Řecká kuchyně je známá svými delikatesami a je právem vyhledávaná mnohými gurmány. Její základy jsou založeny především na čerstvých ingrediencích, jako jsou zelenina a bylinky, dále na olivovém oleji, a hlavně na jednoduchosti pokrmů.
Co v řecké kuchyni nesmí chybět?
Řekové si potrpí čerstvé suroviny, bylinky, kvalitní maso a nedají dopustit ani na olivový olej. V jejich tradičních receptech tak nesmí chybět oregano, tymián, bobkový list, rozmarýn a citron. Malí zemědělci produkují výtečné maso, jsou tu celosvětově akreditované mořské plody a mléčné výrobky, zdravá čerstvá zelenina podávaná s nejskvělejším vínem a ze sladkého ovoce vám poteče slina.
Egejské moře – chuť slunce a moře
Díky unikátnímu mikroklimatu nabízí každý ostrov v souostroví Egejského moře kulinářské produkty, na které jinde na světě jen tak nenarazíte.
Kuchyně Kyklád zrcadlí jejich hlubokou kulturní historii. S typickými rysy, opojnými vůněmi a ovocem i zeleninou zrajícími na prudkém slunci se jedná o vlastní kapitolu řecké gastronomické tradice a zasluhuje si místo v kulinářských dějinách.
Krásy Kyklád jsou lákadlem nejen pro turisty-cestovatele, ale také pro tvořivce z řad kulinářských umělců, kteří sem jezdí rozšiřovat své znalosti a vyznat svou lásku k řecké kuchyni.
Co zde musíte ochutnat?
Makarounes: ručně vyráběné čerstvé těstoviny s karamelizovanou cibulkou
Sgardoumia: vyhlášená polévka z drobů z ostrova Santorini
Vyzanti: plněné jehněčí nebo kozí s bulgurem vařené v peci na dřevo
Marathotiganites: fenyklové masové kuličky
Dolmadakia: plněné vinné listy
Melopita: medový koláč
Jónské ostrovy – chutě z celého světa
Chutě Jónských ostrovů se svými italskými názvy a ojedinělým charakterem tvoří samostatnou kapitolu řeckého kuchyně. Například ‚savoro‘ je úžasný recept s rozmarýnem a octem, který se na Jónských ostrovech používá k ochucení a nakládání ryb i zeleniny. Jedná se o poznávací značku jónské ostrovní kuchyně.
Co zde musíte ochutnat?
Bourdetto: ropušnicovitá ryba vařená ve velice ostré rajčatové omáčce
Sofrito: telecí steak pomalu vařený v omáčce z bílého vína, česneku a bylinek
Pastitsada: dušené hovězí, vepřové nebo kohoutí v pikantní skořicové a rajčatové omáčce, servírované s těstovinami rigatoni
Stifado: hovězí guláš s cibulkami
Strapatsada: míchaná vajíčka s rajčaty a sýrem feta
Tsigareli: listy bylinek nebo zelí v pikantní rajčatové omáčce
Pastitsio tis nonas: zapečené těstoviny a mleté maso s bešamelem
Kréta – elixír života
Kréta je unikátní ostrov s dlouhou historií, vábnou přírodou a rychle se stává oblíbenou destinací pro autentické gastronomické zážitky. Poznávání tajů krétské kuchyně je pozvánkou k ochutnání umění života. Chania, Heraklion, Rethymno, Ierapetra, Siteia, ale i menší města mají řadu špičkových restaurací využívajících vysoce kvalitní a čerstvé ingredience.
Co zde musíte ochutnat?
Pilafi: tradiční rýže s kohoutem nebo hovězím či slavným pečeným kůzletem ofto
Dakos: pečivo z ječmene s rajčaty, měkkým bílým sýrem a olivovým olejem
Dodekany – vaření může být kouzelné
Oblast ostrovů Dodekany byla vždy v centru gastronomických dějin. Kulinářská paleta ostrova Rhodos – ostrova rytířů, a také Karpathos, Patmos, Kastelorizo i dalších ostrovů tohoto souostroví dávají znát historické setkání kultur, které se zde odehrávalo. Dodekanská kuchyně je obzvláště bohatá a různorodá.
Co zde musíte ochutnat?
Kapamas: plněné kůzle
Boukounies: vepřové maso vařené s různým kořením
Xerotigana: smažené spirálovité těstoviny se sirupem či medem
Pastelaries: sušené fíky s mandlemi a sezamovými semínky