Témata únorového čísla LaZ

Témata únorového čísla LaZ Zdroj: Lidé a Země

Témata únorového čísla LaZ
Témata únorového čísla LaZ
Témata únorového čísla LaZ
Témata únorového čísla LaZ
Témata únorového čísla LaZ
6
Fotogalerie

Tajemný svět Kurdů, mexická Oaxaca, nebo ohlédnutí za Miroslavem Zikmundem? Nejen to objevíte v únorovém čísle LaZ!

V novém čísle jediného českého cestovatelského měsíčníku vám přinášíme pravidelnou dávku zážitků z celého světa. Tentokrát s námi zavítáte do Střední Ameriky, Evropy, Afriky a na Blízký východ.

Arabistka a íránistka Lenka Hrabalová vám představí svět nespoutaných Kurdů a poodhalí tak tajemství nejen jejich původu, ale i všedního života na území dnešního Turecka, Sýrie, Iráku a Íránu. Nechte se okouzlit kurdskou pohostinností a pokochejte se divokou přírodou Blízkého východu. A proč milovat východní Turecko? To se pokusí vysvětlit Sára Opletalová, která kouzlu Orientu naprosto propadla a provede vás oblastí plné historických památek nebo podhůřím Araratu.

Nadšený fotograf Martin Hájek vám prostřednictvím svých nádherných fotografií ukáže krásu Filipín z ptačí perspektivy. Pokud jste váhali, jestli dron zařadit do své cestovatelské výbavy, pohled na kaskádovité rýžové terasy nebo bělostné pláže vás zcela jistě přesvědčí, že minimálně jeho vyzkoušení stojí za to. Z nebeských výšin vás Martin zavede i do podzemí – a to v příspěvku o Moravském krasu, v němž mimo jiné několik let působil jako průvodce, takže ví zcela jistě, jaká unikátní zákoutí se v těchto jeskyních nacházejí.

Již tři čtvrtě století uplynulo od začátku první cesty cestovatelských legend Hanzelky a Zikmunda. Linda Piknerová a Tomáš Vaňourek se vypravili v jejich afrických šlépějích jako členové expedice Z101 a popsali svá dobrodružství, která zažili na cestě z egyptského Luxoru do súdánské Kassaly. Cestovatelé mají však i určitou misi – vezou s sebou původní deníky dua H+Z a pořizují srovnávací fotografie z lokalit, které tyto legendy navštívily. V Sedmičce se pak můžete těšit na zásadní místa Miroslava Zikmunda, která ovlivnila jeho život.

V Evropě zavítáme na východní pobřeží Anglie, kde vám Daniel Pečeňa poodhalí neobvyklou krásu místních několikakilometrových písečných pláží, které díky odlivu mnohdy připomínají pouštní krajinu. Turisté se také v této, na první pohled nehostinné krajině mohou těšit na zajímavé geologické útvary a rozsáhlé mokřady. A věděli jste, že v této části britského království se narodil slavný admirál Nelson?

VAnglii ještě zůstaneme, protože v Duelu se utkala jedna z nejznámějších univerzitních měst – Cambridge a Oxford. Architektonicky se sobě v lecčems podobají a také často bývají kulisou pro různé historické filmy či seriály. Které z nich vás okouzlí více?

Přemýšlíte, kam vyrazit v březnu? Střelka našeho Kompasu míří na Dominikánskou republiku! Přitáhněte k sobě jaro prohlídkou fauny a flóry v místních národních parcích nebo si odpočiňte na prohřáté písčité pláži – možností, jak si užít tento karibský ráj, existuje nespočet. A pokud byste se chystali ještě dál na západ, nechte se nalákat na návštěvu Yellowstonského parku, perly mezi americkými národními parky, která letos slaví 150 let od založení. Miloslav Martan se na toto místo pravidelně vrací a není se čemu divit – hluboké lesy, kaňony, vodopády a sopečné útvary tvoří neopakovatelnou symfonii přírody.

Magdaléna Rojo se vydala objevovat ideu udržitelného turismu do mexického státu Oaxaca. Individualismus nečekejte – tady má každý člen místní komunity své místo a lidé tu žijí pospolu v souladu s tradicemi a přírodou. A nesmíme zapomenout na výtečnou mexickou kuchyni, na kterou vás naláká Eva Kubátová. Je libo klasické guacamole, nebo snad pražená sarančata?

Z Havířova do Istanbulu pěšky se vydala dobrodružka Nicolette Havlová, a to nejen pro vlastní potěšení. Tato šikovná dvaadvacetiletá cestovatelka cestu využila ve prospěch české komunity v rumunském Banátu a popsala nám zážitky s tamními Čechy nebo postřehy z turecké metropole.

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která pro vás i toto vydání připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.