Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Point Nemo: Nejodlehlejší místo na Zemi

Pokud občas sníte o útěku z civilizace, chcete být obklopeni pouze nekonečným mořem a ocitnout se tisíce kilometrů od lidí, pak je pro vás Point Nemo jak stvořený. Od osídlené pevniny jej totiž dělí téměř tři tisíce kilometrů.

Point Nemo (Bod Nemo) se také nazývá pacifický pól nedostupnosti. Za název vděčí legendárnímu kapitánovi a stvořiteli lodi Nautilus z knihy Julesa Verna Dvacet tisíc mil pod mořem. Latinský překlad slova „nemo“ znamená „nikdo“, což je pro tak odlehlé místo velmi příhodné jméno.

Po mnoho staletí nikdo nespočítal, kde by se mohl nacházet nejvzdálenější bod od pevniny. Teprve v devadesátých letech minulého století se vědci začali zajímat o to, kde by takové těžko dosažitelné místo mohlo být. Pomocí řady matematických výpočtů, které označovaly každé pobřeží a každý malý ostrov uprostřed oceánu, se jim podařilo najít souřadnice: 48° 52,6 E 123° 23,6 W v Tichém oceánu. Nazvali ho Point Nemo.

Abychom pochopili, jak obtížné je dostat se na toto podivuhodné místo, stačí pamatovat si číslo 2688. To jsou kilometry, které Point Nemo dělí od nejbližších suchozemských míst: Pitcairnových ostrovů, ostrůvku Motu Nui a Maherova ostrovu. Tato tři místa jsou prakticky stejně daleko, ale jsou neobydlená. K první formě civilizace je třeba cestovat dále ještě alespoň sto kilometrů, abyste se dostali do Aucklandu na Novém Zélandu. Vzhledem k tomu, že oběžná dráha Mezinárodní vesmírné stanice je vzdálená asi 400 kilometrů od zemského povrchu, můžeme konstatovat, že blíž Point Nemo se nacházejí astronauti ve vesmíru než člověk na Zemi.

Tento bod, vzdálený nejen od civilizace, ale také od téměř jakékoli formy života, protože mořské proudy a hloubka místa neumožňovaly rozvoj velkého ekosystému, samozřejmě nezůstal bez povšimnutí vědců. Z tohoto důvodu dnes Point Nemo slouží jako „hřbitov“, kam jsou posílány všechny kosmické lodě směřující k Zemi při jejich plánovaném návratu. Daleko od zvědavých očí, ale především proto, aby se zamezilo zamoření obydlených center. Předpokládá se, že v oblasti leží více než 100 vyřazených kosmických lodí. To se však nelíbí ekologům: ačkoli tu nežijí žádní lidé, jedná se paradoxně o místo s největším množstvím plastového a jiného odpadu na světě.