Palác Alhambra: Sídlo maurských králů padlo roku 1492 do rukou Španělů při dobývání Granady, které ukončilo dlouhou éru arabského vlivu na celém poloostrově. Tři části drahocenného komplexu se nevyhnuly úpravám nových křesťanských majitelů, svůj půvab však tisíc let stará Alhambra neztratila a i nadále je učebnicovým příkladem arabské architektury.

Palác Alhambra: Sídlo maurských králů padlo roku 1492 do rukou Španělů při dobývání Granady, které ukončilo dlouhou éru arabského vlivu na celém poloostrově. Tři části drahocenného komplexu se nevyhnuly úpravám nových křesťanských majitelů, svůj půvab však tisíc let stará Alhambra neztratila a i nadále je učebnicovým příkladem arabské architektury. Zdroj: Profimedia.cz

Palác Generalife: Únik od panovnických povinností měla vládcům poskytnout oáza klidu Generalife. Palác ze 14. století je propojen podzemní chodbou s Alhambrou, dokonale navržené zahrady, propracovaný vodní systém, vytříbená výzdoba a uklidňující atmosféra uvedou každého návštěvníka do harmonie.
Katedrála Mezquita: Jako příklad typického mísení kultur perfektně slouží córdobská katedrála Mezquita. Arabové si na místě vizigótské baziliky postavili vlastní modlitební prostor a v 16. století byla mešita obestavěna rozlehlou gotickou katedrálou. Labyrint sloupů v zajetí křesťanské symboliky tvoří jednu z nejúchvatnějších španělských památek.
Zřícenina Medina Azahara: Impozantní městský palác se v celé své kráse nedochoval. Dočteme se, že v 10. století se pyšnil honosnými sály a byly v něm i řemeslnické dílny. Dnes už můžeme obdivovat pouze zachovalé fragmenty geometrické výzdoby.
Hrad Aljafería: Arabské architektonické dědictví se neomezuje pouze na jih poloostrova. K dominantám krásné Zaragozy se řadí hradní pevnost Aljafería z 10. století. Během své existence prošla řadou úprav, ovšem díky skvostným arabeskám tu na vás dýchne prastaré kouzlo Blízkého východu.
Giralda: Zvonice katedrály Panny Marie v Seville je koláží stylů dávných staletí. Věž původně sloužila jako minaret dnes již neexistující mešity, maurský původ nezapře charakteristické zdobení ve dvou třetinách výšky. Po renesanční dostavbě Španěly překonala zvonice hranici sta metrů a svou konstrukcí inspirovala architekty mnoha dalších budov.
10
Fotogalerie

TOP 10: Arabské památky ve Španělsku

Přes 700 let se na Pyrenejském poloostrově rozkládala mocná arabská říše. Velmi vyspělá civilizace obohatila Evropu o vědecké poznatky a nádherné orientální stavby. Velkolepost a precizní ornamentální výzdoba honosných paláců a mešit vyráží dech všem turistům, kteří se zejména na jihu Španělska ocitnou v Příbězích z Tisíce a jedné noci. Architektonické klenoty Maurů patří mezi nejnavštěvovanější místa kontinentu. Následujících deset unikátních památek vás bezpochyby přenese přímo do Šeherezádiných vyprávění.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: