Zanzibar - Jambiani

Zanzibar - Jambiani Zdroj: Profimedia.cz

Zanzibar - Stone Town
Yucatan - Tulum
Kuba - Trinidad
Kuba - Vinales
5
Fotogalerie

Chybí vám exotika? Nám také. Zasněme se a plánujme, kam vyrazíme v novém roce

Únavný boj s otravným čínským koronavirem už se táhne pomalu rok. Rychle vyvinuté vakcíny jsou nicméně konečně tím světlem na konci tunelu, které značí možný návrat ke starým pořádkům. Jestli bude reálné už průběhu nadcházejícího roku zase relativně volně cestovat po celém světě, to upřímně řečeno nevíme a vědět ani nemůžeme. Některé lákavé exotické destinace jsou však dostupné už nyní. Jen to chce mít pevné nervy a odhodlání. Nabídka se ale s postupujícími měsíci bude snad jen a jen rozšiřovat a nejpozději za rok si zimní dovolenou v teple pod palmami dopřejeme. Zatím se podívejme, kam můžeme vyrazit třeba hned v lednu – bude-li se nám do toho chtít.

Zanzibar

V Indickém oceánu, zhruba třicet kilometrů od pobřeží kontinentální Afriky, se rozkládá prázdninový ostrovní ráj s názvem Zanzibar. Náleží Tanzanii, což je země, která nyní dělá, jako kdyby žádná koronavirová pandemie nebyla. Od nikoho nevyžaduje test, karanténu ani vyplnění formuláře, a to je v dnešní době věc nevídaná. Jedinou překážkou je tak nutný test nebo karanténa při návratu zpátky do České republiky. Z Prahy vás na Zanzibar dopraví luxusní aerolinka Qatar Airways.

Většinu času na Zanzibaru asi strávíte poleháváním na místních plážích, šnorchlováním v křišťálově čistých vodách Indického oceánu, popřípadě užíváním si v plážových barech. Milovníci historie by si neměli nechat ujít návštěvu Stone Town, staré části Zanzibar City, hlavního města ostrova. Místo je zapsáno na Seznamu památek UNESCO. A nebyla by to ta správná cesta do Afriky, kdybyste nepodnikli výlet za zvířaty. Na Zanzibaru se za tímto účelem nabízí hlavně prales Jozani s populací vzácných opiček gueréz zanzibarských.

Yucatán

Turismu se již víceméně otevřelo také Mexiko, přestože koronavirus tam stále ještě zkrocen ani zdaleka není. Platí to tedy zejména především pro jižní prázdninovou oblast poloostrova Yucatán a letiště v Cancúnu. Negativní test oficiálně vyžadován není, ale když ho s sebou mít budete, můžete předejít nepříjemnostem. Při cestě do jiných částí Mexika, například přes mezinárodní letiště v Mexico City, jsou totiž dohledatelné zprávy o zamítnutí vstupu do země. Plánovat si nějaké větší dobrodružství tak raději úplně nedoporučujeme. Z Prahy vás nyní do Cancúnu nejpohodlněji dopraví německá Lufthansa (s přestupem ve Frankfurtu).

Nejatraktivnější a nejvyhledávanější část mexického pobřeží Karibiku se nazývá Mayská riviéra, táhne se mezi Cancúnem a Tulumem. Jejím srdcem je velké prázdninové letovisko Playa del Carmen s množstvím hotelů všech cenových kategorií.

Výlety na Yucatánu směřují zejména za starými mayskými památkami. Zpřístupněných archeologických lokalit je tu k vidění celá řada, jednoznačně nejproslulejší je ChichenItzá s ikonickou Kukulkánovou pyramidou. Za vidění ale stojí i o něco skromnější zříceniny Cobá, Uxmal, Ek Balam nebo Tulum (a mnohé další). Jako druhou specialitu Yucatánu musíme zmínit cenoty – zatopené krasové závrty, jeskyně a propasti, v nichž se dá plavat, šnorchlovat a zároveň se kochat krápníkovou výzdobou.

Kuba

Od listopadu otevřela své hranice turistům rovněž karibská Kuba. Má to ale háček, na příletu totiž budete potřebovat PCR test. A to místní, provedený zdarma na letišti, zahraniční není akceptován. Jeho výsledek se pak dozvíte do 24 hodin. Opatření vás tedy nebude stát nic navíc. Riziko plynoucí z případně pozitivního testu a dovolené strávené v izolaci si pak musí každý zvážit sám. Z Prahy se do Havany aktuálně nejlevněji dostanete díky aerolinkám British Airways a Air Canada (přestup v Londýně a Torontu).

Na komunistickém ostrově váš čekají pohádkové písečné pláže, teplé vody Karibiku, rum, doutníky a pohoda. Nadšenci do historie budou ve svém živlu ve starých koloniálních městech zapsaných na Seznamu památek UNESCO. Pár dní si určitě vyžádá samotná Havana, dalšími povinnými zastávkami jsou pak města Trinidad, Camagüey nebo Cienfuegos. Z divů přírodních musíme zmínit národní park Viňales plný roztodivných vápencových útvarů anebo horský park Topes de Collantes s jeskyněmi a vodopády.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: