Bali - chrám Pura Ulun Danu Bratan

Bali - chrám Pura Ulun Danu Bratan Zdroj: Jiří Páleníček

Šrí Lanka - buddhistický mnich
Řecko - ostrov Kefaloniá
Maroko - pobřeží Atlantiku
Nový Zéland - rodeo Wanaka
5
Fotogalerie

Fotograf a cestovatel Jiří Páleníček: Moje pětka nej zážitků

Dívám-li se zpět na svých posledních třicet let na plný cestovatelský úvazek, děkuji osudu, že mi tolikrát umožnil být ve správnou dobu na správném místě. Nebylo možné začít se živit jako fotograf píšící o cizích zemích v lepší době než po roce 1989, kdy se otevřely hranice a všechny časopisy netrpělivě čekaly na cestovatelské reportáže.

1) Bali - chrám Pura Ulun Danu Bratan

Bali není moje srdeční záležitost, zamiloval jsem si totiž celou Indonésii. Byla to naše první tropická země a po první cestě se nám podařilo získat audienci u indonéského velvyslance v Praze. Studoval v Česku a chtěl, aby Češi začali do jeho země jezdit. Ukázali jsme mu se ženou své první články o Celebesu (Sulawesi) a jimi začala naše mnohaletá spolupráce a přátelství.

2) Šrí Lanka - buddhistický mnich

Šrí Lanka je ostrov mnoha plus - fotogenický, zajímavý, bezpečný, barevný. Jezdili jsme zde tři měsíce na počátku roku 2010, tedy krátce po konci občanské války mezi Tamily a Sinhálci. Turistika byla tehdy v plenkách, lidé se s námi, cestujícími bělochy, učili zacházet, ubytování teprve vznikala, a co se fotografování týče, lidé byli neobyčejně vstřícní.

3) Řecko - ostrov Kefaloniá

Dlouhá letní putování kolem ostrovů na mořských kajacích se stanem a zásobami na delší dobu patří k nejlepším čundrům mého života. Na malých plážích, k nimž nevedla silnice, byl ráj na zemi a ryb na skromné obědy bylo u ostrovů dřív dost.

4) Maroko - pobřeží Atlantiku

Podmanivé duny a pouště, sníh na Vysokém Atlasu, hliněné hrady a vesnice, barvité trhy, fotograf neví, kam dřív zaostřit. Ke kamennému oblouku severně od Sídí Ifní jsem se musel vždy vrátit a znovu a znovu hledat správný vztah slunce a přílivu.

5) Nový Zéland - rodeo Wanaka

I když místní příroda patří k nejunikátnějším na světě, neopomenutelným zážitkem bylo i novoroční rodeo. Jeli jsme náhodou okolo, zaostřili za pole zaparkovaných aut, přidali se k nim, postavili své skládací židle vedle místních a focení jsem si pak opravdu užil.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: