Heather Andersonová

Heather Andersonová Zdroj: Archív

Appalačská stezka (Appalachian Trail)
Appalačská stezka (Appalachian Trail)
Continental Divide Trail
Continental Divide Trail
Pacifická hřebenovka (Pacific Crest Trail)
6
Fotogalerie

Heather Andersonová: Rekordmanka, která ušla nejslavnější americké pěší stezky v nejkratším čase

Appalačská stezka na východě USA, stezka Continental Divide ve Skalistých horách a Pacifická hřebenovka na západě. Neboli 3528 km plus 4989 km plus 4265 km. A ještě jinak. Rekordních 251 dní, 20 hodin a deset minut. Heather Andersonová prošla nejslavnější americké pěší a jezdecké stezky v rekordním čase a jednom kalendářním roce.

Nicméně Anish – jak zní její chodecká přezdívka – není a nebyla žádná atletka ani prvoplánová rekordmanka. Žádná z těch výjimečně talentovaných nadlidských figur s famózními předpoklady, které vám tváří v tvář jejich výkonům dovolí zůstat v klidu – protože jsou z jiného než vašeho světa. Heather je dokonale z našeho světa obyčejných lidí. Tím víc je její příběh znepokojivější, protože ukazuje, že můžeme i my, ale...

Vysmívané dítě

V dětství se jí smáli kvůli nadváze a procházky horami ji začaly bavit, až když začala pracovat ve Velkém kaňonu. Dokonce natolik, že si prošla všechny tři velké americké stezky – stejně jako 400 dalších chodců. Jenže – pak se vdala, našla si kancelářské místo v Seattlu a vypadalo to na idylický život maloměšťáckého blaha. Jenže: „Když jdete stezkou a trávíte tolik času v přírodě, promyslíte si spoustu věcí. Já měla sama k sobě spoustu otázek a zjistila jsem, že nejlepší způsob, jak se dobrat odpovědi, je vyrazit na dlouhou túru nebo dálkový běh.“ Na pár otázek si odpověděla tak přesvědčivě, že následoval rozvod, výpověď v práci a návrat k meditativním cestám krajinou. Velmi rychlým cestám. A nakonec rekordním.

Trojitou korunu Appalačské stezky, Continental Divide a Pacifické hřebenovky absolvovala celkem třikrát – jako jediná žena na světě. A celkem má v nohou přes 45 000 kilometrů stezek všeho druhu, což znamená obejít Zemi po rovníku, a ještě 5000 kilometrů jako bonus. To je dost dlouhá procházka k přemýšlení: „Cítím, že existují věci, které nás přesahují, a když jsem venku, jsem s nimi propojená. V přírodě je tohle spojení všude kolem mě.“ Koneckonců, Heatheřino poutnické jméno Anish odkazuje k Anishinaabe, původním obyvatelům části Kanady a USA. A je dost pravděpodobné, že ti o propojení přírody, světa lidí a transcendentálních sil věděli svoje.


Fakta ze stezky

  • Při své rekordní cestě Trojitou korunou musela každý den ujít kolem 50 kilometrů.
  • V roce 2013 se záhadnou bolestí v koleni prošla Pacifickou hřebenovku za 60 dní a při tom pokořila předchozí mužský rekord.
  • Před čtyřmi lety zvládla Appalačskou stezku za 54 dní bez jakékoli podpory – další rekord.
  • V roce 2016 strávila v horách a pouštích Arizonské stezky pouhých 19 dní, 17 hodin a devět minut. 1287km... a další rekord.
  • V lednu vyšla její kniha Thirst: 2600 Miles to Home.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: