Ross Edgley

Ross Edgley Zdroj: Archív

Ross Edgley
Ross Edgley
Ross Edgley
3
Fotogalerie

Ross Edgley: Výstřední rekordman a milovník extrémních sportů, který obeplaval Británii

Tenhle třiatřicetiletý chlápek z britského Ganthamu je tak trochu výstřední dobrodruh. Silák, šílenec, muž, jehož tělo jako by pocházelo z jiné planety. Podniká sice podobné věci jako spousta dalších, extrémněji vyladěných sportovců, ale trochu si je ztěžuje.

Tak třeba: uběhl maraton jako statisíce dalších běžců, ale na rozdíl od nich při tom tlačil auto o váze 1,4 tuny. Nebo se rozhodl procvičit ve šplhu – a když už na tom laně byl, odvinulo se během devatenácti hodin z pomyslné cívky 8848 m neboli výška Everestu. Za měsíc uběhl naboso 1000 mil (1609 km) – ovšem vzal si na záda padesátikilový batoh. Olympijský dálkový triatlon si dal ve společnosti přibližně padesátikilového stromu a podobnou dřevinu za sebou táhl při stokilometrové plavbě v Karibském moři. Nicméně jako ostrovana ho pochopitelně lákala jiná, vcelku pochopitelná plavba.

„Na světě není moc míst, kde vás požádají, abyste se podepsal na banán,“ glosoval Ross úspěšné finále podniku, který musel někdy napadnout (v absurdních snech) každého Brita – prostě svůj ostrov obeplavat. Ross Edgley jako absolvent University’s School of Sport and Exercise Science v Loughborough a podle serveru Askmen.com jeden z padesáti mužů světa s nejlepší fyzičkou tenhle absurdní sen uskutečnil. Obeplutí Velké Británie znamenalo 2864 km a 157 dní, kdy plaval dvanáct hodin denně, spal na doprovodném katamaránu a pozřel přes pětistovku banánů. Jelikož vyrazil z Kentu loni 1. června a plavba se protáhla až do podzimu, užil si dost studené vody, vln i medúz a slaná voda mu rozleptala kus jazyka. Když ale po závěrečné míli ve společnosti tří set nadšených plavců a fanoušků vystoupil na břeh, prohlásil, že navzdory tomu, že se bude muset znovu učit chodit, plavání ho ještě neznudilo a už se těší na další tempa v jakékoli vodě. Jednomu z nejodolnějších, nejvytrvalejších a nejtvrdohlavějších mužů planety je teprve třiatřicet, takže pár banánů svým fanouškům ještě musí podepsat. Letos jezdí po světě a říká lidem: „Lidské tělo je mnohem silnější, než se nás snaží přesvědčit naše vlastní mysl.“


Vytrvalcova data

  • Ross loni vydal bestseller World’s Fittest Book, na němž pracoval deset let s tipy a metodami olympioniků, držitelů světových rekordů a vojáků.
  • Otec je tenisový kouč, matka sprinterka a dva prarodiče maratonci.
  • Jeho velká plavba kolem Británie byla oficiálně uznána jako nejdelší podnik svého druhu v historii.
  • Rossův sportovní výkon mapoval každý týden internetový filmový dokument produkovaný Red Bullem pod názvem Ross Edgley’s Great British Swim.