Březnové vydání LaZ

Březnové vydání LaZ Zdroj: Lidé a Země

Témata březnového vydání LaZ
Témata březnového vydání LaZ
Témata březnového vydání LaZ
Témata březnového vydání LaZ
Témata březnového vydání LaZ
7
Fotogalerie

Země jako Nikaragua nebo Irák vás nikdy nelákaly? Přečtěte si březnové číslo Lidé a Země, třeba změníte názor!

Právě země se špatnou pověstí jsou jedním z hlavních témat aktuálního vydání, ale překvapení jsme pro vás připravili víc.

Nedávným hitem lidí, kteří se nechtěli smířit s výrazně omezeným cestováním, se stala Kostarika. Sousední Nikaragua nabízí víceméně to samé, ale podstatně levněji a bez hord turistů. Eva Kubátová s Lucií Pospíšilovou se zaměřily hlavně na barvitá koloniální města, Anna Müllerová líčí své zážitky především z poznávání přírodních krás. Dohromady vytvořily mozaiku, která vás snad přesvědčí, že tahle opomíjená středoamerická země stojí za úvahu!

Ještě víc vás možná překvapí tip Jolany Sedláčkové, která autem projela sever Iráku, jinak také region Jižní Kurdistán. Působivé kaňony, tyrkysové říčky a osvěžující vodopády, v nichž dovádí místní – díky tomu všemu poznáte i vlídnou a přívětivou tvář země, kterou známe jen ze špatných zpráv.

Asi byste nečekali ani to, že ten nejjemnější a nejnadýchanější prašan na světě prý pokrývá sjezdovky na japonském ostrově Hokkaidó. Martin Hájek ale vysypal z rukávu podstatně víc zimních tipů – festivaly sněhu a ledu, horké prameny či mystická jezera.

Trochu jiný pohled na oblíbenou dovolenkovou destinaci nabízí i manželé Páleníčkovi, kteří mají projeté Kanárské ostrovy křížem krážem. Tentokrát radí, jak si dva z nich (Lanzarote a Fuerteventuru) užít aktivně – na kole, surfu nebo klidně i na velbloudu.

Fotky jako z jiného světa nebo jiné doby doprovázejí vyprávění Tomáše Kubeše ze souostroví Vanuatu. Díky pozvání samotného náčelníka si mohl užít tradiční rituály v tichomořském ráji, kde se ještě ne tak dávno praktikoval kanibalismus...

Pokud už vám chybí zeleň, měla by vás uspokojit Premiéra Šárky Jelenové, která nás zavedla mezi čajové plantáže indického Munnáru. I díky nim je tam mnohem čistší vzduch než v severní části země. Svěží příroda, pohoda a úsměvy místních – necháte se zlákat?  

Sice už zvolna přichází jaro, ale jinovatkou prodchnuté fotky Ludmily Korešové nás spolu s textem Věry Sychrové přesvědčily, že Krušné hory jsou zapomenutým krajem naprosto neprávem. Sice za sebou mají pohnutou historii, ale v dnešní době nabízejí řadu nádherných a zajímavých zákoutí pro všechny milovníky české krajiny.

Chuťové pohárky nám tentokrát podráždil Peter Hupka, který se rozepsal o jihoamerické kuchyni. Ta se sice proslavila především vynikajícími steaky, ale hladovým cestovatelům toho nabízí mnohem víc.

Rozhovor nám poskytla Viktorka Hlaváčková. Mladé útlé děvče, které se po světě toulá pěšky samo, jen s malým batůžkem, v němž nemá ani stan. Viktorka prošla například kavkazskou divočinou od Černého moře ke Kaspickému. Na to si asi každý netroufne, ale snad v jejím vyprávění najdete i jinou inspiraci a určitě zajímavé postřehy.  

Dozvíte se, jak se žije Češce v Ugandě. V Duelu tentokrát porovnáme dvě největší městské aglomerace světa – Tokio a Dillí, Kompas představí Izrael a další tipy na dubnové cesty (jsme optimisté!), v rubrice Sedmička představujeme další várku krásných zemí se špatnou pověstí a Obzor nás zavede do minulosti, kdy se některá místa jmenovala jinak než dnes. Schválně, poznali byste je všechna?

Chybí vám v časopise témata související s koronavirem? Které město z rubriky Duel je vašemu srdci bližší? A která z reportáží vás nejvíc zaujala? Hlasujte v naší anketě!

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která i toto vydání pro vás připravovala #sLaZkou. Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.