Oslnivé Sydney (Austrálie)

Oslnivé Sydney (Austrálie) Zdroj: Roman Nemec

Kosmopolitní Abú Dhabí (SAE)
Kosmopolitní Abú Dhabí (SAE)
Božské Rio de Janeiro (Brazílie)
4
Fotogalerie

Městské srdcovky cestovatele Romana Nemce

Letět přes půl světa na rudý kontinent a nenavštívit slavnou operu, cestovat po Blízkém východě a neprohlédnout si jednu z nejkrásnějších mešit nebo nedat si caipirinhu na brazilské pláži Ipanema? To je jako přijet do Prahy a nevidět staroměstský orloj. Souhlasíte? Seznamte se s mými třemi oblíbenými metropolemi, které leží na třech vzdálených kontinentech.

1) Oslnivé Sydney (Austrálie)

Vždy rád vidím nová místa z nadhledu, a tak se mi v hlavě zrodil plán. Město nejlépe uvidím z vrtulníku nebo z věže Sydney Tower! Za chvíli jsem se už z ptačí perspektivy kochal pohledem na oslnivé panoráma města, krásami zdejší přírody a sledoval malé bílé plachetnice plovoucí pod slavným mostem Harbour Bridge... Po prohlídce ikonické opery, s lístky rezervovanými hodně předem, jsem vstoupil do hlavního sálu na koncert. Zažít místní akustiku je něco výjimečného. Árie mi posléze vynahradil skřekot zvědavých papoušků kakadu v přilehlé Královské botanické zahradě. Její exotická krása okouzlí každého a je ideálním místem pro odpočinek po únavné procházce po městském byznys centru. Den strávený poznáváním lokální fauny v Taronga Zoo a Sydney Aquarium uhasil mou žízeň po poznání a následoval zasloužený relax na krásné pláži Manly, oblíbené surfaři, kam mě odvezla rychlá městská loď z Central Quay. Po západu slunce jsem se skvěle pobavil s domácími v plážovém baru se spoustou drinků.

2) Kosmopolitní Abú Dhabí (SAE)

V posledních letech se hlavnímu městu Spojených arabských emirátů podařilo vymanit se ze stínu slavného emirátu Dubaj. Kromě kosmopolitní atmosféry a pohodlí velkoměsta zde najdete skvosty moderní architektury, které vám vezmou dech. Impozantní mešita šejcha Zajda má brány otevřené pro všechny. Najednou dokáže pojmout až 41 tisíc věřících. Zdobí ji 82 bílých kopulí a čtyři dominantní minarety. Její interiér je honosně zdobený a může se pyšnit zřejmě největším tkaným kobercem na světě. I na nevěřícího návštěvníka tento svatostánek působí klidným, až mystickým dojmem.

Po procházce po krásném nábřeží zavítejte na čaj do Emirates Palace, ztělesnění arabského smyslu pro detail. Patří ke třem nejdražším hotelům na světě, o čemž svědčí i jeho nádherný interiér. V plážovém baru pofukuje osvěžující mořská bríza a naskýtá se z něj pohled na panoráma města i monumentální šejchův palác, který i tento unikátní hotel předčí svou velikostí a pohádkovou architekturou. Vyvrcholením mého pobytu v této metropoli byla návštěva Louvre Abu Dhabi, muzea civilizací a umění. Elegantní bílé pavilony jako by plavaly přímo na moři. Po dni stráveném v tomto muzeu jsem získal pocit, jako bych nahlédl do evoluce lidstva.

3) Božské Rio de Janeiro (Brazílie)

Rio je moje snad nejoblíbenější město v Jižní Americe. Jeho nádherné přírodní panoráma, nakažlivě uvolněná atmosféra a pláže s bílým pískem plné zábavy dělají z každé návštěvy tu nezapomenutelnou. Právě zde jsem měl možnost zažít olympijské hry v roce 2016... Na palubě plachetnice často vplouvám do městské zátoky Botafogo a spustím kotvu před pláží Urca. Svůj plovoucí hotel, i díky jedinečným výhledům na hory Cukrová homole či Corcovado s ikonickou sochou Krista, bych nevyměnil za žádný ve městě. Svůj příjezd do města obvykle sladím s některým svátkem či festivalem. Zažít Nový rok na hoře Urca vám garantuje ten nejlepší pohled na velkolepý ohňostroj. Během karnevalu se na týden pláže zaplní vibrujícím davem. A nikdy nevynechám návštěvu exotické botanické zahrady, kde obklopen tropickou faunou a flórou nabírám nové síly a inspiraci.