Oblovka obrovská

Oblovka obrovská Zdroj: Profimedia.cz

Oblovka obrovská
Oblovka obrovská
3
Fotogalerie

Oblovka obrovská: Největší suchozemský plž na světě je populární i u nás

Oblovka obrovská neboli Achatina achatina je největším šnekem z rodu Achatin – jeho ulita dorůstá velikosti kolem 30 cm.

Barva jeho ulity je žlutá, oranžová nebo hnědá s tmavými pruhy, proto se často používá výraz tiger snail. Barva jeho nohy je černá. Tento druh je nejoblíbenější mezi chovateli. V Africe, odkud pochází, je Achatina achatina považována za lahůdku.

V domácích podmínkách se dá chovat v plastovém boxu při teplotě 28 °C. Achatiny, stejně jako ostatní šneci, jsou hermafroditi, k páření ale stejně potřebují partnera. Po spáření kladou oba šneci vajíčka pod povrch, v jedné snůšce jich může být až pět set. Tento druh je velmi ohrožený, protože v Ghaně, odkud pochází, je sbírán a prodáván na trzích jako potrava pro chudé.

V poslední době se toto zvířátko stalo velmi oblíbeným i u našich chovatelů. Péče o šneka zabere každý den jen 10 minut, nezapáchá, je vhodný pro alergiky, žere ovoce a zeleninu. Existují i další poddruhy, které se liší velikostí, barvou ulity nebo nohy. Existují i albinotické verze.