Bavorské městečko Lindau

Bavorské městečko Lindau Zdroj: Profimedia.cz

Bavorské městečko Lindau
Bavorské městečko Lindau
Bavorské městečko Lindau
Bavorské městečko Lindau, Maximilianstraße
Bavorské městečko Lindau
7
Fotogalerie

Bavorské městečko Lindau: Prožijte letošní advent u Bodamského jezera ve „městě lva“

Co takhle letos o adventu vyměnit Prahu, Vídeň nebo Drážďany za jezerní promenádu v ostrovním městečku Lindau v předhůří Alp? Čistý vzduch a velkolepý výhled na zasněžené dvoutisícovky mají rozhodně něco do sebe.

Malé bavorské městečko Lindau najdete u Bodamského jezera kousek od hranice s Rakouskem. Jeho historické centrum se nachází přímo v jezeře — tedy na ostrově –, a tak si ho můžete nejprve obkroužit po krásné promenádě plné laviček, moderních sousoší a výhledů na rakouské i švýcarské vrcholy.

Ještě než zaplujete do davu nadšených turistů bažících po horké čokoládě, pražených mandlích a domácích klobásách, prohlédněte si lodě v místním skromném přístavu. Nenechte se však zmást, skromný je přístav jen co do velikosti. Genius loci, jakým tahle kouzelná zátoka s hrdě se tyčícím šestimetrovým lvem coby strážcem města nepopiratelně oplývá, vás v myšlenkách na chvilku odvane do časů obchodních lodí, ukřičených trhovkyň a příběhů o Narnii. A pak je tady samozřejmě nepřehlédnutelný maják: 36 metrů vysoký, jediný v Bavorsku a s možností vystoupat po točitých schodech až úplně nahoru. Když se sem navíc přijdete podívat v noci, pohádkové nasvícení váš dojem z vodní brány do města ještě několikanásobně umocní.

Úkryt před zimou

V zimních měsících může od jezera foukat pěkně ledový vítr, a tak neuškodí mít v kapse kromě teplých rukavic i pár zaručených tipů, kde se před zimou na chvilku ukrýt. Jasnou volbou je návštěva věže Mangturm, která sloužila až do roku 1856 jako maják a ochrana Lindau a od současného majáku stojí, co by kamenem dohodil.

Pokud znáte pohádku s dlouhovlasou Locikou v hlavní roli, mohlo by vás zajímat, že právě z této věže podle pověstí Locika spouštěla dlouhé lokny. Krásnou schovávačkou před bláznivým počasím je i rokokový kostel svatého Štěpána, považovaný za nejkrásnější památku na ostrově. Samotné úzké uličky městečka v nás evokují spíše Itálii, ostatně italských restaurací je tady skoro více než těch německých. Ať už ale upřednostníte jakoukoliv kuchyni, v době adventu se rozhodně vyplatí rezervovat si stůl s předstihem a podobné je to i s hospodami či kavárnami.

Vánoční stromek

Existuje-li něco, co se vám nepovede sehnat na adventních trzích u přístavu, zaručeně to najdete na slavné nákupní třídě Maximilianstraße, jež vás zavede až do srdce ostrovního Lindau s překrásně zdobenou gotickou radnicí, po jejímž rustikálním dřevěném schodišti můžete vyšplhat přímo z Bismarckova náměstí (Bismarckplatz). A co víc, právě tady stojí jeden z mnoha překrásných místních vánočních stromků, bez kterých by sváteční výlet prostě nebyl celý. Odtud se nakonec oklikou vracíme právě na tržiště, abychom se po náročném vzdorování alpským mrazům zachumlali do šál a čepic a dosyta si užili jedinečné atmosféry, jakou tohle malé, nenápadné ostrovní království opravdu umí vykouzlit.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: