Zdroj: Shutterstock

Na kole až na konec světa

Po loňském roce asi cítíte, že si potřebujete odpočinout více než kdy dřív. A měli byste poslechnout své tělo a dopřát si pořádnou dovolenou. Nemá smysl létat po světě za zážitky, které můžete prožít hned za hranicemi. V Rakousku najdete místo pro relax, aktivní odpočinek i výbornou gastronomii. Přesvědčíme vás. 

Pokračování 2 / 8

Idyla na Podunajské cyklostezce

Österreich Werbung/Martin Steinthaler, TineFoto

Start: Pasov (Německo)

Cíl: Bratislava (Slovensko)

Doba jízdy: sedm dní

Trasa: 381 km, 395 km, severní/jižní břeh

Obtížnost: lehká

Povrch: asfalt

Kategorie: řeky a jezera, gastronomie, kultura

Cílová skupina: rodina s dětmi

Baví vás jízda na kole, ale nejste si úplně tak jistí, co vydržíte? Tak se vydejte na dokonalou trasu podél Dunaje. Pro svůj přehledný terén a dobrou dostupnost patří mezi nejoblíbenější trasu v Evropě. Jízda není nijak náročná, protože převýšení je minimální. Je tak ideální právě pro rodiny s dětmi. Co vás po cestě čeká? Krásná příroda, Schlögenská smyčka, oblast světového kulturního dědictví UNESCO Wachau a také velká města jako Vídeň, Linec nebo Pasov. Kulturou budete doslova zahlceni, budete-li chtít. Narazíte na mnoho kostelů, klášterů, hradů, zřícenin a malebných vesniček. Díky oblíbenosti trasy zde najdete veškerý servis hned, jakmile sesednete z kola, od hotelů až po cykloservisy. Dejte šanci pohybu!

Pokračování 3 / 8

Až do Chorvatska po Drávské cyklostezce

Kärnten–Werbung/Sam Strauss, Andreas Gasser

Start: Toblach (Jižní Tyrolsko)

Cíl: Varaždin (Chorvatsko)

Doba jízdy: 10 dní

Trasa: 510 km

Obtížnost: lehká

Povrch: asfalt, štěrk

Kategorie: řeky a jezera

Cílová skupina: rodina s dětmi

Jedna z lehčích variant pro cyklisty, takže ji zvládne celá rodina. Začnete v oblasti Drei Zinnen v italských  Dolomitech. Cyklostezka vede v první části do Lienzu ve východním Tyrolsku, poté se dostanete do Spittalu a Villachu v Korutanech. Čeká vás projížďka údolím Rosentalu, které vás určitě uchvátí, a údolím Jauntal, které na vás dýchne historií. Mezi jednou ze zastávek je i slovinské univerzitní město Maribor, které rozhodně stojí za návštěvu. Cyklovýlet zakončíte u jezera v chorvatském Varaždinu.

Pokračování 4 / 8

Obklopeni horami na Ennské cyklostezce

Steiermark-Tourismus/ Thorsten Brönner

Start: Flachauwinkl (Rakousko)

Cíl: Enns (Rakousko)

Doba jízdy: šest dní

Trasa: 263 km

Obtížnost: střední

Povrch: asfalt, štěrk

Kategorie: řeky a jezera

Cílová skupina: páry

Krásná cyklostezka vás provede přírodou kolem řeky Enns. Vaše cesta začne v Salcbursku u Flachau a zavede vás až k Dunaji v Horním Rakousku. Kromě vodních scenerií se můžete těšit na mohutné hory, městečka dýchající historií i romantická zákoutí. Určitě si na své cestě udělejte přestávku a ochutnejte nějaké vybrané pochoutky z místní kuchyně.

