Korsická turistická stezka GR20

Korsická turistická stezka GR20 Zdroj: Profimedia.cz

Korsická turistická stezka GR20
Korsická turistická stezka GR20
Korsická turistická stezka GR20
Korsická turistická stezka GR20
Korsická turistická stezka GR20
11
Fotogalerie

Korsická turistická stezka GR20 mýma očima aneb Jaké to je ujít nejtěžší trek Evropy

Přechod Korsiky po trase GR20 byl nápad, který přišel ze dne na den. Plán byl přejít celou GR20 (180 km) z Calenzany do Conky. Devětadvacátého srpna 2019 jsem se s Petrem postavila na start a netušila, co za dobrodružství mě čeká.

Četla jsem, že je to nejtěžší trek Evropy. Pro mě jako holku, která bez problému ujde za den v Krkonoších 36 km nebo ve Vysokých Tatrách 26 km a má ještě energii, mi přišlo, že to dám levou zadní. Tenhle optimismus mi GR20 ihned vzala. S 15kg batohem na zádech ve velkých převýšeních, v pasážích, jež jsou na severu víceméně lezecké, až ferratové, jsem zjistila, že to nebude žádná legrace. Občas se mi v koutku očí ukázala i slza. Nakonec jsem celou GR20 zvládla za krásných 11 dní.

Jakou cestu na GR20 zvolit?

Každý pojímá GR20 jinak. Většinou se chodí ze severu na jih (tedy náš plán). Plno lidí ale putuje i v opačném směru. Jih je totiž lehčí, a tak si člověk na začátku odpočine a těžký sever se už pak jde o něco lépe. Navíc má lehčí batoh a slunce mu nesvítí do obličeje. Já jsem ale ráda, že jsme šli opačným směrem. A to proč? Představa, že přejdu jih a s 15kg kámošem na zádech mě čeká ještě sever, mě děsí.

Jídlo, voda a spaní na GR20

Na GR20 je 15 refugií, což jsou horské chaty, kde můžete doplnit zásoby jídla (tuňák, špagety, sladké tyčinky, pití, ovoce apod.) za cenu od čtyř do šesti eur. My měli jídlo z domova (tuňáky, rýži, travel lunch, ovesnou kaši, čočku, tyčinky). Když jsme po šesti dnech došli do Vizzavony (půlka treku), dokoupili jsme zásoby jídla na druhou část cesty. Vodu jsme doplňovali na cestě v řekách či na chatách. U každé refugie jsou stany, které se dají pronajmout za sedm eur na osobu a noc. V některých chatách se dá spát i uvnitř.

Můj den na GR20

Ráno okolo půl šesté jsme vstali a po šesté jsme vyšli. Přes den je totiž okolo 40 °C a v tom se moc jít nedá. Každý den jsem měla v hlavě myšlenku, že to vzdám, že další den už nejdu, že někde slezu, stopnu si auto a jedu domů. Vždy jsem se ale kousla a šla dál. Cestou jsme potkávali plno zvířat. Je neuvěřitelné, kam až krávy vylezou! Každý den na severu jsme nachodili maximálně 13 km. Víc opravdu v hornatém terénu nešlo. Naštěstí jih nabízel mnoho rovin, a tak jsme za den na jihu ušli třeba 26 km a všechno dohnali.

Jak se dostat na start GR20 a z konce treku zpět

Do Bastie a zpět jsme letěli letadlem. Letenky i s pojištěním nás stály 4000 Kč na osobu. Z letiště vás odveze autobus přímo k vlakovému nádraží v Bastii a odtud jede autobus přímo až do Calenzany (25 eur na osobu). Autobus pak staví u výchozího kempu GR20. Konec treku vás dovede až k restauraci GR20 ve městě Conca, odkud odjíždějí autobusy do měst, odkud jedou další autobusy až na letiště do Bastie. Většina lidí vyrazila do města Porto-Vecchio a odtud rovnou zpět. Na Korsice se moc dobře stopuje. Taky jsme si to zkusili a první auto nám zastavilo po třech minutách stopování.

Obsah v mém batohu Osprey EJA 48l

Samonafukovací karimatka, péřový spacák, stan Hannah Serak 2 (který jsme si rozdělili s Petrem napůl), lékárnička, 3x spoďáry, 2x ponožky, tílko, legíny, svetr Devold, bunda Gore-Tex Tilak, powerbanka, nabíječka, sluneční brýle, opalovací krém, něco málo z hygienických potřeb (kartáček, mýdlo, zubní pasta), trekové hole, pláštěnka na batoh, foťák, camelback.


Mé rady na GR20

  • Nezapomenout pokrývku hlavy a opalovací krém.
  • Vzít si trekové hole (dost mi tam pomohly).
  • Mít dobrý zdravotní stav.
  • Nebrat s sebou tříkilový foťák jako já (nadávala jsem na tu váhu celou dobu).
  • Mít po horách hodně našlapáno.
  • Dobré boty. Obuv na GR20 hodně trpí a nohy také. Proto doporučuji nepodceňovat výběr obuvi.
  • V neposlední řadě si s sebou vzít parťáka, před kterým můžete smrdět, prdět a nadávat, a i tak to s vámi vydrží a pořád se směje.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: