Islandský ostrůvek Grímsey

Islandský ostrůvek Grímsey Zdroj: Profimedia.cz

Islandský ostrůvek Grímsey
Islandský ostrůvek Grímsey
Islandský ostrůvek Grímsey
Islandský ostrůvek Grímsey
Islandský ostrůvek Grímsey
9
Fotogalerie

Malý ráj: Na islandském ostrůvku Grímsey žije 99 obyvatel a více než 60 druhů ptáků

Pouhých 40 kilometrů od pevniny Islandu se v moři koupá pět čtverečních kilometrů čediče. Tvoří ostrov Grímsey, proťatý polárním kruhem.

Prvním zdejším osadníkem byl Viking Vestfjarda Grímur Sigurdsson, jehož jméno ostrov nese (Grímsey – Grímurův ostrov). Na ostrově leží jediná osada, Sandvík. Dnes zde žije 99 obyvatel. Nikdy na ostrově nepotkáte davy turistů, spíše jednodenní návštěvníky, kteří přilétají z Akureyri nebo připlují lodí z městečka Dalvík. Letiště a přístav jsou od sebe vzdáleny stěží pět minut. Vyjdete-li od letiště, můžete se projít okolo ostrova po pěšině, která křižuje ranvej, poté se raději orientujte podle vrcholků útesů, neboť stezka vedoucí k východnímu pobřeží se brzy ztrácí mezi trávou, kde útesy padají dolů do vod Severního ledového oceánu.

Abyste dokázali ocenit kouzlo ostrova, musíte zůstat přes noc. Skromné ubytování nabízejí dva penziony. Na ostrově se vyskytuje více než 60 druhů ptáků, např. papuchalkové bělobradí, alky malé, arktičtí rybáci, kteří se tady zdržují po většinu roku. Každým rokem se na Grímseyi 11. listopadu slaví narození Američana a šachového mistra Daniela Willarda Fiskeho, který žil v 19. století. Fiske, novinář a význačný odborník na islandské záležitosti, odkázal ostrovanům 12 000 dolarů a dal jim instrukce k výstavbě školy a knihovny. Fiske nikdy na Grímseyi nebyl, znal však reputaci ostrovanů, o nichž se říkalo, že jsou nejlepšími hráči šachu na celém Islandu. Je smutné, že dnes na ostrově nehraje šachy snad nikdo.