Manila Central Post Office: Ústřední pošta v Manile je centrálou filipínské pošty. Nachází se ve čtvrti Ermita na břehu řeky Pasig – potencionál doručování po řece hrál roli při rozhodování o umístění pošty. Stavba rozsáhlé neoklasicistní budovy začala v roce 1926, během druhé světové války však byla pošta těžce poškozena. Následná rekonstrukce naštěstí zachovala valnou většinu původního designu. Průčelí dominuje šestnáct iónských sloupů a k hlavní obdélníkové budově jsou na obou stranách připojena půlkruhová křídla.

Manila Central Post Office: Ústřední pošta v Manile je centrálou filipínské pošty. Nachází se ve čtvrti Ermita na břehu řeky Pasig – potencionál doručování po řece hrál roli při rozhodování o umístění pošty. Stavba rozsáhlé neoklasicistní budovy začala v roce 1926, během druhé světové války však byla pošta těžce poškozena. Následná rekonstrukce naštěstí zachovala valnou většinu původního designu. Průčelí dominuje šestnáct iónských sloupů a k hlavní obdélníkové budově jsou na obou stranách připojena půlkruhová křídla. Zdroj: Profimedia.cz

General Post Office, Kalkata: Jednou z dominant hlavního města indického státu Západní Bengálsko Kalkaty je budova hlavní pošty. Stavbu navrhl v roce 1864 William B. Grenville a vyrostla v areálu pevnosti William, kterou ve městě postavila ke konci 17. století Východoindická obchodní společnost. V budově dnešní pošty připomíná pevnost bronzová plaketa u schodiště na východní straně. Stavbě dominuje vysoký dóm a iónsko-korintské sloupořadí.
Edificio de Correos, Valencie: Masivní budova valencijské pošty je jednou z dominant největšího valencijského náměstí Plaça del Ajuntament. Stavbu navrhl v dobovém eklektickém stylu Miguel Angel Navarro a výstavba probíhala mezi lety 1915 a 1922. Hlavním prvkem budovy je hlavní vchod ohraničený párem iónských sloupů a polokruhovým obloukem, který vystupuje z objektu vstříc náměstí.
Saigon Central Post Office: Nedaleko úchvatné saigonské katedrální baziliky Notre-Dame se rozléhá neméně oku ladící budova saigonské ústřední pošty. Budova byla postavena mezi lety 1886 a 1891, tedy v době, kdy byl Vietnam stále součástí Francouzské Indočíny. Nepřekvapí tedy architektonický styl, který kombinuje vliv gotiky, renesance a dalších evropských slohů. Exteriér zaujme především barevnými kombinacemi – zářivá fasáda a bílé zdobení dávají vyniknout zeleným oknům. Prosvětlená barevnost pak pokračuje i v interiérech.
Hlavní pošta v Praze: V tomto výčtu nemůžeme zapomenout ani na Prahu. Budova hlavní pošty v ulici Jindřišská je zvenku spíše nenápadnou novorenesanční stavbou a pochází z let 1871 až 1874. Uvnitř však na návštěvníky čeká rozlehlá dvorana s proskleným stropem, která funguje jako odbavovací hala. Rozsáhlá malířská výzdoba vnitřních zdí dvorany pochází z ruky Karla Vítězslava Maška.
Grande Poste d’Alger: Ústřední pošta je jednou z nejvýraznějších budov v hlavním městě Alžírska. Dílo francouzských architektů Julese Voinota a Mariuse Toudoira z roku 1910 zaujme především maurským slohem, v této zemi charakteristickým. Dominantou stavby je impozantní průčelí se třemi výraznými podkovovitými oblouky. Nádherné interiéry jsou vyzdobeny geometrickými motivy typickými pro islámskou architekturu. V roce 2015 přeměnil stát budovu pošty na muzeum.
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejhezčí světové poštovní budovy

Na devátý říjen připadá Světový den pošty. Jedná se totiž o výročí založení Světové poštovní unie v roce 1874, které znamenalo velký krok vpřed v globální komunikaci a předznamenalo svět neomezený vzdáleností, který známe dnes. Světový den pošty se slaví od roku 1969 a mezi obyčeje s ním spojené patří například prodej unikátních poštovních známek či různé události pořádané jednotlivými poštami. My se ve spojitosti s tímto dnem podíváme v komentované fotogalerii na ty nejhezčí světové poštovní budovy.