Mauna Loa

Mauna Loa Zdroj: Shutterstock

Merapi
Nyiragongo
Etna
St. Helens
Santa María
7
Fotogalerie

Aktivní sopky světa napříč světadíly

Za aktivní je považována sopka, která zaznamenala erupci v posledních 10 000 letech. Tomuto kritériu dnes vyhovuje kolem 1500 vulkánů napříč planetou. Sestavit jednoznačný žebříček nejaktivnějších není snadné, raději se zaměřme na pozoruhodné zástupce jednotlivých světadílů.

1) Mauna Loa (Havaj, Oceánie)

Ačkoli v aktivitě se na ni v poslední době dotahuje sousední Kilauea (vědci zjistili, že jsou oba vulkány v podzemí určitým způsobem propojeny), z hlediska velikosti nemá Mauna Loa mezi světovými sopkami konkurenci. Nejenže zabírá takřka polovinu šířky havajského Velkého ostrova (Hawai’i), ale měřeno od mořského dna je i jednou z nejvyšších hor světa. Je to tak ová masa hmoty, že se neustále pod svou vlastní vahou propadá hlouběji do oceánu. A v posledních 3000 letech v ní dochází k erupci v průměru každých šest let.

2) Merapi (Indonésie, Asie)

Ačkoli na sebe v roce 1991 upozornila filipínská sopka Pinatubo druhou největší erupcí 20. století, ze 180 aktivních sopek jihovýchodní Asie se jich víc než dvě třetiny nacházejí na ostrovech indonéských. Mezi nimi vyniká javánská Merapi, která podle odhadů vychrlila za svou existenci víc lávy než jakýkoli jiný vulkán na světě. Ne nadarmo znamená její název „ta, která dělá oheň“. Probouzí se každých pět až deset let a obavu vzbuzuje smrtelně nebezpečným pyroklastickým proudem, tedy směsí žhavých plynů, úlomků magmatu a popela.

3) Nyiragongo (Konžská dem. rep., Afrika)

Zhruba 40 procent erupcí na africkém kontinentu v historii má na svědomí hora Nyiragongo v konžském národním parku Virunga. Do čela světového žebříčku se probojovala v kategorii největších lávových jezer. Od roku 1882 řádila sopka víc než třicetkrát, přičemž ničivé účinky předvedla především v letech 1977, 2002 a 2021. Její rekordní lávové jezero je neustále v pohybu a řídká láva o teplotě kolem 900 °C často a rychle vytéká z kráteru jako řeka. Přesto je sopka veřejnosti přístupná.

4) Etna (Itálie, Evropa)

Těm, kteří by snad váhali, zda je nejaktivnější evropskou sopkou Stromboli, nebo Etna, dala v roce 2021 jasnou odpověď sicilská divoška. Nejvyšší evropský vulkán během pěti týdnů ukázal svou sílu hned šestnáctkrát. Bouřlivý je ale už od antických dob, kdy starověcí Řekové věřili, že se v jeho útrobách ukrývá Vulkán, bůh ohně a kovářství. Erupce pak podle nich znamenaly jen to, že pracuje na zbraních pro Marta, boha války. Nejničivější následky mělo pustošení Etny v roce 1669.

5) Hora St. Helens (USA, Severní Amerika)

Z hlediska četnosti aktivních sopek vévodí severní části amerického kontinentu jednoznačně Aljaška, nicméně za nejtragičtější vulkanický projev v historii USA se považuje silná erupce a sesuv půdy z hory St. Helens ve státě Washington v květnu 1980. Tehdy přišlo o život 57 obyvatel, mezi nimi i český vědec prof. Antonín Svoboda. Dodnes je považována za jeden z nejnebezpečnějších amerických vulkánů. Na druhou stranu místní indiánské kmeny přikládají hoře velký duchovní význam a považují ji za posvátnou.

6) Santa María (Guatemala, Střední Amerika)

Na seznamu „Decade Volcanoes“, tedy 16 sopek, které byly díky své aktivitě označeny za vhodné pro vědecký výzkum, se objevuje i tato guatemalská hora. Tyčí se do výšky 3772 metrů nad mořem u města Quetzaltenango. Její erupce z roku 1902 se považuje za třetí nejsilnější v minulém století. Jedním z jejích následků je kromě vytvoření kráteru i neustále činná sestava lávových dómů pod souhrnným názvem Santiaguito. Ta o sobě dala opakovaně vědět v letech 2011–2014.

7) Erebus (Antarktida)

Činné sopky kupodivu najdete i na Antarktidě. Ta nejvyšší a nejaktivnější z nich se nachází na Rossově ostrově a je zároveň nejjižněji položeným aktivním vulkánem planety. Překvapivě se hora Erebus proslavila i velkým lávovým jezerem, v němž to neustále vře. Od 70. let se sopka celkem často projevuje erupcemi a sopečnými plyny. V listopadu 1979 se navíc do historie zapsala tragickou nehodou novozélandského letounu, při níž zahynulo všech 237 pasažérů i 20 členů posádky. Vyhlídkový let ukončila nešťastná souhra několika okolností.