Ameland: tulení kolonie

Ameland: tulení kolonie Zdroj: Tomáš Kubeš

Mykines: baculatí papuchalkové
Helgoland: tuleni a terejové
Curieuse & La Digue: želvy obrovské
Kahuzi-Biega: gorily z očí do očí
5
Fotogalerie

TOP 5: Zvířecí srdcovky fotografa a cestovatele Tomáše Kubeše

Spatřit pestrý svět na vlastní oči a být součástí nečekaných dobrodružství uprostřed divoké přírody je mým motorem k dalším cestám, životní radostí i posláním vyprávět o této úžasné planetě. Kde kromě Galapág jsem našel zvířecí ráj?

Ameland: tulení kolonie

I v přelidněném Nizozemsku, na pobřeží Severního Fríska, můžete na prosluněných plážích vidět velké predátory - tuleně. Spatříte je také na ostrově Ameland, kde je jejich záchranná stanice. I malé písčité ostrovy Waddenzee jsou ideálním klidným místem pro pozorování těchto velkých zvířat. K tulení kolonii vyjíždějí dvakrát denně lodě na výlety, kdy je uvidíte ze vzdálenosti 30 metrů.

Mykines: baculatí papuchalkové

Milovníci severských zemí nemohou vynechat méně navštěvované Faerské ostrovy, které jsou známy rozeklanými útesy, zelenými pastvinami a stále se měnícím počasím. Ostrovy nejsou domovem jen ovcí, kterých tu žije více než obyvatel, ale také mnohých ptačích druhů. Asi nejznámějšími obyvateli jsou papuchalkové, kteří na první pohled připomínají nemotorné plyšáky. Když je však uvidíte plachtit v poryvech větru, začnete je ihned obdivovat. Asi nejznámějším domovem největší kolonie je ostrov Mykines s pouhými 16 obyvateli. Zde stačí vyšplhat na okraj útesů a posadit se. Už po chvíli začnou opouštět své nory tisíce papuchalků. Ještě nedávno byli loveni jako vítaný oběd, nyní jsou chráněni a lákají fotografy z celého světa.

Helgoland: tuleni a terejové

Německému ostrovu Helgoland v Severním moři se přezdívá také německé Galapágy. Je to evropský unikát: na dvou vzdálených ostrovech žijí netradiční obyvatelé. Hlavní ostrov s přístavem a lázeňským městečkem je typický svými útesy z červeného pískovce a majákem na výběžku, kterému se říká „Dlouhá Anna“. Tady na útesech v době hnízdění můžete pozorovat početné kolonie terejů bílých, alkounů úzkozobých a dalších ptačích druhů. Terejové hnízdí obyčejně od dubna do června hned vedle cesty. Malý ostrov Duna je naopak domovem tuleňů, kteří se sluní na většině pláží okolo celého ostrova. Stejně jako na Galapágách doslova vedle vás.

Curieuse & La Digue: želvy obrovské

Seychely nejsou jen romantickým místem s palmami a pověstnými plážemi, ale také domovem nejpočetnější populace želvy obrovské, blízké příbuzné želvy sloní z Galapág. Největší populace želv žije na atolu Aldabra, ale ten je turistům a komukoliv kromě vědců zapovězen. Dalším místem, kam byly dovezeny, je ostrov Curieuse, dnes jich tu žije okolo 300. Spatřit se dají také na proslaveném ostrově La Digue. Na obě místa se pořádají výlety za těmito velikány a můžete je zažít opravdu z bezprostřední blízkosti. Ostrov La Digue je známý především svými netradičními skalami, omletými nekonečnými vlnami. Tady si opravdu připadáte jako v ráji, a navíc jako bonus můžete pozorovat nejdéle žijící tvory planety.

Kahuzi-Biega: gorily z očí do očí

Spatřit střední Afriku znamená lásku na celý život. Obdivujete fantastická jezera, horské lesy, majestátní vulkány a zasněžené štíty pohoří Ruwenzori. Pomezí Demokratické republiky Kongo, Ugandy a Rwandy patří k opravdovým perlám Afriky. Národní park Kahuzi-Biega, pojmenovaný podle dvou vulkánů, je domovem poslední populace východní gorily nížinné. Kvůli dlouhodobé občanské válce není místo častým cílem turistů, a proto zde náhodný návštěvník bývá doslova v nitru přírody. Pozorovat tlupu goril z očí do očí je nezapomenutelným zážitkem. Tady si člověk uvědomí blízkost lidoopů, ale i křehkost soužití zvířat a lidí.