Pokračování 5 / 8

Šlápněte do pedálů na EuroVelo 9

Weinviertel-Tourismus/ Schreiner

Start: Břeclav (Česká republika)

Cíl: Maribor (Slovinsko)

Doba jízdy: osm až devět dní

Trasa: 434 km na území Rakouska

Obtížnost: střední

Povrch: asfalt, štěrk

Kategorie: gastronomie, kultura

Cílová skupina: páry

Trasu EuroVelo 9 si užijí nejenom milovníci cyklistiky a dlouhých výšlapů, ale také požitkáři. Rakouská část cyklostezky vede totiž podél vinic a vinoték, které rozhodně stojí za to navštívit. Jen si dávejte pozor, aby vaše hladina alkoholu nepřesáhla povolenou mez. EuroVelo 9 patří do sítě dálkových cyklostezek a je protkaná panoramatickými výhledy na Alpy. Při své cestě bude mít mnoho možností navštívit manufaktury, hrady, zámky nebo termální lázně, kde si můžete odpočinout. Cesta až do Mariboru bude díky těmto zážitkům nezapomenutelná.

Pokračování 6 / 8

Buďte blízko vodě na Velkém korutanském jezerním okruhu

Michael Stabentheiner

Start: Villach (Rakousko)

Typ: okružní trasa

Doba jízdy: pět až osm etap, každá po čtyřech hodinách

Trasa: 340 km (5–8 etap)

Obtížnost: lehká až střední

Povrch: asfalt, štěrk

Kategorie: řeky a jezera

Cílová skupina: rodina s dětmi

Nemáte rádi jednostranně zaměřené dovolené? Tak velký korutanský jezerní okruh je to pravé pro vás. Kromě perfektní jízdy na kole si tady dosyta užijte také koupání v jezerech. Během cesty projedete kolem deseti nejkrásnějších jezer, jaká jste kdy viděli. Doporučujeme vám začít ve Villachu na řece Drávě. Prakticky celou dobu pojedete po příjemné rovince, takže sil na vodní hrátky budete mít dostatek. Jestliže jste požitkáři a neradi spěcháte, vyhraďte si na projížďku osm dní. Ale dá se zvládnout i za tři až čtyři dny. Podél trasy najdete veškerý servis, který by se vám mohl hodit, od ubytování až po půjčovny kol.

Pokračování 7 / 8

Innská cyklostezka

Tirol Werbung/ Frank-Bauer

Start: Maloja (Švýcarsko)

Cíl: Pasov (Německo)

Doba jízdy: 10–12 dní

Trasa: 520 km

Obtížnost: lehká

Povrch: asfalt, štěrk

Kategorie: řeky a jezera

Cílová skupina: rodina s dětmi

Možná vás trochu vyděsí počet kilometrů, ale nebojte se. Trasa vede údolím Innu a patří mezi ty snadněji zdolatelné. Dostanete se až k samotnému ústí řeky Inn. Většinu času strávíte právě podél břehu a naskytnou se vám ty nejlepší výhledy na okolní krajinu. Kromě hor tam na vás čekají také kulturní zážitky, které vám zajistí historická města, a další drobné výlety, které můžete absolvovat.

Pokračování 8 / 8

Iron Curtain Trail

Sebastian Canaves / The Path / www.off-the-path.com

Start: Gmünd (Rakousko)

Cíl: Inzenhof (Rakousko)

Doba jízdy: 36 až 41 hodin čistého času, 18 etap

Trasa: 700 km

Obtížnost: snadná, střední a náročná

Povrch:asfalt, štěrk

Kategorie: gastronomie, kultura

Cílová skupina: páry

Tato cyklostezka je součástí obrovské EuroVelo 13, která má 7 650 kilometrů. Pro vás jsme vybrali trasu začínající v Gmündu. Provede vás oblastmi Waldviertel a Weinviertel až do Bratislavy. Občas se podívá i do Česka, protože trasa vede i přes hranice. Za Bratislavou se napojíte na burgenlandskou část stezky. Na té pojedete 290 kilometrů rovinatou krajinou oblastí Seenwinkel a národním parkem Neusiedler See-Fertö až do cíle.