Zdroj: EOBUWIE.PL SPÓŁKA AKCYJNA

Obuv na cestách - jaké boty zvolit pro aktivní dovolenou?

Výběr perfektní obuvi na dovolenou a aktivní odpočinek je často docela výzva. Zvláště když máme v kufru omezený prostor. Jaký model byste si měli vybrat - sandály, espadrilky nebo třeba pohodlné tenisky?

Co je třeba vzít v úvahu při výběru obuvi na aktivní dovolenou?

Bez ohledu na to, jakým směrem se na dovolené vydáte, pohodlná obuv je rozhodně jednou z prvních věcí, které si do kufru sbalíte. Boty musí být lehké, vzdušné a správně tvarované, abyste si během letních aktivit mohli užít 100% pohodlí. Výběr modelů na léto je opravdu široký - od sandálů po tenisky. Co ale vzít v úvahu při konečném rozhodnutí? Podnebí - čím teplejší je místo na dovolenou, tím lepší bude otevřená obuv, například pohodlné sandále. Dalším důležitým faktorem je to, jak budete trávit čas - jízdou na kole, procházkami po pobřežní promenádě, návštěvou památek nebo procházkami v horách? Důležitý je rovněž terén. Pokud odpočíváte v horách, budou vám doporučeny letní trekingové boty či outdoorová obuv, například sportovní sandály. U moře stačí ploché sandály nebo espadrilky.

Sandály – nejlepší volba do horkého počasí

Jsou ideální pro prohlídky památek, dlouhé procházky nebo jízdu na kole. Vsaďte na ně zvláště, když trávíte dovolenou ve velmi horkém podnebí, ale budou také ideální pro horké léto ve městě. Největší výhodou sandálů je rozhodně optimální ventilace, kterou nemůže poskytnout žádná jiná letní obuv. Pokud tedy rádi chodíte v otevřených botách, neváhejte ani chvíli. A jaký model sandálů si vybrat, když potřebujete boty pro aktivní odpočinek? Nejlepší modely jsou ty z přírodní kůže. Pokud mají sandály kožené pásky a stélku, můžete si být téměř stoprocentně jisti, že ani po mnoha hodinách chůze nebudou odírat. Totéž nelze říci o modelech z ekologické kůže, ale pokud aktivně strávíte jen část dne, bude tato volba dokonalá. Největší pohodlí zajistí boty přizpůsobené anatomickému tvaru chodidla. Na druhou stranu, pro pěší turistiku zvolte trekingové sandály s přilnavou podrážkou z nepromokavého materiálu.

Espadrilky – lehká obuv na léto

Alternativou k letním sandálům jsou espadrilky, tedy charakteristické, zakryté boty s podrážkou z jutové šňůry. Výhodou espadrilek je nepochybně jejich velmi nízká hmotnost. Jedná se o plátěné boty s přírodní jutovou podrážkou, takže pokud váš kufr váží příliš mnoho, budou vaší nejlepší volbou espadrilky. Jejich lehkost také dobře funguje při dlouhých procházkách.

Dalo by se říci, že to je jedna z těch bot, které na noze téměř necítíte. Minusy? Díky jutové stélce nebudou espadrilky 100% pohodlné pro každého, takže pokud máte citlivou pokožku, pořiďte si sadu odpovídajících bavlněných ponožek. Espadrilky jsou vhodné při procházkách po památkách či na městských kolonádách i na pláž. Většina modelů má zcela rovnou podrážku bez profilování, takže chůze v nich z dlouhodobého hlediska může být pro naši pozici a nohy nezdravá.

Tenisky – perfektní obuv pro aktivní

Nejlepší profilování a tedy největší pohodlí zajistí tenisky, tedy klasická sportovní obuv. Pokud hledáte ty, které budou v létě dobře fungovat, jsou tenisky ze síťoviny, plátna nebo speciálního materiálu, který vypadá jako ponožka. Tyto typy modelů dnes najdete v nabídce každé sportovní značky. Většina značkových tenisek má navíc podešve s odpružením, takže tento typ obuvi bude nejvhodnějším řešením pro velmi aktivní lidi. Navíc se hodí jak ke sportovnímu oblečení na kole, tak k letním šatům.