Zdroj: Shutterstock

2
Fotogalerie

Atény si vás získají svým historickým kouzlem

Atény jsou ideální destinací pro celoroční dovolenou. Návštěvníci zde mohou po celé dny objevovat historické krásy, místní kulturu a zajímavosti.

Procházka historickým centrem města

Centrem města vede tříkilometrová pěší zóna, která návštěvníky vede k významným archeologickým nalezištím rekonstruujícím antickou krajinu.

Prohlídka začíná u chrámu Dia Olympského nedaleko Hadriánova oblouku, který tvoří symbolický vstup do města. Odtud se procházkou po ulici Dionysiou Areopaghitou dostanete do blízkosti antického Dionýsova divadla, kde se hrála většina divadelních děl Sofokla, Eurípida, Aischyla a Aristofana. Pokračujete k ruinám Asklepieionu a Eumenovy stoy a odtud k Odeonu Heroda Attika, který byl postaven v roce 161 n. l. a dnes se zde konají představení Athénského festivalu.                                                                                                         

Odtud vystoupáte na posvátnou skálu Akropole, kde se nacházejí některá z nejvýznamnějších mistrovských děl světové architektury a umění, z nichž nejznámější je chrám Parthenón. Kromě něj jsou působivé také Propylaje, chrám Athény Niké a Erechtheion. Ze skály je navíc úchvatný výhled na město. Pouhých 300 metrů od posvátné skály Akropole stojí impozantní Muzeum Akropole, jedno z nejvýznamnějších děl současné athénské architektury. Je vyrobeno z oceli, skla a betonu a je v něm uloženo 4000 neocenitelných nálezů z památek Akropole, které představují její historii.

iStock

Čtvrti a jejich zajímavosti v centru města

Jádrem historického centra je čtvrť Plaka, která byla obydlena již ve starověku. Při procházce úzkým labyrintem uliček lemovaných domy budete mít dojem, že cestujete strojem času. Ve čtvrti Plaka je k vidění mnoho antických památek, například Lysikratův památník, římská agora se slavnou Věží větrů a Hadriánovou knihovnou, mnoho kostelů, mistrovských děl byzantského umění a architektury a také památky z doby osmanské okupace. V oblasti se nachází také mnoho zajímavých muzeí, malebných taveren, kaváren, barů a obchůdků se suvenýry a tradičními řeckými výrobky.

Z Plaky pokračujete do Monastiraki, charakteristické oblasti starých Atén s úzkými uličkami a malými domky, kde se koná tradiční městský bazar (Yousouroum). V těsné blízkosti se nachází oblast Psyri, tradiční čtvrť, která se během posledních několika let proměnila v jedno z nejdůležitějších center nočního života města s desítkami barů, taveren, restaurací s ouzem, klubů atd.

V srdci historického centra se nachází tradiční nákupní zóna s více než 2 500 obchody všeho druhu, která se rozkládá v místech kolem ulice Ermou. Velmi blízko na západě se nachází ulice Athinas, která je zaměřena na obchod s potravinami. Zde se mimo jiné nachází neoklasicistní sídlo radnice a městská tržnice.

V centru Athén leží malebné čtvrti Makriyianni, Ano Petralona, Theseion, Kerameikos, Metaxourgeio a Gazi s mnoha restauracemi, bary a kavárnami.

Shutterstock

Syntagma a Omonia jsou hlavní centrum města. Náměstí Syntagma dominuje řecký parlament a před ním pomník neznámého vojína, který střeží Evzoni v tradičních krojích. Od tohoto náměstí začínají krásné Národní zahrady, jižně od nich stojí impozantní sídlo Zappeion. Odtud se můžete vydat směrem k prezidentskému sídlu a odtud ke stadionu Panathenaikon (Kallimarmaro), kde se v roce 1896 konaly první olympijské hry v novodobé historii.

Od náměstí Omonia začíná ulice Patision, rušná ulice se zajímavými budovami, mezi nimiž jsou neoklasicistní vily Polytechnické školy a Národní archeologické muzeum, které patří k předním světovým muzeím. V blízkosti muzea se nachází půvabná čtvrť Exarcheia, z níž můžete vystoupat na zelený kopec Lycavittos. Z jeho vrcholu je výhled na celé město až k moři. Na druhé straně kopce se nachází čtvrť Kolonaki, která je považována za aristokratičtější část centra Atén.

Článek vznikl ve spolupráci s GNTO.

GREEK NATIONAL TOURISM ORGANIZATION

Další informace najdete na Visit Greece.