Sněženky v Mottisfont Abbey

Sněženky v Mottisfont Abbey Zdroj: Profimedia.cz

Jarní Alnwick se musí zažít
Volání jara v Hackney
Nenechte si ujít proslulý Columbia Road Flower Market, který se tu koná každou sobotu od 8:00 do 15:00.
Tenhle květinový trh milují turisté i místní.
Procházka podél kanálu je srovnatelná s prohlídkou galerie.
8
Fotogalerie

Jarní tání ve východním Londýně. Naplánujte si prodloužený víkend v Hackney!

Čtvrť London Borough of Hackney zahrnuje bývalé metropolitní části Hackney, Shoreditch a Stoke Newington a ještě před několika lety patřila k nejchudším a nejnebezpečnějším místům britské metropole. Z bažinaté oblasti, na které později vyrostla dělnická kolonie, se postupem času stala jedna z nejstylovějších a nejvyhledávanějších londýnských lokalit. Začátek jara je pro její objevování jako stvořený.

Květinové děti

Procházka nebo projížďka na kole podél Regent’s Canalu patří mezi nejkrásnější v celém Londýně. Oproti přeplněnému Camdenu, který je prakticky hned za rohem, se tu budete cítit jako v zapomenutých a omylem objevených Benátkách.

Nutno podotknout, že celý Londýn je protkaný těmito drobnými kanály, které tradičně sloužily k přepravě stavebního materiálu, potravin a lidí a dnes představují hlavní linii městské přírody, bývalých továrniček proměněných v kavárny, galerie a platformy street artu.

Podél kanálu kotví pestrobarevné čluny, na jejichž střechách mají jejich volnomyšlenkářští obyvatelé přivázaná kola, pěstují zeleninu, prodávají knihy, pijí víno nebo hrají na kytaru. Každá taková procházka je proto zážitkem pro všechny smysly. Regent’s Canal tu vznikl před necelými dvěma sty lety a propojuje dock Limehouse Basin a Malé Benátky ve čtvrti Maida Vale. Je dlouhý něco přes čtrnáct kilometrů a nejkrásnější je právě v části Camden Town, Hackney, Islington, Regent Park a Little Venice.

Ale zpátky do Hackney. Regent’s není jediný kanál, podél kterého se můžete z Hackney vydat. Krásná procházka se nabízí také podél Hertford Union Canalu, který lemuje Victoria Park z další strany, a dovede vás třeba až k olympijskému parku Queen Elizabeth Olympic Park, který tu byl postaven pro účely olympijských her v roce 2012. Vznikl na místě opuštěných průmyslových areálů, a kromě někdejších olympijských sportovišť tu najdete také rozhlednu ArcelorMittal Orbit, která měří 115 metrů.

Mezi krokusy

Ve čtvrti Hackney to hýří všemi barvami nejen na jaře. Victoria Park je největším místním parkem, táhnoucím se podél Regent’s Canalu a Limehouse Cut až k Olympic Parku, na jih od zastávky Bethnal Green a na východ až do čtvrti Bow. Ještě v devatenáctém století tu trávily celé dny děti z místních dělnických čtvrtí. Tento historický park je vůbec prvním londýnským parkem, který byl zpřístupněn veřejnosti. Za téměř 170 let jeho existence jej navštívily už miliony Londýňanů, kteří sem v průběhu celého roku přicházejí hledat zábavu i odpočinek. Pokud chcete zažít skutečný příliv jarní energie, určitě se sem vypravte. Procházka mezi krokusy, hyacinty a sněženkami vás naladí na novou sezonu.

Pouliční debužírování

Jedním z nejlepších míst, kde se ve východní části Londýna dobře najíte, je ulice. V neděli vyrazte na Brick Lane Food Market do zrušeného pivovaru. Jídlo ze zemí Afriky, Jižní Ameriky nebo monzunové Asie tu připravují ve velkých kotlích a všichni kuchaři vypadají, že zrovna vaří svůj nejoblíbenější pokrm. Nedaleká kavárna Russet, pojmenovaná podle tradiční anglické odrůdy jablek, propojuje tradiční přípravu kávy, čaje a ovesné kaše s konceptem workshopů montování kol, pouličního zahradničení nebo intuitivního tance. Člověk tu může, stejně jako skoro kdekoli jinde v Londýně, prosedět celý den a jen tak pozorovat dění kolem sebe. Oblíbenou zastávkou nejen na oběd, ale třeba i v časných ranních hodinách cestou z baru, je pekařství Happening Bagel Bakery poblíž Finsbury Parku v ulici Sevens Sister. Projít kolem a neochutnat bagel s krémovým sýrem a lososem nebo sekaným hovězím masem by byl hřích.

Rozkvetlá britská krása

Pokud by vás lákalo zažít začátkem jara něco opravdu speciálního, vězte, že v Anglii jsou místa, ze kterých se vám roztočí hlava.

Lákavé nebezpečí Alnwicku

Překrásná zahrada v Alnwicku na severu Anglie vás může svou krásou až zabít. A to doslova. Ačkoliv na první pohled působí zcela nevinně, vévodkyně z Northumberlandu Jane Percyová, která je její majitelkou, by vás ve vteřině vyvedla z omylu. Jen ona totiž ví, kolik jedovatých a omamných rostlin se v jejích zákoutích ukrývá. Pro ukojení vášně si najala jednoho z nejlepších zahradních architektů, Belgičana Jacquesa Wirtze, a neváhala v ní utopit hříšných 42 milionů liber. Mezi nejzajímavější kvítka její rozlehlé kvetoucí chlouby patří bezesporu brugmansie stromová, zvaná též andělská trumpeta neboli durman. Než vás zabije, tak vás posílí. Především sexuálně.

Nebezpečné afrodiziakální květy si dámy ve viktoriánské době dávaly na noční stolek a troškou pylu si poprášily šálek čaje, aby si dopřály nevšední zážitek podobný rauši na LSD.

Magické Mottisfont Abbey

Významné osobnosti anglického zahradnictví a krajinné architektury, jako jsou sir Geoffrey Jellicoe a jeho proslulá, přísně tvarovaná lipová alej z roku 1930, nebo Graham Stuart Thomas, jenž proslul láskou k historickým formám a růžím, zanechaly stopy v zahradě obklopující opatství Mottisfont v jižní Anglii. A právě historické odrůdy růží jsou důvodem, proč se k řece Test, která hrabstvím protéká, sjíždějí lidé z celého světa. Thomas, který po léta shromažďoval historické odrůdy růží z celé Evropy, proměnil někdejší zahradu v Mottisfontu v kvetoucí galerii. Růže ale nejsou jediným lákadlem. Jsou vysázené mezi pestrou paletou trvalek a cibulovin, takže už od března je na co se dívat a k čemu přivonět. Část zahrady je navíc osázená keři, okrasnými travami či trvalkami nebo plody rostoucími i přes zimu, a tak je v zahradě Mottisfont co objevovat i během chladnějších měsíců. O parkové části zahrady s tajemným kruhem z buků nebo alejí vedoucích do otevřené krajiny nemluvě.