Antonín Kratochvíl zachycený objektivem svého syna Michaela při natáčení dokumentu v rakouském Traiskirchenu

Antonín Kratochvíl zachycený objektivem svého syna Michaela při natáčení dokumentu v rakouském Traiskirchenu Zdroj: Antonín Kratochvíl

Pravý texaský kovboj zkouší sedlo v místním cowboy store (Texas)
Socha dakotského indiána (Wyoming)
Brána na západ, pomník Gateway Arch v St. Louisu (Missouri)
Momentka z trajektu mezi Manhattanem a Brooklynem. Trajekt byl plný ortodoxních Židů slavících jeden ze svých svátků. Cestovali do Williamsburgu, kde většina z nich žije.
Můj prostřední syn Gavyn odpočívá na hotelovém pokoji v pauze při natáčení
8
Fotogalerie

Moje místa: „Srdcovky“ významného českého fotografa Antonína Kratochvíla

V červnu se do kin dostal dokument Andrey Sedláčkové Můj otec Antonín Kratochvíl, který zachycuje životní příběh jedné z nejvýznamnějších osobností české a světové fotografie, držitele čtyř ocenění World Press Photo. Pro měsíčník Lidé a Země Antonín vybral několik míst, která v jeho životě sehrála důležitou roli.

Dokument jsme natáčeli v roce 2018 na různých místech v Česku i po světě, kam jsem se vydal se svým nejstarším synem Michaelem, se kterým jsem se poprvé setkal až v jeho devatenácti letech. Začali jsme v Lovosicích, kde jsem se v roce 1947 narodil. Se všemi třemi syny (Michaelem, Gavynem a Anthonym Waynem) jsme se pak vydali na „rodinný výlet“ do uprchlického tábora v rakouském Traiskirchenu, což byla moje první zastávka při emigraci z Československa v roce 1967. Následoval New York, kde jsem zažíval svoje první profesionální úspěchy, a vypravili jsme se i do Černobylu, který mě ani po letech nepřestává fascinovat. Společně strávený čas jsme s Michaelem využili k i tomu, abychom nafotili snímky pro naši první společnou výstavu Můj otec Antonín Kratochvíl, která byla až do 6. září k vidění v pražské Leica Gallery. Oba jsme každý po svém dokumentovali naše filmové putování a také se zachycovali objektivem navzájem.