Květnové vydání Lidé a Země

Květnové vydání Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Témata květnového vydání LaZ
Témata květnového vydání LaZ
Témata květnového vydání LaZ
Témata květnového vydání LaZ
Témata květnového vydání LaZ
6
Fotogalerie

Rumunsko, Sicílie nebo Česká Kanada – skvělé tipy na léto. A ještě mnohem víc v květnovém vydání Lidé a Země!

Cestování se začne uvolňovat postupně, a tak se před létem začínáme o něco víc zaměřovat na evropská zákoutí. Ale samozřejmě zavítáme i na jiné světadíly – do Afriky a do Severní, Střední i Jižní Ameriky. 

Titulní téma a reportáže Tomáše Kubeše vás zavedou trochu proti proudu času – na rumunský venkov, do tamních hor, po stopách dramatické historie a tajemství bizarních hradů. Drákulova Transylvánie a velmi tradiční Maramureš vám přinesou dobrodružství a romantiku, které v Evropě, takřka na dosah ruky, už zažijete málokde. V Sedmičce si pak posvítíme na další místa světa, kde se to hemží strašidelnými legendami.

Jolana Sedláčková se nedávno vydala do nezvykle liduprázdného Egypta. Odlehlost od civilizace si pojistila směřováním do míst, kam se turisté příliš neženou ani za normálních okolností. Navštívila oázu Síwa, autem projížděla fantaskní krajinou Bílé a Černé pouště a na Sinajském poloostrově nejen vystoupala na bájnou horu, ale obdivovala i barevný kaňon a vykoupala se v křišťálově čisté ledové vodě. Zní to lákavě? A to jste ještě neviděli Jolaniny úchvatné fotky!

Kubánská Baracoa leží tak daleko od Havany a dalších oblíbených turistických cílů, že sem cestu mnoho návštěvníků „ostrova svobody“ neváží. Katarína Lišková je tam ale hostem velmi častým, takže má dost indicií posoudit, zda měl Kryštof Kolumbus pravdu, když při prvním vylodění v téhle zátoce údajně pronesl, že je to nejkrásnější místo, jaké lidské oko spatřilo.

Jan Hocek představuje Sicílii, největší ostrov Středomoří, jako oblast pestré krajiny, prolínajících se kultur, skvělé gastronomie i netušených památek. Pokud by vám z jakéhokoli důvodu nejjižnější italský region nevyhovoval, v rubrice Duel nabízíme dvě alternativy – Korsiku a Sardinii.

Svou premiéru si u nás v květnu užívá Hanka Soukupová, která se s manželem a batohem na zádech vydala za poznáním exotických končin na východě Afriky. Čarokrásná krajina národních parků a rezervací v Ugandě a Keni ji ohromila. Nalákají její zážitky i vás?

Na opačném konci afrického kontinentu leží země s poetickým názvem – Pobřeží slonoviny, kde se pěstuje 40 procent světové produkce kakaa. Ale za jakou cenu? V jakých rukou začíná cesta čokolády, kterou si koupíme v supermarketu? To prozrazuje Stanislav Komínek.  

V úvodu jsme slíbili i Jižní Ameriku. Zastupuje ji Ekvádor, díky přírodním krásám sen mnoha cestovatelů. Jenomže i země zaslíbená může mít své nedostatky a běžný život nemusí vyhovovat každému. O své poznatky v tomhle ohledu se podělila Anežka Pařízková, která v zemi působí na českém honorárním konzulátu.

Rubriku Kompas jsme tentokrát věnovali Kanadě, druhé největší zemi světa. Tam se každý vypravit nemůže, ale Irena Páleníčková vás snad přesvědčí, že putování po naší malé České Kanadě rozhodně také stojí za to. Navíc si cestou můžete dopřát i s láskou opečovávané a správně chlazené točené.

Video placeholde
Kam vyrazit na výlet ve středních Čechách?

A jak si plnými doušky užít měsíc lásky? V různých částech světa na to mají vlastní recepty. Markéta Foktová představuje ta nejzajímavější afrodiziaka naší planety. A neopomene zmínit ani pochutiny, které naopak libido tlumí...

Čeká-li vás cestování s dětmi, neměl by vám uniknout rozhovor s Joachimem Dvořákem, který se svou dcerkou Miou zavítal do více než dvacítky evropský měst a do New Yorku. Jak dítě zabavit a jak zajistit, aby si poznávání užily obě strany? Joachim prozradí své osvědčené tipy.

A když jsme u evropských měst, v diáři si u 20. května poznamenejte, že vychází náš nový speciál přesně s přímočarým názvem: Evropská města. Ale my vám to ještě určitě připomeneme...

Po přečtení se s námi nezapomeňte podělit o své názory formou rychlých odpovědí na tři jednoduché otázky. Zabere vám to jen chvilku. Hlasujte, prosím, v naší anketě!

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která i toto vydání pro vás připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.