Prosincové vydání LaZ

Prosincové vydání LaZ Zdroj: Lidé a Země

Prosincové vydání LaZ
Prosincové vydání LaZ
Prosincové vydání LaZ
Prosincové vydání LaZ
Prosincové vydání LaZ
6
Fotogalerie

Vydejte se za posledními evropskými nomády nebo na zapomenutý tropický ostrov

Adventní období by mělo být dobou klidu a rozjímání, ale všichni víme, jak to u nás chodí. Pokud si chcete od předvánočního shonu a stresu odpočinout a uchýlit se do svého vlastního světa, máme pro vás tip – právě dnes totiž vychází letošní poslední vydání cestovatelského měsíčníku Lidé a Země.

Ačkoli se v hlavním tématu zmíníme i o místě, kde můžete navštívit dům Santa Clause, Laponsko je z pohledu turisty oblastí zasvěcenou zimním radovánkám. Ale zároveň také drsným krajem, kde si svůj životný styl i nadále udržují poslední evropští nomádi, pastevci sobů. Jejich svět působivě zachytil fotograf Michael Novotný.

Pokud vám daleký sever zní moc mrazivě, vydejte se s Bronislavem Jarošem do ukrajinské metropole. Kromě bolestných připomínek historie najdete v Kyjevě vznosnou architekturu, zajímavé umění, vynikající kuchyň a pohodu.  

Írán jsme doposud představovali především jako zemi s perským kulturním dědictvím a čilými bazary, jako kraj plný neuvěřitelně pohostinných místních. Pavel Svoboda vás svými (jako vždy) nádhernými fotografiemi určitě přesvědčí, že si v téhle neprávem zatracované zemi přijdou na své i milovníci přírody a hor.

Tip máme i pro toho, kdo by se raději ohřál v nějaké exotické destinaci a užil si autentický africký kolorit bez davů turistů. Tomáš Kubeš zavítal do málo známé africké země s neobvyklým názvem Svatý Tomáš a Princův ostrov. Ostrov s tropickými lesy, romantickými plážemi nebo kávovými plantážemi čeká na objevení!

Nechcete jenom snít, ale máte chuť zvednout se, popadnout běžky a provětrat se na čerstvém vzduchu? Vyrazte na pomezí beskydských Javorníků a Kysuc, kde v zimě jedinou známkou lidské přítomnosti bývají zasněžené střechy dřevěnic, rozesetých po horských loukách.

Nepál není parádním cílem jen pro horaly, které láká nejvyšší pohoří naší planety. Peter Greša si odvezl spoustu zážitků ze setkání s lidmi – stál tváří tvář živoucí bohyni, ocitl se na kuriózní svatbě a nahlédl do malé a uzavřené tibetské komunity.

Jestliže vám kapr nebo řízky s bramborovým salátem připadají málo sváteční a fádní, nechte se inspirovat Markétou Foktovou, která zjišťovala, jak vypadají Vánoce na talíři ve Francii, Skandinávii, Africe nebo Asii. Možná se nebudete stačit divit!

Prostor pro naše čtenáře tentokrát naplnil Jan Leicht vzpomínkou na bizarní starobylé podzemní hrobky, ukryté na jihozápadě Kolumbie v oblasti Tierradentro.

Rozhovor nám poskytl zoolog Tomáš Jůnek. Často podniká výpravy do oblastí, kde se dají zástupci ohrožených druhů spočítat na prstech, aby je měl příležitost spatřit v jejich přirozeném prostředí. A samozřejmě se i pokusil přispět k jejich záchraně. Jak může pomoct každý z nás?

Šéfredaktor vás seznámí se zásadními novinkami, na které se můžete těšit od nového roku. A jako bonus pod vánoční stromek jsme přibalili 24 stran věnovaných neobjeveným skvostům Česka.

Příjemné a pohodové čtení přeje redakce, která i toto vydání pro vás připravovala #sLaZkou.

Pokud do trafiky zaskočit nechcete nebo nemůžete, časopis si jednoduše objednáte pomocí naší služby iKiosek.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu.