LaZ 7/2021

LaZ 7/2021 Zdroj: Lidé a Země

LaZ 7/2021
LaZ 7/2021
LaZ 7/2021
LaZ 7/2021
LaZ 7/2021
6
Fotogalerie

Slovanské léto i neotřelá exotika – vydejte se kolem světa v červencovém vydání Lidé a Země!

Léto je v plném proudu a s cestováním mimo Evropu to bohužel zatím není moc žhavé. Přinášíme tedy tipy na báječnou dovolenou v zemích, kam nás aktuální semafor pustí bez větších obtíží, a zároveň nezapomínáme ani na čtení o končinách, kam se i za normálních okolností vydávají spíš dobrodružnější duše.

Největší pozornost jsme tentokrát věnovali zemi, která je pro mnohé pouze nutným tranzitem cestou na chorvatské pláže. To si ale Slovinsko nezaslouží. Pláže sice nemá tak krásné jako jeho východní soused, ale na příjemně malém území vás nadchne svojí rozmanitostí. Šéfredaktor Honza Čermák vám přiblíží především přírodní klenoty západní části, Eliška Bernardová se naopak zaměřila na sídla, lázně a vinařské oblasti východu. Můžete si tak vybrat, co je vašemu srdci bližší – procházky a treky panenskou přírodou, nebo sklenka bílého v některém z malebných měst?

Další slovanskou zemí vás provede Ivana Grešlíková. Kvůli pandemii si svůj pobyt v Bulharsku prodloužila ze dvou týdnů na devět měsíců. Měla tedy dost času na pořádný průzkum jižní části země, kde turistu potkáte jen zřídka, zato z krásné krajiny se vám možná zatočí hlava. Někde nejen obrazně.

Nepřipravíme vás ani o tradiční Chorvatsko, ale Tereza Schindlerová se ve své premiéře zaměřila na místa, která mají k romantice azurového jadranského pobřeží dost daleko. Prošmejdila totiž opuštěné budovy, hřbitov vlaků, starou testovací rampu torpéd nebo Titovu loď. Dobré tipy pro ty, kteří si chtějí aspoň na chvíli odpočinout od žáru přeplněných letovisek.

Rusko je samozřejmě také slovanská země, jenomže Jolana Sedláčková tentokrát vypráví o málo známé oblasti, která je jediným evropským regionem s převahou buddhismu. V Kalmycku si zkrátka člověk připadá jako někde podstatně dále na východě. Ve stepích, pouštích a polopouštích se nachází nejen řada chrámů a pagod, ale také sytě růžové jezero. Pochopitelně není jediné na světě, dalším se věnujeme v rubrice Sedmička.

Ale posuňme se do mimoevropské exotiky. Tomáš Kubeš vzpomíná na nástrahy cestování po západoafrické zemi, která neoplývá turistickým dominantami. Guinea je nicméně místem, kde se mísí současnost, tradice, divoká příroda i nepoznaná pulzující tvář černého kontinentu. A nám byla i inspirací pro červencovou rubriku Duel, v níž jsme proti sobě postavili dvě země, které Guineu obklopují. Lákala by vás k návštěvě spíš Guinea-Bissau, nebo Sierra Leone?

O iráckém Kurdistánu jsme už letos psali, ale díky Lence Hrabalové máte možnost poznat jeho zcela odlišnou tvář. Lépe řečeno tváře, které patří záhadným jezídům. Dozvíte se, proč se tahle etnicko-náboženská skupina stala terčem nevybíravých útoků, zda jsou opravdu uctívači ďábla a jak si přes všechny útrapy užívají oslavy nového roku. Zajímavé čtení o nevšední komunitě!

V dalším článku se Lenka posunula jen o kousek dál, do Íránu, který se těší čím dál větší oblibě českých cestovatelů. I v našem časopise jsme se mu v poslední době několikrát věnovali, ale zatím nedošlo na tamní gastronomii. Právě teď nastal čas to napravit. Připravte si mlsné jazýčky, možná budete překvapeni, jaké chuťové kombinace si v perských restauracích můžete dopřát.

Pokud si plánujete léto užít v našich končinách, snad přijde vhod pohodový roadtrip Jakuba Hlouška, který vás provede Vysočinou, konkrétně Českomoravskou vrchovinou. Poradí, kudy se vydat během prodlouženého víkendu – pěšky nebo po vodě, do přírody nebo za památkami.  

Rozhovor jsme tentokrát vedli s námořníkem Jiřím Kučerou, v rubrice Kotva se Anita Balejíková svěřuje s tím, jak se jí žije na Jamajce, a v Kompasu představujeme Peru

Po přečtení červnového čísla se s námi nezapomeňte podělit o své názory formou rychlých odpovědí na tři jednoduché otázky. Zabere vám to jen chvilku. Hlasujte, prosím, v naší anketě!

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která i toto vydání pro vás připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

V červenci je znovu k dostání i náš první letošní speciál Evropská města. Najdete v něm netradiční místa a zážitky, tipy na výlety i řadu málo známých zajímavostí, které se vztahují ke třem desítkám měst.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.