Témata listopadového vydání LaZ

Témata listopadového vydání LaZ Zdroj: Lidé a Země

Témata listopadového vydání LaZ
Témata listopadového vydání LaZ
Témata listopadového vydání LaZ
Témata listopadového vydání LaZ
Témata listopadového vydání LaZ
6
Fotogalerie

Zelená Kostarika, ožívající Sýrie nebo putování po skotských palírnách – nejen to objevíte v listopadovém vydání Lidé a Země

Ať se děje, co se děje, druhou středu v měsíci můžete vyrazit pro nové číslo jediného českého cestovatelského měsíčníku. Tentokrát s ním zavítáte do Střední a Severní Ameriky, Evropy, Asie a Afriky.

Na rozloze o velikosti Čech se v Kostarice nachází tři desítky národních parků. Není pak divu, že se v téhle středoamerické zemi budete cítit jako v jedné velké botanické a zoologické zahradě, jak ve své reportáži tvrdí šéfredaktor Honza Čermák. Do srdce džungle vás zavede i romantická duše Anna Müllerová, která jejímu kouzlu nedokázala odolat a do zelené země s životní filozofií pura vida se několikrát vrátila. Těžko tedy někoho překvapí, že se malý přírodní ráj stal hlavním tématem listopadového čísla!

Naprostým protipólem pohodové Kostariky s bujnou vegetací je Sýrie, kde před deseti lety vypukla občanská válka. Většina obyvatel žije v chudobě, za své vzaly mnohé unikátní památky, obnova měst a infrastruktury jde velmi pomalu... Přesto vyznívá aktuální očité svědectví Lenky Hrabalové spíš pozitivně. Poničená země podle ní ožívá a místní hledí do budoucnosti s optimismem a nadějí.

Zpět do divoké přírody vás zavede Petr Kahánek. Z kanadských Skalnatých hor se vydal do méně známého amerického parku Glacier. Ledovců, podle nichž je pojmenován, tu sice neustále ubývá, ale na kráse mu to neubírá. Najdete tu téměř třítisícové horské štíty, pod nimi jezera a také velké množství divokých zvířat. A v rubrice Sedmička vás seznámíme s dalšími národními parky Spojených států, kde na davy narazíte jen stěží.

Sychravé podzimní večery přímo vybízí k posezení u krbu se sklenkou hřejivého moku. Za jedním z nejoblíbenějších, skotskou whisky, se vydal Josef Litt. Navštívil několik palíren na ostrově Islay ve Vnitřních Hebridách. Právě ten totiž patří mezi první místa, kde začali Skotové alkoholický nápoj z ječmene pálit. Na sousedním ostrově se pro změnu vyrábí whiskey, a tak jsme Skotsko a Irsko proti sobě postavili i v rubrice Duel. Která z těchto dvou částí Britských ostrovů je vám bližší?

Alkoholu se lehce dotýká i rubrika Menu, která z gastronomického pohledu představuje tentokrát Réunion – africký ostrov pod francouzskou správou. Mezi vůně, na které tu narazíte, totiž kromě kávové a vanilkové patří i rumová. Celkově pak místní kuchyni popisuje Markéta Foktová jako kombinaci francouzských, malgašských, čínských a indických receptů.

Indický Udajpur patří mezi rádžasthánská místa, která přitahují zahraniční turisty. Ale stačí se vydat kousek za hranice rušného města paláců, abyste našli zcela jiný svět. Magdaléna Rojo navštívila vesnice, které jsou domovem kmenů původních obyvatel Ádivásí. Předem domluvené svatby, samota a náročná fyzická práce – tak by se dal stručně popsat život místních žen...

Rubriku Humna tentokrát nahradil prostor věnovaný letošnímu ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo, jehož je časopis Lidé a Země již tradičním partnerem. Všech pět porotců představuje své favority. A porotkyně Alžběta Jungrová nám návdavkem poskytla poutavý rozhovor. Ačkoli prý nemá dobrodružnou povahu, fotila překupníky drog na pákistánsko-afghánské hranici, nepokoje v pásmu Gazy a dokumentovala i další nekomfortní oblasti a životní osudy. Přesto se povídání neslo v příjemném duchu.

České téma ale v listopadovém vydání nechybí, v rubrice Obzor se náš odborný poradce Tomáš Beránek tentokrát zaměřil na specifická místní jména českých obcí. Putujeme tak naší vlastí od Aše až po Dlouhou Ves u Rychnova nad Kněžnou.

Radka Staňková se v rubrice Kotva věnuje životu v Norsku. Čím se liší mentalita a životní styl Norů od těch českých? S čím se Radka musela obtížně smiřovat? Na jaká místa by zavedla svoji nejlepší kamarádku, která za ní přijede na návštěvu? 

A nesmíme zapomenout ani na razítko z titulní strany, které předznamenává hlavní destinaci rubriky Kompas. Zve vás do Kambodže, kde se budete prodírat památkami, užijete si i pláže a rozhodně byste si neměli nechat ujít poznání běžného života místních, kteří vás okouzlí nesmělými úsměvy.

Připomínáme i aktuální speciál Evropská města 2, který seženete na stáncích nebo přes iKiosek.

Po přečtení listopadového čísla se s námi nezapomeňte podělit o své názory formou rychlých odpovědí na tři jednoduché otázky. Zabere vám to jen chvilku. Hlasujte, prosím, v naší anketě!

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která pro vás i toto vydání připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.