velkoprůmyslník Alexander Schöller, který v nedalekých Čakovicích podnikal v cukrovarnictví. Schöllerové byli páni Ctěnic až do druhé světové války. Po ní sice zámek poměrně chátral, při náročné rekonstrukci na přelomu tisíciletí se však podařilo obnovit historický interiér s renesančními a barokními nástěnnými malbami.

Od roku 2012 spadá zámecký areál Ctěnice pod správu Muzea hlavního města Prahy. Stal se tak stálou expozicí tradiční lidové kultury a řemesel. Najdete tu i nově zrekonstruovanou obřadní síň a pět menších výstavních sálů.

Celý areál parku a zámku s hospodářským dvorem je obehnán kamennou zdí se vstupními pilířovými branami. Najdete tu potůček s jezírkem, nad nímž se sklánějí mohutné vrby a nabízejí příležitost k příjemnému posezení. Milovníci květeny mají také od středy do neděle k dispozici zahradnictví, z něhož si odnesou bylinky nebo okrasné květiny. Pokud byste si chtěli procházku prodloužit, dostanete se odsud až do vinořského parku.

Pro děti je téměř u vchodu do areálu připraveno hřiště, na němž se dostatečně vyřádí. Nachází se tu také jezdecká škola s koňmi i poníky, kde nabízejí výcvik pro děti od sedmi let. Můžete se ubytovat v zámeckém hotelu Pytloun, nebo alespoň posedět ve zdejší restauraci.

Video placeholde
Tipy na červnové výlety • Videohub