Petr Bambousek - Terej bílý. Terejové žijí na útesech v tisícihlavých koloniích. Prostředí je to nehostinné a musejí čelit silným nárazům větru a vlnobití. Minisérie zachycuje jejich kolonie v jejich krásném prostředí na Shetlandských ostrovech.

Petr Bambousek - Terej bílý. Terejové žijí na útesech v tisícihlavých koloniích. Prostředí je to nehostinné a musejí čelit silným nárazům větru a vlnobití. Minisérie zachycuje jejich kolonie v jejich krásném prostředí na Shetlandských ostrovech. Zdroj: Czech Photo

Soutěž o nejkrásnější fotku přírody Czech Nature Photo je tu. Hlasujte v kategorii Cena čtenářů Lidé a Země

Mezinárodní porota vybrala nejlepší snímky z celkových téměř dvou tisíc přihlášených fotografií. Ve čtvrtém ročníku se soutěžilo v jedenácti kategoriích, z čehož tři byly vyhlášeny nově. Do soutěže fotografů přírody se přihlásilo 229 autorů z České republiky a Slovenska. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 5. května na slavnostním ceremoniálu v galerii Czech Photo Centre.  

Odborná mezinárodní porota zasedala v galerii Czech Photo Centre 5. března pod vedením fotografa a entomologa Pavla Krásenského. Společně s ním zasedli: wildlife fotograf Peter Delaney, britský fotograf Rob Cottle, český wildlife fotograf Vladimír Čech ml. a Pavel Hubený, ředitel Správy Národního parku Šumava. „Překvapilo mě, v jaké shodě byla porota ohledně nominovaných fotografií. Ačkoliv byl výběr velmi pestrý, například v kategorii Savci se nepotkaly podobné snímky. Přetlak velmi kvalitních snímků se koncentroval v kategorii Plazi, kde porota váhala, jaké snímky umístit do nominací. Ty, které se do nominací nevešly, budou rozhodně vystaveny,“ komentuje průběh rozhodování poroty její člen Vladimír Čech. Nejvíce přihlášených snímků bylo v nové kategorii Krajina, těsně za ní se umístily kategorie Ptáci a Savci.

Hlasujte i vy a vyberte vítěze Ceny diváků a čtenářů Lidé a Země. Hlasovat můžete do 23. dubna do 12.00.  Více info na www.czechphoto.org