Témata dubnového vydání LaZ

Témata dubnového vydání LaZ Zdroj: Lidé a Země

Témata dubnového vydání LaZ
Témata dubnového vydání LaZ
Témata dubnového vydání LaZ
Témata dubnového vydání LaZ
Témata dubnového vydání LaZ
6
Fotogalerie

Místa na rozmezí světadílů a kultur, exotika i divoká příroda. Kypr, Kamčatka, nebo Hedvábná stezka?

Snad už se brzy dočkáme uvolnění v oblasti cestování. A v takové situaci je dobré být připraven! Snad tedy oceníte naši pravidelnou dávku inspirace. My bychom vyrazili okamžitě. Největší problém by spočíval ve volbě, kam by to bylo nejdřív...  

Pokud jste se Kypru doposud vyhýbali, protože ho vnímáte jako destinaci především pro méně aktivní cestovatele, kteří pohodlně využívají služeb cestovních kanceláří, nemělo by vám uniknout hlavní téma dubnového čísla. Jolana Sedláčková vás přesvědčí, že s pronajatým autem zvládnete objevit spoustu nečekaných a klidných přírodních zákoutí. Julius Lukeš Jr. naopak představí hlavně města, městečka a historické památky, o které člověk na třetím největším ostrově Středozemního moře zakopává takřka na každém rohu.

Kdo by neznal Hedvábnou stezku? Ale kdo se může pochlubit tím, že ji absolvoval sám, jen pěšky a stopem? Martin Půlpán na ní strávil deset měsíců, během nichž doputoval z Istanbulu až do čínského Si-anu. Podělil se s námi o své dobrodružné zážitky a pohled na nejzajímavější místa. O historických souvislostech „cesty cest“ se pak dočtete i v rubrice Obzor.

Portugalskou Madeiru asi není potřeba sáhodlouze představovat, ale Pavel Svoboda nás vždycky dokáže nadchnout nádhernými fotografiemi, kterými dokumentuje své outdoorové zážitky. Pokud vás vábí pořádné výšlapy s trochou adrenalinu, budete určitě spokojeni.

Balkán je tutovka, tam se člověk nikdy nenudí. Dokonce ani v tak malé zemi, jakou je Severní Makedonie. Se svým typickým nadhledem Bronislav Jaroš líčí, jak si užil hlavní město plné soch i klidnou atmosféru v horách a zapadlých vesničkách.

Blízký východ si spojujeme především s islámem, ale možná byste se divili, kolik byste v téhle části světa objevili křesťanských stop a věřících. Do jejich nelehkého života vás zasvětí arabistka a cestovatelka Lenka Hrabalová, která je na Blízkém východě v podstatě jako doma. 

Miloslav Růžička si splnil jeden ze svých snů a s přáteli se vydal na ruskou Kamčatku. Divoká příroda, hory, aktivní sopky, termální prameny, medvědi i parádní rybaření – to všechno na vás čeká na vzdáleném poloostrově i v dubnové rubrice Premiéra.

Pokud se vaše cestovatelské plány zatím nerýsují daleko za hranice naší domoviny, také nepřijdete zkrátka. Tereza Chvojková pro vás má tip, díky němuž si můžete během víkendu vychutnat podmanivou atmosféru hned ve třech zemích najednou. Ve své reportáži vás totiž zavede do slezské Hrčavy, kde se údajně nachází dokonalé trojmezí.

Kvůli gastronomii se do USA obvykle nejezdí. Jenomže kreolská kuchyně, na jakou narazíte ve městě New Orleans, to je jiná! Taková krokodýlí klobása, božská jambalaya nebo sladké beignets – tomu všemu propadla nadšená gurmánka Ivana Grešlíková. 

Rozhovor nám tentokrát poskytl fotograf Vladimír Čech ml., předseda poroty letošního ročníku soutěže Czech Nature Photo. Vladimír se zaměřuje především na divoké kočkovité šelmy – od indických tygrů až po českého rysa ostrovida. A čím dál víc používá vlastí fotopasti, které občas dokážou překvapit.

Duelu tentokrát porovnáme dvě středoasijské země, které mají mnoho společného, ale přece jen má každá z nich svou specifickou atmosféru. Je vám bližší Kyrgyzstán, nebo Tádžikistán? V rubrice Sedmička představujeme největší rozdělené ostrovy světa. A střelka Kompasu vás tentokrát zavede především na rajské Bali.

Nezapomeňte se s námi podělit o odpovědi na tři jednoduché otázky. Zabere vám to jen chvilku. Hlasujte, prosím, v naší anketě!

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která i toto vydání pro vás připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.