Švýcarský dobrodruh Bertrand Piccard

Švýcarský dobrodruh Bertrand Piccard Zdroj: Profimedia.cz

Švýcarský dobrodruh Bertrand Piccard
Švýcarský dobrodruh Bertrand Piccard
Letoun Solar Impulse
Solar Impulse je projekt prvního letadla poháněného sluneční energií, které dokáže obletět Zemi.
5
Fotogalerie

Bertrand Piccard: Pokračovatel dynastie odvážných vědců a vzduchoplavců

Někdo má v rodině dobrodružnou povahu. Někdo vědeckou. Jsou rodiny, kde se z otce na syna dědí automobilky. Švýcarský vědec a balonový pilot Bertrand Piccard se narodil a vyrůstal na průsečíku všech těchto tří kvalit. Vystudoval totiž medicínu se specializací na psychiatrii a stejně jako většina Piccardů riskuje život při mírně řečeno „nebezpečných pokusech“. Po předcích totiž zdědil i náklonnost ke kulatým věcem, které vás dopraví do extrémně nepřístupných míst.

Tak si to shrňme: Bertrandův dědeček profesor August Piccard vynalezl batyskaf k hloubkovému průzkumu moří a v roce 1960 jeho stroj dosáhl dna Mariánského příkopu v hloubce 11 000 metrů. V kovovém zvonu připomínajícím splněný sen Julese Verna tehdy spolu s Američanem Donem Walshem seděl jeho syn a Bertrandův otec Jacques Piccard, významý výzkumník podmořského života. Ještě předtím se August Piccard věnoval výstupům balonem do stratosféry a v rámci studia kosmického záření podnikl ve třicátých letech minulého století sedmadvacet letů, přičemž poslední rekord znamenal výšku 27 000 metrů.

Augustovo dvojče, chemik Jean Felix Piccard, experimentovalo s materiály pro výrobu balonů, jeho žena Jeanette se stala první ženskou držitelkou licence k balonovému létání v USA a syn Don založil ve Státech první klub balonového létání. Na pozadí takové rodinné historie bylo téměř vyloučené, aby se Bertrand Piccard držel při zemi.

Od mládí létal na závěsných kluzácích a v roce 1985 se stal mistrem v Evropy v akrobacii. O jeho úspěšném obletu zeměkoule v roce 1999 (45 755 kilometrů za 19 dní, 21 hodin a 47 minut) se mluvilo jako o „posledním velkém dobrodružství 20. století“ a Piccard spolu s Angličanem Brianem Jonesem tímhle výkonem překonali sedm rekordů. Jenže švýcarský psychiatr nikdy nebyl jen lovec čísel a prvenství: „Pokud se snažíte jen překonat rekord, děláte vlastně něco, co už někdo vykonal před vámi. I když se snažíte udělat to lépe. A mně tohle nestačí. Rád otevírám dveře, lákají mě nová dobrodružství člověka.“

Dne 5. listopadu 2007 představil Piccard společně s André Borschbergem model letadla na solární pohon – Solar Impulse, se kterým v roce 2011 přeletěl území USA a v roce 2015 chtěl se zdokonaleným modelem obletět Zemi. Dne 23. června 2016 jako první člověk na světě přeletěl se solárně poháněným letounem Atlantik.