Univerzita v Salamance, Španělsko

Univerzita v Salamance, Španělsko Zdroj: Profimedia.cz

Univerzita Čching-chua, Peking, Čína
Boloňská univerzita, Itálie
Chicagská univerzita, Illinois, USA
Royal Roads University, Britská Kolumbie
Univerzita v Coimbře, Portugalsko
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejzajímavější univerzity světa

Čtyřiadvacátého ledna si připomínáme Světový den vzdělání. Ať už jste školou jen proplouvali, nebo do noci studovali stovky stránek, jejichž obsah vám nelezl do hlavy, při pohledu na tyto univerzitní kampusy by se ke studiu vrátil možná i jeho nejzarytější odpůrce. Nahlédněte tak s námi do prostředí méně známých univerzit a objevte sílu vědění, která se skrývá za jejich zdmi.

Univerzita v Salamance, Španělsko

Univerzita v Salamance byla založena v roce 1134 a je nejstarší univerzitou ve Španělsku a třetí nejstarší na světě. Proslulá je zejména barokní architekturou. Nachází se tu také úžasná a studenty oblíbená knihovna, o které se říká, že je jednou z nejkrásnějších na světě.

Univerzita Čching-chua, Peking, Čína

Univerzita Čching-chua v Pekingu leží na místě bývalých královských zahrad dynastie Čching. V areálu se stále pokocháte tradiční čínskou krajinou, například jezírky pokrytými lotosovými květy, a také historickými budovami. Založena byla roku 1911 a patří k nejprestižnějším univerzitám v Číně.

Boloňská univerzita, Itálie

Nejstarší univerzitu na světě hledejte v Boloni. Založena byla roku 1088 a leží v srdci města. Její kampus se skládá z nádherných historických budov z typických červených cihel. Univerzita má téměř 100 000 studentů a známá je zejména díky výuce světského a kanonického práva.

Chicagská univerzita, Illinois, USA

Chicagská univerzita se rozkládá na rozsáhlém kampusu o rozloze 88 hektarů, který leží jedenáct kilometrů jižně od centra Chicaga. Jejími prvními stavbami byly hlavní čtyřúhelníkové komplexy budov, které vytvořil chicagský architekt Henry Ives Cobb. Do roku 1955 ustoupil původní novogotický kampus modernějším stylům. Řada míst na univerzitě byla označena jako národní historické památky a některá jsou zapsána v Národním registru historických míst.

Royal Roads University, Britská Kolumbie

Univerzita Royal Roads je v podstatě edwardiánský zámek s růžovou, italskou a japonskou zahradou, výhledem na úžinu Juan de Fuca a více než 15 kilometrů pěších, turistických a cyklistických tras na 260 hektarech živé zeleně. Její kampus láká nejen studenty dychtící po studiu, ale také snoubence, kteří prostor často využívají k pořádání svateb.  

Univerzita v Coimbře, Portugalsko

Tato vysoká škola byla založena v roce 1290 a je jednou z nejstarších nepřetržitě fungujících univerzit na světě. V roce 2013 ji UNESCO dokonce zařadilo na Seznam světového kulturního dědictví. Univerzita se rozkládá v mnoha čtvrtích Coimbry, ale nejkrásnější část kampusu tvoří královský palác, koleje na Sofijské ulici, kde se poprvé začala psát její historie, nebo nádvoří škol, které je srdcem instituce s mozarabskými vlivy.

École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Paříži, Francie

Jedná se o nejprestižnější univerzitu výtvarného umění ve Francii a její architektura je skutečně ohromující. Klenotem kampusu je Palais des Études s bronzovými věnci, malbami v římském stylu a velkolepým velkým nádvořím. Jádrem areálu kampusu je Hémicycle d’Honneur, půlkruhové divadlo umístěné uvnitř.

Kenyon College, Ohio, USA

Pokud si chcete užít klid mimo ruch velkoměsta, navštivte Kenyon College, pozoruhodnou vysokou školu svobodných umění v městečku Gambier ve státě Ohio. Charakteristickým znakem této komorní univerzity je přírodní rezervace o rozloze 194 hektarů a Old Kenyon Hall, která je považována za jednu z nejstarších novogotických budov v Americe.

Havajská unverzita, Manoa, USA

Havajská univerzita se nejprve nacházela poblíž náměstí Thomas Square v Honolulu, ale posléze se v roce 1912 přestěhovala do údolí Manoa. Jedním z nejúchvatnějších prvků tohoto kampusu je japonská zahrada East-West Center, která přiléhá k Imin Center a Jefferson Hall. Bílé písečné pláže v pěší vzdálenosti od kampusu jsou jen třešničkou na dortu.

Univerzita v Sydney, Austrálie

První univerzita v Sydney je nepřehlédnutelná a známá díky svému dědictví a neogotickým budovám, které se rozkládají na předměstích Camperdown a Darlington. O prestiži této univerzity svědčí i skutečnost, že v ní studovalo šest premiérů a 24 soudců Nejvyššího soudu Austrálie.