Pamětní fontána Diany, princezny z Walesu, Hyde Park, Londýn

Pamětní fontána Diany, princezny z Walesu, Hyde Park, Londýn Zdroj: Profimedia.cz

Archibaldova fontána, Sydney, Austrálie
Big Wild Goose Pagoda Fountain, Si-an, Čína
Buckinghamská fontána, Chicago, Illinois, USA
Fontána Stravinsky, Paříž, Francie
Jet d’Eau, Ženeva, Švýcarsko
10
Fotogalerie

TOP 10: Zajímavé fontány světa

Fontány představují příjemné zpestření pro návštěvníky jakéhokoli města nebo parku. Některé jsou určeny jen pro potěchu oka, ale v jiných si můžete v horkých letních dnech zabrouzdat a osvěžit se po náročné procházce nebo se poblíž posadit na lavičku a kromě vodou prosyceného vzduchu si vychutnat i hudební symfonii.

Pamětní fontána Diany, princezny z Walesu, Hyde Park, Londýn

Tato fontána, kterou v červenci 2004 otevřela královna Alžběta II., se v posledním desetiletí těší stále větší oblibě. Jedná se o smyčku z jemně vytesané žuly. Voda do ní vstupuje v nejvyšším bodě, teče dvěma směry a setkává se v nejnižším bodě, odkud se vrací zpět a symbolizuje tak kruh života. Kašna navíc láká návštěvníky k posezení, a tak si v letním období můžete osvěžit nohy v chladivé vodě.

Archibaldova fontána, Sydney, Austrálie

Archibaldova fontána se nachází v Hyde Parku, v centru Sydney v Novém Jižním Walesu. Design je směsicí řeckých a římských vlivů, na níž je vyobrazen bůh Apollón obklopený dalšími mytickými bytostmi, které chrlí vodu k potěše návštěvníků.

Big Wild Goose Pagoda Fountain, Si-an, Čína

S rozlohou 110 000 metrů čtverečních se jedná o největší fontánu v Asii. Celý komplex má nejvíc laviček, nejdelší světelný pás a nejrozsáhlejší akustický celek na světě. Tato fontána je rozdělena do tří oblastí: Stometrový bazén s vodopádem, osmiúrovňový bazén s ponorem a hudební bazén Prelude.

Buckinghamská fontána, Chicago, Illinois, USA

Buckinghamská fontána se nachází v chicagském Grant Parku, byla postavena v roce 1927 a dodnes je jednou z největších fontán na světě. Byla navržena jako symbol Michiganského jezera a její čtyři mořští koníci představují čtyři státy, které s jezerem sousedí. Každou hodinu se můžete zastavit na choreografickou vodní show.

Fontána Stravinsky, Paříž, Francie

Barevná fontána Jeana Tinguelyho a Niki de Saint Phalle, jedna ze sedmi nových pařížských fontán, které byly objednány prezidentským dekretem v roce 1978, evokuje motivy z díla skladatele ruského původu Igora Stravinského. Pro Stravinského a jeho současníky byl oblíbeným tématem cirkus a tato okouzlující surrealistická fontána je skutečně rozverná a barevná. Najdete ji blízko kulturního centra Pompidou.

Jet d’Eau, Ženeva, Švýcarsko

Žádné bronzové sochy zde nečekejte. Kouzlo této fontány překvapivě spočívá v obyčejné trysce o průměru 10 cm, která však vystřeluje sedm tun vody rychlostí 120 km/h do alpského nebe. Voda, která je napájena miliony vzduchových bublinek, se třpytí sněhově bílou barvou a duhově se leskne, když slunce prosvítí její, k nebi sahající chochol.

Samsonova fontána, Petrohrad, Rusko

Ústředním bodem Velké kaskády 64 fontán, které se z Petrohradu, paláce cara Petra, svažují podél šípovitě rovného kanálu, je fontána Franceska Rastrelliho, kterou od roku 1802 korunuje pozlacená bronzová socha Samsona zápasícího se lvem. Lev symbolizoval Karla XII. a Samson vítězného ruského cara. Ve 40. letech 20. století však palác zničila německá armáda a sochu Samsona odvezla. V roce 1947 ji nahradila replika od Vasilije Simonova.

Náměstí Nakš-e džahán, Isfahán, Írán

Toto rozlehlé veřejné prostranství s podloubím je srdcem Isfahánu, velkého historického města na území dnešního Íránu. Bylo vybudováno podle návrhů šajcha Baháje v letech 1602–1629 pro šáha Abbáse. V minulosti bylo náměstí pozoruhodným místem setkávání velmi mnoha obchodů, národů, kultur a dokonce i náboženství. Fontány byly doplněny za vlády posledního perského šáha Muhammada Rezy Pahlavího, sesazeného v roce 1979. V letních dnech, kdy teplota pravidelně stoupá k 35 °C a víc, přijde toto osvěžení obzvláště vhod.

Apollónova fontána, Versailles, Francie

Francouzský král Ludvík XIV. se považoval za Apollóna své doby a nejkrásnější z fontán vytvořených v palácových zahradách v roce 1662 byla inspirována představou římského boha slunce, který za úsvitu vystupuje z moře na své cestě po nebesích. Tato nádherná atrakce s koňmi, velrybami a tritony, kteří chrlí vodu z rohů, stojí v čele kilometr dlouhého kanálu, díky němuž se palácové zahrady zdají být nekonečné.

Kellerův fontánový park, Portland, Oregon, USA

Tento moderní fontánový komplex navrhla zahradní architektka Angela Danadjieva. Připomíná vodopády v soutěsce řeky Columbia a každou minutu jí protéká téměř 50 000 litrů vody. Po dokončení v roce 1970 se stala místní dominantou.