Cestovatelské Vánoce

Cestovatelské Vánoce Zdroj: Profimedia.cz

Máte v rodině nebo mezi přáteli nadšené cestovatele? Máme tipy na vánoční dárky přesně pro ně!

Nastal čas adventu, a tak je nejvyšší čas vyřešit, čím na Vánoce obdarovat své blízké. Někdo se v tom vyžívá a každý rok vymyslí úchvatné originální dárky, které v obdarovaném vyvolají upřímný záchvěv nadšení, překvapení a radosti. Pro jiné je ale bloudění nákupními centry očistcem, korunované leckdy nijak oslnivým výsledkem. Letos je navíc nakupování kvůli různým koronavirovým omezením dost komplikované, a čas pomalu tlačí! Pokud patříte do druhé skupiny a máte mezi svými blízkými alespoň jednoho cestovatelského blázna, rozhodli jsme se pro vás sepsat pár tipů na dárky, které pod stromečkem snad neurazí.

Letenka, poukaz na ubytování

Jakýkoli cestovatel bude mít největší radost z toho, když ho pošlete na cesty. Letenka anebo zakoupený zájezd do vysněné destinace je jednoduše tím nejlepším možným dárkem. Chápeme, že v aktuální situaci je koupě jakékoli letenky dost riskantní. S vakcínami na obzoru se nicméně zdá, že minimálně druhá polovina příštího roku už by mohla být co do možností vycestovat o poznání příznivější než prokletý letošní rok. Jistější alternativou může být poukaz k ubytování v některé české atraktivní destinaci – třeba na horách nebo v lázních.

Zavazadla

Bez zavazadel se neobejde žádný cestovatel. Pokud máte rádi užitečné dárky, kvalitní kufr stoprocentně najde využití. Lidé, kteří jsou zvyklí cestovat spíš nalehko, pak zase určitě ocení batohy, popřípadě krosny. Cestovatelům, kteří rádi jezdí na eurovíkendy a využívají služeb nízkonákladových aerolinek, se bude hodit palubové zavazadlo o přesně povolených rozměrech. V tomto ohledu je lepší vybírat měkká zavazadla, jež lze v případě, že člověk na letišti narazí na zvlášť poctivého zaměstnance, silou zmáčknout a jejich rozměry tak trochu přizpůsobit požadované normě.

Pokud sháníte jen drobnost pro kolegu z práce, můžete koupit třeba stylovou visačku na kufr. Ta vás nezruinuje, a přitom poslouží.

Pro cesty do exotičtějších a méně bezpečných destinací se hodí takzvaný moneybelt. Jedná se o jakousi bezpečnostní skrytou ledvinku, která se nosí přímo na těle pod tričkem. Její vlastník si do ní může uschovat peníze a nejnutnější doklady, co potřebuje mít stále u sebe, a nemusí se přitom bát kapsářů.

Pomůcky pro pohodlnější cestování

Kdokoli někdy řešil, jak všechny věci potřebné na čtrnáctidenní cestu nacpat do jednoho malého kufru, vám určitě potvrdí, že cestovní organizér je pomůcka bezmála kouzelná. Oblečení naskládané do několika menších brašniček ve výsledku prostě zabere mnohem méně místa, než když se do kufru nahází bez ladu a skladu.

Cestovatelské kosmetické a hygienické sady vás zase zachrání před nutností vézt s sebou na dovolenou zbytečně několik litrů kosmetických přípravků, když postačí šikovné menší balení. Obdobně poslouží i prázdné sady kosmetických lahviček do letadla, uzpůsobené svým objemem leteckým regulím.

Jakoukoli dlouhou cestu letadlem, autobusem i vlakem zpříjemní cestovní polštářek ve tvaru podkovy, který přesně padne kolem krku. Skladnější jsou samozřejmě nafukovací varianty. Při dlouhých nočních letech vaši blízcí určitě ocení spací škrabošku přes oči anebo špunty do uší. Zapáleným cetovatelům-čtenářům může cestu ukrátit čtečka Kindle, pro uživatele mobilních telefonů – tedy pro nás všechny – je na cestách nepostradatelná spolehlivá power banka.

