Geopark Čang-jie (Čína)

Geopark Čang-jie (Čína) Zdroj: Shutterstock

Serranía de Hornocal (Argentina)
Landmannalaugar (Island)
Seven Coloured Earths (Mauricius)
Rainbow Range (Kanada)
Jihozápad (USA)
7
Fotogalerie

Barevné hory a skály aneb Když příroda čaruje

Peruánská duhová hora Vinicunca se v posledních letech stala hitem Instagramu. Nechceme jí upřít magickou krásu, ale určitě není jediným skalnatým útvarem, z jehož barev přechází zrak!

1) Geopark Čang-jie (Čína)

V předhůří čínského pohoří Čchi-lien-šan (Qilian Shan) se v provincii Kan-su (Gansu) nachází národní geopark, který získal jméno po nedalekém městě Čang-jie (Zhangye), důležité zastávce na Hedvábné stezce. Dnes jsou ale větším magnetem právě „duhové hory“. V legendě se jejich vznik přisuzuje bohyni, která ve snaze ochránit obyvatele před zvěří roztavila hory různých barev. Ve skutečnosti se jedná o výsledek dlouhodobého působení větru a deště na načervenalý pískovec a ložiska dalších, odlišně zbarvených minerálů.

2) Serranía de Hornocal (Argentina)

„Hora čtrnácti barev“ se specifi ckým zubatým profi lem krášlí krajinu argentinské provincie Jujuy v severozápadním cípu země. Nejhezčí podívanou nabízí v odpoledních hodinách, kdy slunce jednotlivé odstíny vápence zvýrazní, a to z vyhlídky v úctyhodné nadmořské výšce 4350 metrů. Na tu se dá dostat po nezpevněné cestě z města Humahuaca. Pokud vám stačí polovina odstínů, vydejte se do stejnojmenného údolí (Quebrada de Humahuaca), kde barevná „Sukně sedmi barev“ (oficiálně Cerro de los Siete Colores) obklopuje vesničku Purmamarca. Legenda se tentokrát vztahuje k Inkům, jejichž dětem připadaly původní hory moc nudné, a tak je natřeli.

3) Landmannalaugar (Island)

Islandské duhové hory asi není potřeba našim čtenářům představovat. Ale věděli jste, že název v překladu znamená „lidské tůně“? Vždyť také přímo v kempu, odkud se vyráží na oblíbený čtyřdenní trek Laugavegur, se můžete vykoupat v termálním jezírku, do něhož přitéká voda i z ledově chladného potoka, a tak si můžete najít svoje místečko s ideálně namíchanou teplotou. A pozorovat obsidiánové a ryolitové vrcholy, které hrají všemi barvami. I v létě se na nich místy drží sníh, který dodává krajině nádech fantasy příběhů.

4) Seven Coloured Earths (Mauricius)

„Sedmibarevná země“ tentokrát neoznačuje pohoří, ale malou oblast nedaleko vesnice Chamarel, kde zvlněný terén připomíná písečné duny. Původní, čedičová láva se tu proměnila na jílové minerály. Vlivem tropického podnebí byly všechny vodou rozpustné prvky vyplaveny, naopak odolaly oxidy železa a hliníku, které se postaraly o pestré zbarvení postupně ukládaných vrstev. I kdybyste promíchali vzorky písku všech sedmi barev, po nějaké době by si k sobě přesto našly stejné odstíny cestu.

5) Rainbow Range (Kanada)

I kanadský zástupce má souvislost s vulkanickou aktivitou – jedná se o osm milionů let starou štítovou sopku v Britské Kolumbii, která dlouhodobě erodovala pod vlivem ledovců. Mineralizace usazenin z lávy a sopečných písků se pak postarala o zbarvení, díky němuž si od původních obyvatel vysloužila název Tsitsuti, což v nářečí ulkatcho zcela nepřekvapivě znamená „duhové hory“, i když nezáří tak sytými a divokými barvami jako ty předešlé. Vede k nim krásný a nepříliš náročný trek v rámci málo známého parku Tweedsmuir.

6) Jihozápad (USA)

V této části Spojených států, prošpikované národními a státními parky či monumenty, se můžete pestrobarevnými skalami kochat hned na několika místech. V oblasti Vermilion Cliff s najdete mimozemské Coyote Buttes s pískovcovou Vlnou nebo pruhované hory Old Paria, kde se natáčely westerny. Nedaleko odtud září do okolí Žlutá skála, náležící do rezervace Grand Staircase-Escalante. Barvy jako by se malíři rozlily v údolí Smrti na místě příznačně nazvaném Artist’s Palette. A oči přecházejí i z odstínů v Ohnivém údolí (Valley of Fire).

7) Hormuz (Írán)

Ostrůvek v Hormuzském průlivu, propojujícím Perský a Ománský záliv, je něco jako přírodní galerie roztodivných tvarů a barev. V autě ho objedete za půlden, přestože budete často stavět. Asi nejvýraznějším lákadlem je vyprahlé Duhové údolí, ale návštěvník by rozhodně neměl vynechat ani údolí Soch včetně úchvatné vyhlídky na skalnaté pobřeží. Stříbrná pláž pak klame názvem, její písek je totiž sytě rudý, takže si můžete připadat jako na Marsu. Zdejší krajina inspirovala i architekty, na jejichž návrh tu nedávno vznikla originální skrumáž barevných domků.