Lidé a Země 6/2021

Lidé a Země 6/2021 Zdroj: Lidé a Země

Vybraná témata Lidé a Země 6/2021
Vybraná témata Lidé a Země 6/2021
Vybraná témata Lidé a Země 6/2021
Vybraná témata Lidé a Země 6/2021
Vybraná témata Lidé a Země 6/2021
6
Fotogalerie

Mongolsko pro nespoutané dobrodruhy i evropské destinace na prázdniny – právě vychází červnové číslo Lidé a Země!

Vzhledem k aktuální situaci klademe v poslední době o něco větší důraz na Evropu (včetně aktuálního speciálu Evropská města), ale samozřejmě se nepřestáváme rozhlížet i po vzdálenějších končinách.

Exotiku tentokrát zastupuje především hlavní téma čísla. Mongolsko – země na míle vzdálená všemu, co známe. Země, kde žije víc koní než lidí. Ráj dobrodruhů, kteří se chtějí odpoutat od civilizace a svobodně putovat nekonečnými pláněmi, kolem čarovných jezer nebo jednou z největších a nejstarších pouští světa. Podobně jako Jolana Sedláčková, autorka hlavní reportáže. Pavel Svoboda pak ve své fotoreportáži představuje tváře obyvatel fascinující pustiny a Tomáš Kubeš se svěřuje s pěti největšími mongolskými zážitky.

Pokud si při vyslovení názvu Florida představíte jen Miami, Orlando nebo Tampu, začtěte se do vyprávění Petra Kahánka, který se vydal až na nejjižnější bod pevninských Spojených států. Objevil oblast Florida Keys s barevnými koloniálními domy, kde žil i slavný spisovatel Ernest Hemingway, masivní pevnost nebo jeden z největších národních parků USA.

Poslední rok a půl byl hodně náročný v mnoha ohledech. Ti, kteří by si chtěli konečně pořádně protáhnout tělo a zároveň očistit duši a myšlenky, by měli zpozornět u článku Magdalény Rojo, která v něm sdílí své zážitky z japonské pouti Kumano Kodó. V rubrice Sedmička pak přinášíme další várku ikonických poutí, včetně několika evropských, tedy o něco dostupnějších.

Aktivní dovolenou můžete prožít i v Černé Hoře, přestože ji David Hainall v nadsázce označil za zemi línou. Hornatý balkánský stát s členitým pobřežím a usměvavými místními může být lákavou alternativou k sousednímu Chorvatsku. Srovnání obou zemí se věnujeme i v rubrice Duel, kde proti sobě stojí dvě historické perly jadranského pobřeží – Kotor a Dubrovník.

V Evropě zůstaneme také v rubrice Kompas, kterou jsme tentokrát věnovali Walesu, a v rubrice Setkání, které se ujal Tomáš Kubeš. Vzpomíná na oslavy slunovratu v Litvě. Rozloučení se sluncem, které se během nejkratší noci v roce opět vyhoupne na oblohu, není jen obyčejné probdění noci, ale také propojení magické energie s pohanskými rituály.

Sehrané duo Věra Sychrová – Ludmila Korešová vás zavede do kraje s roztroušenými samotami, políčky, staletými sady, bukovými pralesy a nejvzácnějšími květnatými loukami. Podle autorek se zkrátka v Bílých Karpatech vrátíte v čase a zapomenete na problémy.

O životě na Maltě pojednává Kotva Lenky Kosmatové. A v Premiéře nás Jana Kovářová pozvala do svého druhého domova – severozápadní Anglie. Z Liverpoolu, města plného kontrastů, se vypravila na výlet do národního parku Lake District se zelenými kopečky a sytě modrými jezery. Při zpáteční cestě se ještě zastavila v Manchesteru se specifickou architekturou i atmosférou.  

Když jsme u evropských měst, připomínáme, že už je k dostání náš první letošní speciál Evropská města. Najdete v něm netradiční místa a zážitky, tipy na výlety i řadu málo známých zajímavostí, které se vztahují ke třem desítkám měst.

Šest jihoamerických zemí, jedenáct měsíců, deset tisíc kilometrů pěšky – touhle úctyhodnou statistikou se může pochlubit Jan Rendl, nenápadný mladík ze Slezska. V rozhovoru se svěřil s tím, jaké nástrahy ho cestou čekaly, na jaká setkání vzpomíná i jak jednotlivé země regionu vnímá.

Po přečtení červnového čísla se s námi nezapomeňte podělit o své názory formou rychlých odpovědí na tři jednoduché otázky. Zabere vám to jen chvilku. Hlasujte, prosím, v naší anketě.

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která i toto vydání pro vás připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.