Technika

Parádním dárkem, byť v trochu vyšší cenové relaci, je foto- a videotechnika. Mobil s relativně kvalitním foťákem už má dnes sice skoro každý, ale kdo jednou začne fotit zrcadlovkou, už ji bude na své cesty vozit pořád. Kdo už zrcadlovku má, ocení třeba jen nový, lepší objektiv. Fanouškům aktivní dovolené by se mohla hodit outdoorová kamera GoPro, plážovým povalečům pak třeba vodotěsný fotoaparát, kterým budou moci zdokumentovat život pod vodou. Cenově potenciálně nejméně nákladným darem z této oblasti je pak stativ, byť i ten může ve svých kvalitnějších variantách stát tisíce.

Pomůcky pro plážové povaleče

Krásy mořského světa a korálových útesů si cestovatelé nejpohodlněji užijí s celoobličejovou potápěčskou maskou. Kdo se chystá třeba do Egypta k Rudému moři, měl by ji rozhodně mít s sebou. Pro podobné účely se hodí vodotěsný obal na mobil. Díky němu můžete mít svůj telefon stále při ruce i při šnorchlování, takže když se ocitnete tváří v tvář zajímavému živočichovi, můžete setkání zdokumentovat. Jinak vám doma nikdo nebude věřit!

Velmi užitečnou pomůckou pro plážové radovánky jsou také rychleschnoucí ručníky. A to zvlášť pro ty cestovatele, kteří veškerou svou bagáž nosí stále s sebou a klasický, těžký, mokrý ručník je pro ně nepraktický.

Dárky pro milovníky outdooru

Chcete obdarovat někoho, kdo si s oblibou jen tak sbalí svých pět švestek a vyrazí na několik dní nebo týdnů někam do hor? V takovém případě se jako vhodný dar nabízí stan, respektive kvalitní spacák. K užitku takovým lidem dále určitě přijde i různé outdoorové oblečení. U něj se příliš nehraje na estetiku, ale spíš na funkčnost, takže se nemusíte bát, že vyberete něco ošklivého. Ošklivé je to víceméně všechno, ale hlavně, že to funguje! Finančně méně náročnými dary pro tyto dobrodružné povahy jsou pak třeba čelovka, švýcarský nůž anebo takzvané sady pro přežití.

Pro čtenáře

Jestli znáte někoho, kdo rád čte a cestuje zároveň, je to jednoduché. Kupte mu nějakou cestopisnou knížku. Těm, kteří s cestováním chtějí začít, by se mohla hodit například známá Travel Bible od Matouše Vinše a Petra Nováka, která dává užitečné tipy o tom, jak lehce a levně cestovat po světě. Nikoho asi neurazí ani tištěné cestovní průvodce, podle nichž se můžou naplánovat příští výlety a dovolené. A konečně, řada cestovatelů i v dnešní elektronické době určitě ocení tradiční papírové mapy.

Další drobnosti pro cestovatele

Skoro stejně tak důležité jako samotná cesta jsou i vzpomínky na ni. Některými dárky můžete povzbudit právě je. Kupte svým blízkým cestovatelský deník, do kterého si během svého příštího výletu budou moci průběžně zaznamenávat různé postřehy.

Anebo sáhněte po oblíbených stíracích cestovatelských mapách. Ty existují v různých variantách – od Česka až po celý svět. S každou novou navštívenou oblastí si člověk může setřít další políčko mapy.

Podobně mohou vaši cestovatelští kamarádi a známí zaplňovat volná místa na magnetické tabuli – a to v případě, že si ze svých výletů vozí jako suvenýr oblíbené magnetky. Běžně si je lidé dávají třeba na lednici v kuchyni. U zvláště aktivních cestovatelů ale lednice brzy přestává stačit.

Všichni doufáme, že příští rok bude z hlediska cestování výrazně lepší, než byl ten letošní. Povzbuďte na Vánoce tohle přání tím, že svým blízkým necháte vyhotovit cestovatelský kalendář na míru. Takovou službu poskytuje řada firem, stačí vybrat a na web nahrát fotky, případně navrhnout vlastní popisky. V celém roce 2021 pak vašeho blízkého cestovatele může provázet kalendář s místy, která již navštívil, anebo s místy, která se navštívit chystá!