Co se vaří v Řecku? | Reflex.cz
nahoru
Lidé a země | Magická zima v Rakousku
Řecko 365 dní
Řecká kuchyně

Co se vaří v Řecku?

Prezentace klienta19. září 2019 • 00:00
Co se vaří v Řecku?
foto: GRECKA NARODOWA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA EOT

Řecká kuchyně je známá svými delikatesami a je právem vyhledávaná mnohými gurmány. Její základy jsou založeny především na čerstvých ingrediencích, jako jsou zelenina a bylinky, dále na olivovém oleji, a hlavně na jednoduchosti pokrmů.

Co v řecké kuchyni nesmí chybět?

Řekové si potrpí čerstvé suroviny, bylinky, kvalitní maso a nedají dopustit ani na olivový olej. V jejich tradičních receptech tak nesmí chybět oregano, tymián, bobkový list, rozmarýn a citron. Malí zemědělci produkují výtečné maso, jsou tu celosvětově akreditované mořské plody a mléčné výrobky, zdravá čerstvá zelenina podávaná s nejskvělejším vínem a ze sladkého ovoce vám poteče slina.

Poddejte se ŘeckuVIDEO GRECKA NARODOWA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA EOT

Egejské moře – chuť slunce a moře

Díky unikátnímu mikroklimatu nabízí každý ostrov v souostroví Egejského moře kulinářské produkty, na které jinde na světě jen tak nenarazíte.

Kuchyně Kyklád zrcadlí jejich hlubokou kulturní historii. S typickými rysy, opojnými vůněmi a ovocem i zeleninou zrajícími na prudkém slunci se jedná o vlastní kapitolu řecké gastronomické tradice a zasluhuje si místo v kulinářských dějinách.

Krásy Kyklád jsou lákadlem nejen pro turisty-cestovatele, ale také pro tvořivce z řad kulinářských umělců, kteří sem jezdí rozšiřovat své znalosti a vyznat svou lásku k řecké kuchyni.

Co zde musíte ochutnat?

Makarounes: ručně vyráběné čerstvé těstoviny s karamelizovanou cibulkou

Sgardoumia: vyhlášená polévka z drobů z ostrova Santorini

Vyzanti: plněné jehněčí nebo kozí s bulgurem vařené v peci na dřevo

Marathotiganites: fenyklové masové kuličky

Dolmadakia: plněné vinné listy

Melopita: medový koláč

Jónské ostrovy – chutě z celého světa

Chutě Jónských ostrovů se svými italskými názvy a ojedinělým charakterem tvoří samostatnou kapitolu řeckého kuchyně. Například ‚savoro‘ je úžasný recept s rozmarýnem a octem, který se na Jónských ostrovech používá k ochucení a nakládání ryb i zeleniny. Jedná se o poznávací značku jónské ostrovní kuchyně.

Co zde musíte ochutnat?

Bourdetto: ropušnicovitá ryba vařená ve velice ostré rajčatové omáčce

Sofrito: telecí steak pomalu vařený v omáčce z bílého vína, česneku a bylinek

Pastitsada: dušené hovězí, vepřové nebo kohoutí v pikantní skořicové a rajčatové omáčce, servírované s těstovinami rigatoni

Stifado: hovězí guláš s cibulkami

Strapatsada: míchaná vajíčka s rajčaty a sýrem feta

Tsigareli: listy bylinek nebo zelí v pikantní rajčatové omáčce

Pastitsio tis nonas: zapečené těstoviny a mleté maso s bešamelem

 

Kréta – elixír života

Kréta je unikátní ostrov s dlouhou historií, vábnou přírodou a rychle se stává oblíbenou destinací pro autentické gastronomické zážitky. Poznávání tajů krétské kuchyně je pozvánkou k ochutnání umění života. Chania, Heraklion, Rethymno, Ierapetra, Siteia, ale i menší města mají řadu špičkových restaurací využívajících vysoce kvalitní a čerstvé ingredience.

Co zde musíte ochutnat?

Pilafi: tradiční rýže s kohoutem nebo hovězím či slavným pečeným kůzletem ofto

Dakos: pečivo z ječmene s rajčaty, měkkým bílým sýrem a olivovým olejem 

Dodekany – vaření může být kouzelné

Oblast ostrovů Dodekany byla vždy v centru gastronomických dějin. Kulinářská paleta ostrova Rhodos – ostrova rytířů, a také KarpathosPatmosKastelorizo i dalších ostrovů tohoto souostroví dávají znát historické setkání kultur, které se zde odehrávalo. Dodekanská kuchyně je obzvláště bohatá a různorodá.

Co zde musíte ochutnat?

Kapamas: plněné kůzle

Boukounies: vepřové maso vařené s různým kořením

Xerotigana: smažené spirálovité těstoviny se sirupem či medem

Pastelaries: sušené fíky s mandlemi a sezamovými semínky

Navštivte bájné ŘeckoNavštivte bájné ŘeckoFoto GRECKA NARODOWA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA EOT

Foto GRECKA NARODOWA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA EOT

 

Prezentace klienta




Nejnovější články
Články odjinud
Starší články Lidé a Země