Zdroj: dotFOX

Je libo all inclusive zájezd, nebo dovolená po vlastní ose? Jaké jsou plusy a mínusy?

Dovolená může mít mnoho podob. Zatímco někteří nedají dopustit na komplet zajištěný zájezd se vším všudy, jiní se vyžívají v dobrodružství a především v neplánování. Co očekávat od té či oné dovolené a jaký typ je pro vás ten pravý?

Uvažujete nad letní dovolenou, ale nevíte, jestli koupit all inclusive zájezd ve first minute akci, nebo se vydat autem do Chorvatska za poznáním pobřeží i vnitrozemí? Oba způsoby cestování mají své plusy a mínusy.

1. All inclusive zájezd je bez starostí

Hlavní výhodou dovolených od cestovních kanceláří je, že je máte bez starostí. Jedinou vaší povinností je si vhodný zájezd vybrat, což díky internetu dnes už není žádný problém. V online katalogu si stačí zadat parametry dovolené a zvolit si tu nejlepší. Poté už těžíte jen z komplexního balíčku a užíváte si odpočinku. Zájezdy all inclusive vám zajistí dopravu, ubytování i stravování. V ceně je obvykle také delegát, který vám pomůže s transferem z letiště do hotelu a zpět, s případnou reklamací nebo se zajištěním fakultativního výletu.

Pro některé může být nevýhodou, že na organizovaném zájezdu není prostor pro volnost. I když ani to není tak úplně pravda, není samozřejmě možné jeden den přespat na východě ostrova a druhý den na západě, je ale možné si díky pronájmu automobilu projet okolí a zavítat i na jinou pláž než jen tu v hotelovém resortu.

+        Dovolená je bez starostí.

+        V případě potíží je delegát k ruce.

+        V rámci first minute akcí jsou zájezdy za super cenu.

-          Přijdete o volnost a svobodu.

-          Nenatrefíte-li na akční nabídku, může se dovolená prodražit.

-          Je nutné vybrat z předem definovaného zájezdu.

2. Dovolená po vlastní ose je o dobrodružství a volnosti

Pro dobrodruhy je představa koupeného zájezdu od cestovní kanceláře mnohdy noční můrou. Ti naopak dávají přednost vlastním plánům. V takovém případě je ale nutné vzít vše do svých rukou, což může být časově velmi náročné. Na druhou stranu zažijete to, co chcete zažít, a uvidíte to, co chcete vidět. Je libo jízda stopem, stanování ve volné přírodě, nebo snídaně za rozbřesku u jezera? Nic není problém.

Pokud vyrazíte na dovolenou autem, budete páni svého času, jeden den můžete strávit v Rakousku, druhý den už se kochat krásami Slovinska a další dny si užívat na pobřeží Jadranu. Nebudete se muset účastnit žádných schůzek s ostatními turisty a minou vás i organizované snídaně, obědy či večeře. Vše bude zcela ve vaší režii, a to včetně rezervace ubytování, jízdenek nebo letenek, díky tomu si můžete naplánovat skutečně nízkonákladovou dovolenou.

+        Dovolená bude zcela podle vašich představ.

+        Zažijete volnost a svobodu.

+        Dovolenou můžete pořídit za skvělé ceny.

-          Veškerá organizace je na vašich bedrech.

-          Pokud se něco pokazí, musíte si pomoci sami.

-          Naplánovat dovolenou je časově náročné.