Obálka

Obálka Zdroj: Lidé a Země

Andalusie
La Palma
Pákistán
Polsko
Tádžikistán
6
Fotogalerie

Vášnivá Andalusie, vřelí Garifunové a cesta za vulkány - nejen to najdete v březnovém Lidé a Země!

Přinášíme vám pravidelnou dávku zážitků z celého světa v novém čísle jediného českého cestovatelského měsíčníku. Tentokrát s námi zavítáte do Evropy, Asie, ale také Střední Ameriky.

Zkušená cestovatelka Irena Páleníčková vám představí nádhery španělské Andalusie a vezme vás s sebou na důkladnou prohlídku této autonomní oblasti. Obdivujte chrám v Alhambře, navštivte muzeum Pabla Picassa v Málaze nebo si zatančete flamenco s místními ženami. A na závěr se nechte pohltit nádhernou horskou přírodou. A svou pětkou oblíbených míst v této oblasti vás provede Anna Müllerová, která se také podělí o to, jaký byl život v andaluské Tarifě, kde strávila dva roky. Andalusie má zkrátka co nabídnout!

Divokou nespoutanost sopky na Kanárských ostrovech, která chrlila proudy lávy minulý podzim a bohužel zničila vše, co jí přišlo do cesty, zachytily dobrodružky Věra Sychrová a Ludmila Korešová. Popsaly tak, jak se změnil profil ostrova La Palma, na němž sopka vybuchla, a jak se s nenadálou situací vyrovnávali místní. Díky erupci se však lidé prý začali zajímat o vulkanickou historii zdejšího souostroví a kromě vln zde do budoucna budou turisty zajímat i mnohé sopečné naučné stezky.

O sopkách jsme si popovídali s odborníkem, planetologem Petrem Brožem. Petr se však neomezuje jen na vulkanickou aktivitu na Zemi, zajímá se zejména o povrch a sopečné horniny na Marsu. V Sedmičce se pak můžete těšit na přehled nejpozoruhodnějších sopek světa.

Pokud byste se rádi někam podívali, ale nechce se vám daleko z české kotliny, určitě se vydejte do Polska. Honza Čermák navštívil jak zdejší metropole Krakov, Varšavu nebo nádherný pobřežní Gdaňsk, ale také Sloviňský národní park s bažinami, lesy a pohyblivými písečnými dunami. Kromě přírodních krás a městských pamětihodností se zde samozřejmě můžete dozvědět o méně růžové historii minulého století v mnoha muzeích věnovaným druhé světové válce. A ty nejsilnější povahy se mohou odvážit i do bývalých koncentračních táborů Osvětim či Březinka.

Duelu se proti sobě utkaly země plné pouštních dun a pozůstatků starověkých civilizací. Vydejte se za pyramidami do Egypta nebo do největší medíny světa v marockém Fésu. Ani v jednom případě rozhodně nešlápnete vedle. Z pouště do sněhu vás zase přenese Jakub Freiwald, který se vydal objevovat krásy podhůří štítu K2 v Pákistánu, kde mimo jiné dokumentoval výstup horolezkyně Kláry Kolouchové.

Přemýšlíte, kam vyrazit v dubnu? Kompas ukazuje na Tunisko! Tato země se neprávem řadí mezi destinace, pod nimiž si lidé často představí „válecí“ dovolenou v jednom z mnoha přímořských letovisek. Tunisko přitom nabízí výlety do malebných městeček nabitých historií a různými pamětihodnostmi. Pro milovníky přírody se tu nabízí možnost navštívit několik národních parků s místní faunou a flórou v podobě datlových hájů. Za botanickým safari však nemusíte cestovat daleko. Stepi jižní Moravy vám popíše Jakub Hloušek a doporučí, kam se vydat za obdivováním mandlových stromů, orchidejí a dalších vzácných jarních květů.

Ivana Grešlíková se vydala ochutnat Singapur a stálo to za to! V této zemi si lidé doma nevaří, ale plnými doušky si užívají rozmanitosti pouliční kuchyně. Ivana vám vysvětlí, co to znamená hawker centrum a jak si vychutnat zdejší speciality. Milovníkům sladkého rozhodně doporučuje ochutnat ovocné buchty a knedlíky!

Za Garifuny na konec světa, tedy konkrétně do Nikaraguy, se vydala Katarína Lišková. Tento kočovný národ rybářů, který se podle svých vlastních slov nenechal nikdy zotročit, si stále uchoval svoji identitu pomocí různých tradic a unikátní kuchyně. Katarína také popíše originální atmosféru městečka Bluefield, v němž se mísí různá etnika a kultury, což spolu s přilehlými lagunami dodává městu punc pirátského městečka.