Iguazú, Brazílie a Argentina

Iguazú, Brazílie a Argentina Zdroj: Profimedia.cz

Andělský vodopád, Venezuela
Plačící zeď, Havaj
Dudhsagar, Indie
Kaieteur, Guyana
Gullfoss, Island
10
Fotogalerie

TOP 10: Magické vodopády

Téměř dvě třetiny Země pokrývá voda a vodopády patří bezpochyby k nejúžasnějším a nejkrásnějším divům přírody. Pohled na zpěněný a řvoucí živel padající přes skály do hlubokých tůní vás naprosto ohromí.

Iguazú, Brazílie a Argentina

Vodopády Iguazú jsou jednou z nejúžasnějších památek Jižní Ameriky. Jejich návštěva je dech beroucím zážitkem a hluk padající vodní masy se vám navždy vryje do paměti. Díky malým útesům a kamenům tu najdete víc než 270 kaskád, které dosahují výšky až 60 metrů. Vodopády leží na brazilsko-argrentinské hranici v rozsáhlém národním parku, jehož velkou část tvoří deštný prales s jedinečnou flórou a faunou. Snadno se sem dostanete z obou stran hranice.

Andělský vodopád, Venezuela

Leží v národním parku Canaima zapsaném na Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Jedná se o nejvyšší vodopád na světě, který se rozlévá z řeky Auyán-tepui do takzvaného Ďáblova kaňonu o 979 metrů níž. Domorodí obyvatelé mu říkají Kerepakupai-Mer, ale pojmenován byl po Jimmym Angelovi, americkém pilotovi, jenž ho objevil v roce 1937. Leží tak vysoko, že než se voda dostane dolů, rozpráší ji silný vítr do okolí a změní se v mlhu.

Plačící zeď, Havaj

Řada hřmících vodopádů se ostře zařezává do 1569 metrů vysoké hory Waialeale na havajském ostrově Kauai a tvoří takzvanou Plačící zeď (Weeping Wall). Waialeale je druhým nejvlhčím místem na Zemi. Horní část Zdi je téměř vždy zakryta dešťovými mraky, vrchol této sopky se z nich vynoří jen asi 20 dní v roce. I přesto se jedná o úchvatnou podívanou umocněnou všudypřítomnou zelení.

Dudhsagar, Indie

Jeden z nejvyšších a nejpůsobivějších vodopádů v Indii se řítí kaskádovitě z výšky více než 300 metrů ve čtyřech úrovních a je široký téměř 30 metrů. Rychlost a síla, s jakou voda padá, dala Dudhsagaru také přezdívku Mléčné moře, protože při dopadu do řeky Mandovi vytváří pěnivou bílou mlhu.

Kaieteur, Guyana

Vodopád Kaieteur můžete obdivovat uprostřed jednoho z nejčistších deštných pralesů na světě, na řece Potaro v centrální části území Essequibo v Guyaně. Dosahuje výšky asi 226 metrů a podle objemu vody, která jím protéká, je největší na světě. Legenda indiánů z kmene Patamona vypráví, že byl pojmenován po náčelníku Kaiovi, který zachránil svůj lid tím, že přes vodopád přeplaval a obětoval se tak velkému duchu Makonaimovi.

Gullfoss, Island

Gullfoss v překladu znamená Zlatý vodopád. Jméno získal podle ledovcových usazenin v řece Hvita, díky nimž na slunci září jako zlato. Je vysoký 32 metrů se řítí se dolů ve dvou stupních. Než sejdete z vyhlídky téměř k němu, vytváří iluzi, že padá do samého jádra Země. Pohled na tento přírodní skvost si při návštěvě Islandu rozhodně nesmíte nechat ujít.

Plitvické vodopády, Chorvatsko

Národní park Plitvická jezera, zapsaný na Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO, je světově proslulý kaskádovitými jezery s výraznými, čistými odstíny smaragdové a tyrkysové. Voda proudící přes vápenec a křídu vytvořila přírodní přehrady, které vytvářejí ohromující vodopády, řeky a jeskyně.

Yosemitský vodopád, USA

Leží v jednom z nejkrásnějších národních parků USA, je nejvyšším vodopádem v Severní Americe a pátým nejvyšším na světě. Ve skutečnosti se skládá ze tří samostatných částí a jeho celkový spád činí 739 metrů. Vodopád je nejmohutnější zejména během tání sněhu na jaře, vrchol odtoku přichází obvykle v květnu nebo červnu, hukot je pak slyšet v mnoha částech východní části Yosemitského údolí. Jakmile všechen sníh ve vysokých polohách roztaje, vodopád se stane pouhým pramínkem a v srpnu občas i vyschne.

Viktoriiny vodopády, Zambie a Zimbabwe

Na řece Zambezi mezi Zimbabwe a Zambií se nacházejí Viktoriiny vodopády, které jsou na Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO a místní obyvatelé jim říkají Dým, který hřmí. Na zambijské straně si zblízka prohlédnete impozantní vodní stěnu, která se řítí přes 1,7 kilometru široký a více než 100 metrů vysoký sráz. Můžete si dokonce na zambijské straně zaplavat v Ďáblově tůni, úplně na vrcholu.

Niagarské vodopády, USA a Kanada

Niagarské vodopády se skládají ze tří částí, z nichž největší je Podkova (Horseshoe Falls). Leží na hranici mezi USA a Kanadou a kaskádovitě padají do Niagarské rokle. Můžete je pozorovat z řady vyhlídkových míst, jedním z nejunikátnějších je Cave of the Winds, když se zhruba v polovině řítí z plošiny Hurricane Deck.