Kostnice v Čermné

Kostnice v Čermné Zdroj: Profimedia.cz

Kostnice v Čermné
Kostnice v Čermné
Kostnice v Čermné
Kostnice v Čermné
Kostnice v Čermné
7
Fotogalerie

Kostnice v Čermné: V ponuré kapli na česko-polské hranici připomíná lidskou pomíjivost tři tisíce lebek

Wstańte z mrtvich! Takto ve výklenku ponuré kostnice promlouvá anděl s polnicí k tisícům vybělených lidských ostatků. A jeho druh, vybavený miskami vah, je na protější straně zšeřelé kaple zve k poslednímu soudu. Jenže ony mlčí a dále zůstávají pečlivě poskládány do mnoha pravidelných vzorů uvnitř prostor, kde je každému návštěvníkovi značně těsno.

Tuto zvláštní svatyni najdeme vedle kostela v kladské obci Czermna, blízko známých příhraničních lázní Kudowa Zdrój, jen kousek od Náchoda. Přestože kostnice leží na polském území a jazyk nápisů, u apokalyptických soch tedy zákonitě může připomínat polštinu, v tomto případě se jedná o češtinu. I když ještě trochu archaického charakteru, protože celé hrůzyplné dílo vzniklo během 2. poloviny 18. století. Kladská Czermna totiž původně tvořila kompaktní celek s naší Malou Čermnou. A stejně tak i její obyvatelstvo, jako ostatně dříve na podstatné části Kladska, patřilo k české národnosti.

O vznik kostnice se přičinil tamní duchovní Václav Tomášek, který se spolupracovníky hrobníkem J. Langerem a kostelníkem J. Schmidtem sesbíral kosti z masových hrobů obětí třicetileté války, slezských válek a také epidemií cholery a přemístil je do malé kaple. Zdi kaple jsou pokryty třemi tisícovkami lidských lebek, kosti dalších 21 000 lidí jsou v základech, na oltáři jsou umístěny lebky zakladatelů.