Zdroj: Srovnejto.cz

Naučte se s námi cestovat ekologicky a ohleduplně

Poznávání nových míst patří mezi vůbec nejrozšířenější volnočasové aktivity. Kromě mnoha nesporných pozitivních vlivů má ale cestování také jedno zásadní negativum – je zátěží pro mnohé rezidenty daných lokalit a zejména pro naši planetu. Jak tedy cestovat šetrněji k přírodě a ohleduplněji k místním?

Dejte přednost šetrnějším způsobům dopravy

Volba dopravy hraje zásadní roli v tom, kolik během své dovolené vyprodukujete emisí CO2. Je všeobecně známo, že mezi nejméně šetrné varianty patří letecká doprava, na opačném konci (pro dlouhé vzdálenosti) stojí doprava vlaková.

Existují samozřejmě destinace, kde letadlo je jedinou volbou. I v takovém případě se ale šetrně chovat můžete. Sbalte si jen to nejnutnější a cestujte pouze s kabinovým zavazadlem. Celkový objem zavazadel všech cestujících se může vyšplhat na několik tun.

Nezpůsobujte místním trable – podpořte je

V cizích destinacích se chovejte uctivě. Vyhněte se turistickým atrakcím, které narušují místní přirozený ráz. Raději se snažte „infiltrovat“ do běžného života. Navštivte klasické podniky, kulturní události a využívejte místních služeb. Navazujte vztahy a komunikujte – budujte tak udržitelný turismus. A pokud způsobíte nějaké trable, nebo někomu dokonce způsobíte škodu, ohlaste ji a uhraďte. Ostatně vaši odpovědnost v zahraničí by mělo krýt předem sjednané pojištění – odpovědnost za škodu typicky turistům kryje k tomu určené pojištění cestovní.

I na dovolené můžete eliminovat jednorázové výrobky

Na dovolenou si vezměte svou lahev a dopouštějte si do ní opakovaně vodu. Na svačinu si vezměte plastovou krabičku, ve které si nosíte obědy do práce. Noste s sebou látkovou nákupní tašku. V restauracích odmítejte jednorázová brčka. I v zahraničí se lze vyhnout nesmyslně produkovanému odpadu z jednorázových výrobků.

Přírodu pouze pozorujte a odneste z ní nepořádek po ostatních

Chodíte-li na túry po přírodních památkách, respektujte vyznačené trasy, choďte po upravených chodníčcích a pěšinách. Držte se dále od zvířat a nešlapte po rostlinách. Uvidíte-li odpadky, nezdráhejte se je zvednout a odnést pryč. Přírodu tak nebude ničit, a naopak jí svou návštěvou prospějete.

Svůj výlet můžete planetě vynahradit

Pomoci můžete i finančně nebo svou vlastní prací. Mezi nejlepší způsoby redukce CO2 stále patří péče o přirozenou krajinu a výsadba nových stromů. Přispět tak můžete buď organizacím, které se těmto činnostem věnují, nebo sami přiložit ruku k dílu. Za každý příspěvek či strom, který po své ekologicky šetrné dovolené vysadíte, vám příroda bude vděčná.