Bixby Creek Bridge

Bixby Creek Bridge Zdroj: Honza Čermák

Cerro Castillo
Blyde River Canyon
Údolí Lahaul
Jezero Wakatipu
Wester Ross
7
Fotogalerie

Nejhezčí vyhlídkové silnice aneb Kde se pokochat nádhernou krajinou a neudělat přitom ani krok

Na každém kontinentu najdete podobně úchvatné trasy, jako je kanadská Icefields Parkway. Některé jsou dávno proslulé, jiné na své objevení teprve čekají...

Severní Amerika

Nejznámější silnicí je asi legendární Route 66, protínající USA po celé jejich šíři (2448 km). Z hlediska scenérií ji ale předčí kalifornská Pacific Coast Highway (State Route 1), která se vine v délce 1055 km po tichomořském pobřeží mezi městy Los Angeles a San Francisco. Cestou můžete navštívit městečko Solvang s dánskou atmosférou nebo kolonii rypoušů sloních, přejedete přes fotogenický Bixby Creek Bridge nebo vás okouzlí vodopád McWay Falls.

Další pozoruhodné trasy: Zion-Carmel Highway, Scenic Byway 12, Valley of Fire Road (vše USA)

Jižní Amerika

Argentinská Route 40 (asi 5000 km) patří k nejdelším silnicím světa. Chilská Carretera Austral je kratší (1247 km), ale opravdoví dobrodruzi na ni nedají dopustit. Spojnice jižní Patagonie s civilizovanějším severem vede mezi andskými štíty, bujnými lesy, kolem ledovců a jezer. Nedaleko vozovky s číslem 7 se nalézají i unikátní mramorové jeskyně Capillas de Mármol, k nimž se ovšem dostanete pouze po vodě.

Další pozoruhodné trasy: Trans-Andean Highway (Chile, Argentina), přejezd největší solné pláně světa Salar de Uyuni (Bolívie), jízda po pobřeží Costa Verde (Brazílie)

Afrika

Jihoafrická Garden Route sice měří pouhých 300 km, ale doporučuje se na ní strávit pět i více dnů. V jejím stínu zůstává Panorama Route, po níž můžete obkroužit třetí největší kaňon světa, Blyde River Canyon. Na ten se ze silnice naskýtají nádherné výhledy (Three Rondavels, God’s Window). Mezi další taháky patří úchvatné zerodované skály s hlubokými jezírky Bourke’s Luck Potholes nebo několik působivých vodopádů (Berlin Falls, Lisbon Falls…).

Další pozoruhodné trasy: N9 (Maroko), Chapman’s Peak Drive (Jižní Afrika), z Aksúmu do Simienských hor (Etiopie)

Asie

Karákóramská dálnice (1300 km) mezi Čínou a Pákistánem je nejvýše položenou mezinárodní silnicí s pevným povrchem na světě. Z osobní zkušenosti ale vřele doporučuji podobně vysoko umístěnou, ovšem nezpevněnou trasu v severoindické oblasti Lahaul a Spiti. Užijete si divoká údolí obklopená himálajskými štíty, civilizací nedotčené vesnice, odlehlé kláštery a podmanivou atmosféru konce světa.

Další pozoruhodné trasy: Pamírská dálnice (Afghánistán, Tádžikistán, Kyrgyzstán), Tianmenská horská silnice (Čína), Halsema Highway (Filipíny)

Austrálie a Oceánie

Název australské Great Ocean Road (243 km) jasně naznačuje, čím se tato silnice proslavila. Různorodější zážitky ale nabízí dech beroucí Southern Scenic Route (610 km) na Novém Zélandu. Mezi Queenstownem (doporučuji začít v Glenorchy) a Dunedinem se můžete těšit na nádherné scenérie NP Fiordland, pobřeží s bohatou faunou, včetně tučňáků či albatrosů, majestátní majáky, jezera a laguny. A také řadu parádních treků.

Další pozoruhodné trasy: Haast Pass, State Highway 25 (obě Nový Zéland), Hana Highway (Maui, Havaj)

Evropa

Těžko bychom hledali přímočařejší trasu k poznání země než islandskou Ring Road (1333 km). Neméně malebnou podívanou ale nabízí i okružní trasa North Coast 500 (830 km) ze skotského města Inverness. Jedná se o propojení několika samostatně číslovaných silnic, díky němuž objevíte dramatické přírodní scenérie (například oblast Wester Ross), divoké pláže, větrem ošlehané hrady, městečka či palírny whisky.

Další pozoruhodné trasy: King Olav V’s Road (Norsko), Transfagaraš (Rumunsko), La Route des Grandes Alpes (Francie)

Česko

Moravské Toskánsko v okolí Kyjova je vyhledávanou lokalitou krajinářských fotografů. Podstatně méně známou je silnice číslo 230 (120 km) mezi Bečovem nad Teplou a Nepomukem. Řidiči si užijí Černošínské serpentiny a zákruty v rezervaci Údolí Teplé, ale cestou minou i řadu zajímavých cílů: romantický Bečov nad Teplou, Mariánské Lázně, chodovský pivovar, hrad Volfštejn, kláštery v Chotěšově a Kladrubech, hornické Stříbro nebo chrám v Přešticích.

Další pozoruhodné trasy: Krušnohorský silniční okruh, Louny-Raná-Lovosice, Černá v Pošumaví - Volary