Cestovatel Slávek Král

Cestovatel Slávek Král Zdroj: Slávek Král

Cestovatel Slávek Král
Cestovatel Slávek Král
3
Fotogalerie

Přijďte na setkání se Slávkem Králem, který stopem objel dvakrát svět

V rámci pravidelného cyklu cestovatelských přednášek Diáky, který se odehrává v pražských kinech Bio Oko a Aero, pokřtí dobrodruh Slávek Král svou loňskou knižní prvotinu s příznačným názvem Stopařův průvodce zeměkoulí. Při té příležitosti jsme mu položili několik otázek.

Slávku, proč jste si k opožděnému křtu knihy vybral zrovna akci Diáky?

Vystoupit na Diácích, kde budu mít kromě křtu i svou přednášku, je pro mě obrovská pocta. Křest byl takhle plánován od začátku, ale kvůli loňské situaci k tomu nedošlo. S kamarády jsme uspořádali aspoň online verzi, která ovšem slavila velký úspěch. Varianta naživo bude důležitý moment v mém životě a věřím, že to pro diváky bude zajímavá show. Na křest dorazí dvanáct známých i méně známých cestovatelů, jako je například Karel Štěpánek, kteří také pronesou pár slov.

Svět jste stopem objel dvakrát. Když jste na cestu vydával podruhé, přistupoval jste na základě předchozí zkušenosti k něčemu jinak?

Nebýt první cesty, v jejímž rámci jsem stopoval přes Japonsko, Thajsko, Nový Zéland nebo 21 států v USA, nikdy bych si netroufl odletět do Mexika a odtud se stopem dostat až do Rio de Janeira, potom přeletět do Soulu a dostopovat domů. Každá další cesta mě formovala a učila novým věcem. Přesně na tomto základu jsem napsal svoji knihu, která obsahuje přes 170 krátkých příběhů a 50 pojmů, který by měl každý znát. Zkušenost je nepřenosná, ale člověk se může poučit a namotivovat. Nebo alespoň zasmát tomu, co všechno se na cestách může přihodit.

Jak byste popsal svůj styl cestování?

Jsem velký propagátor přístupu slow travel, tedy pomalého cestování. Nechci navštívenými místy jen projet, vyfotit se je ze stejného místa jako všichni ostatní a zase pokračovat dál. Baví mě zažívat kulturu, seznámit se s místními, ochutnat lokální kuchyni. Dá se to docela dobře popsat i na příkladu České republiky. Přijedete na dva dny do Prahy, přespíte ve čtyřhvězdičkovém hotelu a zajdete si do luxusní restaurace. Bude to skvělé a krásné. Anebo vyrazíte na dva týdny k nám na Šumavu, pár dní přespíte v kempu, pár u mě na gauči, ochutnáte svíčkovou od mojí maminky, vykoupete se v lomu, budete chodit po horách a vyzkoušíte nějaký místní minipivovar. To přinese za zlomek peněz úplně jiný zážitek. Ve své knize radím i to, jak ho docílit.

Po světě putujete se svou border kolií Corey. V čem je to jiné než s lidskými souputníky?

S pejskem není cestování tak spontánní, pocit zodpovědnosti přináší do dobrodružství úplně nový rozměr. Díky psovi se lépe navazuje kontakt s místními a v jejich očích jste zajímavější, vyvolává to u nich zvídavost. Na druhou stranu znamená pes i mnoho složitých situací, například přechod hranic nebo náročnější a značně pomalejší autostop. V Asii vás neubytují v hotelu, hostelu a často ani doma, nemůžete do restaurace, nákupního centra nebo dopravních prostředků, psi mají často zákaz vstupu na pláž nebo do parku.

Se Slávkem Králem i jeho fenkou Corey se můžete setkat v úterý 21. září od 20.30 v žižkovském kině Aero. Vyslechnete si například Slávkovo vyprávění o tom, jak se ztratil v chilské poušti, jako dobrovolník učil děti v Tanzanii nebo jak se stal svědkem revoluce v Turecku. Jeho kniha bude na místě k dostání, můžete si samozřejmě nechat podepsat i dříve zakoupený výtisk. Vstupenky na akci zakoupíte na webu Kina Aero nebo přímo v jeho pokladně.