170 m vysoká vyhlídková věž Spinnaker Tower

170 m vysoká vyhlídková věž Spinnaker Tower Zdroj: Profimedia.cz

170 m vysoká vyhlídková věž Spinnaker Tower
170 m vysoká vyhlídková věž Spinnaker Tower
170 m vysoká vyhlídková věž Spinnaker Tower
170 m vysoká vyhlídková věž Spinnaker Tower
170 m vysoká vyhlídková věž Spinnaker Tower
13
Fotogalerie

Spinnaker Tower: 170 metrů vysoká vyhlídková věž tvoří dominantu přístavního anglického města Portsmouth

Portsmouth, ležící na anglických březích Lamanšského průlivu, je domovem jak britského Královského námořnictva, tak jeho nejslavnější lodě v historii. V nedávné době však k městu a jeho atrakcím přibyla další...

V roce 2005 totiž na nábřeží vyrostla 170 m vysoká vyhlídková věž Spinnaker Tower, která se svou elegantní ocelovou konstrukcí okamžitě změnila ráz města – a nutno dodat, že k lepšímu. Design stavby nápadně připomíná napnutou plachtu a mluví se o ní jako o dominantě celého jižního pobřeží Británie. Stavba spolykala 35 milionů liber, což je ovšem jen zlomek z celkové 350milionové injekce do portsmouthského regionu, který dříve rozhodně nepatřil k nejbohatším.

Základy věže tvoří nejen prostorná kavárna, ale také 84 pilotů zaražených hluboko v zemi. Nejdelší z nich je 50 metrů dlouhý, což je stejná délka, jakou má sloup s admirálem Nelsonem na Trafalgarském náměstí v Londýně. Z přízemní haly vedou nahoru na vyhlídku dva výtahy. Z venkovního si můžete pomalu vychutnávat panoráma přístavu, zatímco druhý, vysokorychlostní, za půl minuty dosáhne prvního patra, které je sto metrů nad zemí i nad mořem! Tohle patro nabízí speciální atrakci: část podlahy je skleněná, takže pod nohama vidíte stometrovou hloubku. První nejisté krůčky všech dobrovolníků, včetně mě samotného, provází zvláštní strach čitelný v obličeji zúčastněných. Není divu, člověk přece nechodí po skleněné podlaze každý den, zvlášť ne v takovéhle výšce.

Vraní hnízdo

Věž má ještě další dvě patra – poslední ve výšce 115 metrů. Jmenuje se Crow’s nest (Vraní hnízdo) a tady pro změnu tvoří strop pouze síť… Vítr vám tu pěkně načechrá vlasy! Navíc se věž pod nárazy větru citelně naklání a Vraní hnízdo se tak prý může vychýlit až o 15 centimetrů. Pocítil jsem to na vlastní kůže, protože počasí se záhy mění a svištící vichr s sebou přináší bouřku. Ostrov Wight v dálce je rázem pokryt šedivou mlhou, ve které tu a tam šlehají blesky doprovázené lomozícími hromy. Již tak překrásná podívaná dostává najednou příchuť dalšího vzrušení. Musím říct, že motto věže Spinnaker Tower „Co uvidíš dnes?“ se k nové dominantě rozhodně hodí.


Domov slavných lodí

Toto malé pobřežní město se částečně rozkládá na ostrově, a je tak odedávna spojeno více s mořem než s pevninou. Portsmouth se stal prominentním anglickým přístavem na konci 15. století, kdy zde byly vybudovány první suché doky na světě. Přes pozdější úpadek město opět nabylo na významu, když sem byly pro výstavní účely umístěny staré plachetnice HMS Warrior a Mary Rose v čele s nejslavnější britskou lodí HMS Victory, která je přístupná veřejnosti od roku 1928. Na této lodi admirál lord Nelson s 819 muži a s dalšími třiceti loděmi zvítězil v památné bitvě u Trafalgaru (1805) proti španělským a francouzským flotilám. V současné době tato loď, rekonstruovaná pomocí barmského týkového dřeva, které nahradilo originální dubové, pojímá kolem čtyř set tisíc návštěvníků ročně.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: