Camden Town je plné kuriózních obchodů

Camden Town je plné kuriózních obchodů Zdroj: Profimedia.cz

Věhlasný Rounhouse
Pořídit si v Camdenu můžete opravdu zajímavé kousky
Street art je doslova na každém kroku
Dobroty na místních trzích
5
Fotogalerie

Poznejte Londýn jinak: Camden Town je rušné tržiště s bláznivými domky i zajímavou historií

Tato specifická a barevná londýnská čtvrť láká turisty z celého světa. Camden Town je totiž domovem alternativní kultury a ve zdejších ulicích často narazíte na například příznivce punku, hippies nebo gotiky. Součástí této čtvrti je i bujarý noční život, který si můžete užít nejen v místních klubech, ale také ve starosvětských hospůdkách.  Kdy se však začala psát historie této stylové čtvrti a kdo v minulosti kráčel jejími ulicemi? 

Čtvrť byla pojmenována po hraběti Charlesi Prattovi Camdenovi, které chtěl z této části severního Londýna vybudovat poklidné rezidenční sousedství. Území bývalo původně součástí panství Kentish Town, kde se nacházela "Red Mother Cap” - nejznámější hospoda ve městě, která tak nevědomky předznamenala charakter této bujaré čtvrti.  

V roce 1791 začal sir Pratt oblast rozvíjet pomalou výstavbou domů a usedlostí po obou stranách silnice, protože chtěl vytvořit místo pro vzdělané příslušníky vyšší a střední třídy. Camden se však nestal klidným předměstím, jak si hrabě představoval. S otevřením Regentského kanálu v roce 1820 a výstavbou železnice, která město rozdělila na dvě části, Camden totiž rychle přivítal skladiště, továrny a s nimi i dělnickou třídu, která si při vyřizování účtů mezi jejími příslušníky nebrala servítky.  

I vzdělaní lidé si však do Camdenu našli cestu, a tak se čtvrť neplánované rozdělila na dvě části. Zatímco v okolí Regent's Parku žili zejména příslušníci vyšší třídy, dělníci obývali především část sousedství u St. Pancras. Spolu se železnicí a kanálem do Camdenu rostl i těžký průmysl, který předměstskou oblast proměnil v místo plné hluku a páry, jež nabízelo levné ubytování. 

V Camdenu se nicméně usadili i výrobci klavírů,, obchodníci s vínem, palírny ginu a výrobci nealkoholických nápojů. a koncem 19. století se tak tato část města rychle přelidnila. Obyvatelé se vždy večer scházeli v hospodách a dělili se o pivo a místní gin. Díky tomu začalo v okolí vznikat i poměrně dost nevěstinců se stálou klientelou.   

V roce 1910 však v Londýně započala výstavba nových divadel a kin a tyto kulturní svatostánky si našly cestu i do Camdenu, což pomalu zlepšovalo jeho pověst. 

Sweet 60’s a kulturní revoluce 

Šedesátá léta znamenala pravděpodobně největší změnu v historii Camden Townu, který se stal místem kulturní revoluce. Velmi populárním trendem se stalo rockové hnutí, a právě v útrobách camdenských klubů probíhalo množství koncertů a jednalo se tak o místa, kde se setkávala hudba, kultura, politika a mládež.  

Jedním z nejznámějších klubů je bezpochyby dodnes fungující Roundhouse, který byl původně postaven jako depo pro lokomotivy, poté se změnil na palírnu ginu a byl místem, kde se rebelovalo proti společnosti a jejím pravidlům. 

V sedmdesátých letech přivítal Camden Town první pestré a rozmanité obchodníky a dnes zde probíhají jedny z nejznámějších trhů na světě. Kromě různých cetek, knih nebo šperků zde můžete zakoupit i výstřední módní kousky, které jen tak nikde nenajdete. A pokud vám při nákupech vyhládne, rozhodně se nezapomeňte zastavit v některém ze stánků s jídlem, kde si můžete pochutnat na specialitách z celého světa.  

Camden je známý jako umělecké a kreativní centrum, a tak nepřekvapí, že se na jeho zdech nachází spousta skvělého pouličního umění, které můžete obdivovat doslova na každém kroku. Mezi nejznámější díla patří podobizna zesnulé zpěvačky Amy Winehouse nebo obrovská hlava šimpanze. Pokud byste se chtěli dozvědět informace o britské židovské komunitě a její historii i současnosti, rozhodně nevynechejte zdejší židovské muzeum, které je přímo přeplněné zajímavými artefakty.