1. Island – polární záře

1. Island – polární záře Zdroj: Michal Balada

2. Švýcarsko – noc pod hvězdami
3. Oregon – vodopády, kam se podíváš
4. Slovensko – Veľká Fatra
5. Kanada – Mount Robson
5
Fotogalerie

Fotograf a cestovatel Michal Balada: Moje pětka nej zážitků

Poznávám nespočet nových krajin i lidí a získávám zkušenosti, díky nimž mám nadhled v běžném životě. Hned se nehroutím, když se něco nedaří, protože vím, že většina lidí po světě řeší mnohem závažnější situace.

1. Island – polární záře

Pozorování polární záře je jako droga. Jakmile se poprvé člověku poštěstí vidět tuhle mršku zelenou, chce to znova. Proto jezdím poslední roky na Island v zimě pravidelně, to se prostě neomrzí. Jen tak si sednout, otočit hlavu vzhůru a užívat si to přírodní divadlo z první řady.

2. Švýcarsko – noc pod hvězdami

Vystoupit trošku z komfortní zóny a vyrazit na hory pod stan i v zimě, to můžu všem vřele doporučit. Noc pod zasněženými velikány, jako je Dom, Matterhorn nebo Weisshorn, je nezapomenutelná. Tak blízko lyžařským střediskům, že sem může vyšlapat každý, a přitom tak daleko od toho všeho shonu a hluku.

3. Oregon – vodopády, kam se podíváš

Celé západní pobřeží USA je doslova prošpikováno zajímavými místy. Vodopády jsou tu díky sopečné činnosti v minulosti hodně časté, tak jako třeba Koosah Falls. Když stojíte nad masou vody, která se řítí kaňonem pod vámi a tříští se o skály, teprve si uvědomíte, jak je člověk maličký.

4. Slovensko – Veľká Fatra

Chata pod Borišovem je tak trošku unikát. Nevyjedete sem autem, musíte nahoru několik hodin šlapat, ať už jdete z jakéhokoliv směru. A když netrefíte hlavní sezonu, je tu božský klid a často se stane, že si můžete tenhle kus Slovenska užívat úplně sami. Mám to tam proto moc rád.

5. Kanada – Mount Robson

Sedíte si takhle při západu slunce naproti nejvyšší hoře kanadské části Skalnatých hor a říkáte si, že divočina přece jenom ještě existuje. Ani jediný náznak civilizace, jediné, co slyšíte, je vítr a občasné zapraskání ledovce před vámi. Tohle v Evropě už člověk nezažije.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: