Templářský hrad v Ponferradě

Templářský hrad v Ponferradě Zdroj: Profimedia.cz

Templářský hrad v Ponferradě
Templářský hrad v Ponferradě
Templářský hrad v Ponferradě
Templářský hrad v Ponferradě
4
Fotogalerie

Templářský hrad v Ponferradě střežil poutníky do Santiaga de Compostela. Málem byl zbourán kvůli stadionu

Ponferrada leží v severošpanělské provincii León a byla odjakživa důležitou zastávkou na poutní svatojakubské cestě končící v galicijském Santiagu de Compostela. Templáři, jejichž původním posláním byla právě ochrana poutníků, zde začali stavět hrad v roce 1178, tedy ihned poté, co získali Ponferradu do svých rukou.

Návštěvníci se snaží objevit v jeho zdech nejrůznější symboly a magická znamení, která se templářům přičítají; hledají však marně, nezůstalo po nich nic, co by nějak zvlášť jejich přítomnost připomínalo. Po rozpuštění templářského řádu v roce 1312 se vlastníci hradu neustále střídali, za války o nezávislost v roce 1808 byl téměř zničen; v roce 1923 se dokonce uvažovalo o tom, že uprostřed mezi hradbami bude postaven fotbalový stadion. Tyto plány vzaly naštěstí brzy zasvé a začíná se s rekonstrukcí této rozlehlé pevnosti. Od roku 1924 je hrad v Ponferradě chráněnou kulturní památkou.

Každý rok v první polovině července se tu konají slavnosti nazvané „Templářská noc“, které trvají několik dnů a jsou reminiscencí historických událostí i nejrůznějších legend, které jsou s tímto řádem a jejich hradem spojeny.