Právě vychází říjnové číslo LaZ

Právě vychází říjnové číslo LaZ Zdroj: Redakce LaZ

Vybraná témata říjnového vydání LaZ
Vybraná témata říjnového vydání LaZ
Vybraná témata říjnového vydání LaZ
Vybraná témata říjnového vydání LaZ
Vybraná témata říjnového vydání LaZ
6
Fotogalerie

Saúdská Arábie se nedávno otevřela světu. Čím může návštěvníky překvapit? Zdaleka nejen to se dozvíte v říjnovém vydání Lidé a Země

Nastávající podzim přímo vybízí k večernímu uvelebení s časopisem v ruce. Tentokrát s námi můžete virtuálně cestovat po Evropě, Asii, Africe a Jižní Americe.

Saúdská Arábie nemá dobrou pověst a z pohledu člověka žijícího v demokratické zemi ve středu Evropy může působit dost problematicky. Když se ovšem třináctá největší země světa v roce 2019 pootevřela turismu, srdce mnoha cestovatelů zaplesala. Pohledem tří z nich vám ji přiblížíme. Ondřej Záruba se toulal ulicemi Džiddy, mezi monumentálními hrobkami v nabatejském nalezišti Madáin Sálih a také mezi soutěžními vozy a stroji Rallye Dakar. František Štaud ve své fotoreportáži představí tajuplné pouště, lávová pole i Květinové lidi. A Vladimír Váchal se svěří, kterých pět míst nebo zážitků se pro něj stalo nezapomenutelnými.

Možná si při vyslovení názvu Grónsko představíte zasněženou krajinu a ledové kry. Jiří Soural se ale na největší světový ostrov vydal na přelomu léta a podzimu, kdy místní tundra rozehrává úchvatnou paletu barev. Po svých putoval divokou a syrovou arktickou přírodou bez stromů, užíval si hory, útesy, jezera, fjordy, až nakonec doputoval ke splazu modrobílého ledovce. V noci se mu pak předvedla i polární záře. To zní jako dobrodružství, které stojí za to!

Nikoho asi nepřekvapí, že Afrika nabízí řadu možností setkání se zvířaty v jejich přirozeném prostředí. Nemusí být řeč jen o klasickém safari, jaké známe z Keni, Namibie nebo Jižní Afriky. Milovníci přírody si na své přijdou i v Etiopii, kam se vydal Vladimír Lemberk. Chudou zemi označil za nesmírně lákavou pro dobrodružné přírodovědce a v reportáži popisuje, na jaké rostlinné a živočišné druhy můžete narazit při trekování po pohořích, savanách a lesích, které jsou zajímavé i samy o sobě. V rubrice Sedmička pak zjistíte, kde se s exotickou faunou můžete tváří v tvář setkat mimo černý kontinent.

Kosovo to nemá jednoduché – jeden z nejmladších států světa se zatím nedočkal všeobecného uznání a není to tak dávno, kdy se jeho územím přehnala válka. To ale Martinu Půlpánovi nemohlo zabránit v tom, aby se tuhle malou zemi vydal prozkoumat. Jeho obavy, že nebude co poznávat, se rychle rozplynuly. Balkánská příroda, města, venkov i pohostinnost místních vydaly na reportáž plnou zážitků a překvapení.

Co čekat od setkání s africkými maskami? Podle Tomáše Kubeše je to naprosto odlišný zážitek, než když u nás potkáte čerta s Mikulášem. I v Burkina Fasu se za maskami skrývají lidé, ale v africkém prostředí se postava prezentovaná maskou stává skutečnou součástí identity osoby, která ji nosí. Zkrátka mystický svět, na hony vzdálený karnevalům, masopustům a podobným záležitostem, které známe od nás.

Osvědčený autorský tandem Věra Sychrová – Ludmila Korešová nás vždycky mile překvapí tím, kolik je u nás romantických zákoutí, o kterých se moc nepíše. A to i v „provařených“ oblastech, jako je Máchův kraj. Ten odhalulje své nezaměnitelné kouzlo obzvlášť na podzim, kdy výletníci opustili Máchovo jezero a celá oblast se obléká do svého nejkrásnějšího hávu. Zkrátka tajemné Kokořínsko s hradem, skalními městy, mokřady a vyhlídkami rozhodně stojí za pozornost a víkendový výlet!

Dokázali byste vyjmenovat nějaké typické kolumbijské jídlo? Pokud ne, nemusíte se stydět. Na rozdíl od peruánské nebo mexické gastronomie je kolumbijská kuchyně pro většinu lidí velkou neznámou. Jenomže my máme Ivanu Grešlíkovou, která vám ty nejzajímavější pokrmy představí. Samozřejmě je ochutnala na vlastní jazyk!  

Premiéru jsme tentokrát umožnili Honzovi Hruškovi. Podělil se s námi o snímky z notoricky známého řeckého ostrova Zákynthos, který se ale snažil poznat jinýma očima. Je totiž posedlý detaily a zachycením specifické atmosféry místa.

Říjnové rubrice Kompas vévodí Argentina s omračující přírodou, temperamentními městy, výtečným vínem a steaky a v neposlední řadě takřka pět tisíc kilometrů dlouhým pobřežím. V Duelu jsme pak proti sobě postavili argentinskou metropoli a brazilské Rio de Janeiro.

V rozhovoru představujeme lékaře a nadšeného cestovatele Julia Lukeše Jr., kterému právě vychází kniha doslova napěchovaná dobrodružnými, někdy až bizarními nebo bláznivými zážitky. Měl z čeho čerpat – svět poznává od útlého dětství a na kontě má přes sto navštívených zemí.

Po přečtení říjnového čísla se s námi nezapomeňte podělit o své názory formou rychlých odpovědí na tři jednoduché otázky. Zabere vám to jen chvilku. Hlasujte, prosím, v naší anketě!

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která pro vás i toto vydání připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.