Britský ostrov Wight

Britský ostrov Wight Zdroj: Profimedia.cz

The Needles
Osborne House, rozlehlé prázdninové sídlo britské královské rodiny
Britský ostrov Wight
Britský ostrov Wight
5
Fotogalerie

Magický Isle of Wight: Ostrovní hrabství v jižní Anglii

Největší britský ostrov Wight je známý pro své křídově bílé skály, které pozvolna vstupují do Lamanšského průlivu. Odlehlé písečné pláže omývané průzračnou vodou a roztomilé rybářské vesničky navíc budí dojem, jako byste se ocitli na konci světa.

Ostrov Wight najdeme na jižním pobřeží Anglie a patří mezi nejoblíbenější turistické cíle obyvatel britského souostroví. Jeho největšími lákadly jsou malebné plážové chatky, zlatavý písek a větrem ošlehané vrcholky útesů, těšit se však můžete i na tajemný starobylý maják.

Jedním z nejznámějších monumentů ostrova jsou tzv. The Needles, tři křídově bílé skály vysoké asi 30 metrů, které protínají mořské pobřeží hned vedle zátoky Alum Bay. Za třetím z těchto rozeklaných útvaru se plaše krčí červeno-bíle pruhovaný maják Needles Lighthouse. Kdysi tu stál ještě čtvrtý úlomek, jemuž se říkalo Lotova žena, ten však spadl do moře zřejmě v roce 1764. Ke skalám se můžete vydat i na lodi a prohlédnout si tato jedinečná přírodní umělecká díla zblízka.

Úžasným místem k relaxaci jsou zdejší pláže. Nečekejte však řady lehátek na horkém písku, ty na ostrově Wight jsou ideální pro dlouhé, studeným větrem doprovázené procházky nebo projížďky na koních. Nadýcháte se zde spousty prosoleného čerstvého vzduchu a doprovázet vás bude šplouchání vln. Doporučuji navštívit zejména rozlehlý záliv Whitecliff Bay, prosluněnou pláž Sundown Pier nebo opuštěnou zátoku Steephill Cove.

Pepřový hrnec

Tak se nazývá zvláštní šestiboká věž, jinak známá jako Oratoř svaté Kateřiny, kterou najdeme na jihu ostrova. Jedná se o pozůstatek jediného dochovaného středověkého majáku v Anglii, pocházejícího z roku 1314. K jeho vzniku se pak váže velmi zajímavá legenda. Kdysi dávno zdejšími vodami projížděla loď, na jejíž palubě byla spousta sudů s vínem, které měly být dopraveny do Francie. Loď však najela na mělčiny a ztroskotala. Toho si všiml místní statkář, jenž z paluby víno ukradl. Ke svému hříchu se pak přiznal knězi a ten mu jako pokání nařídil postavit maják, kde se kněz modlil za námořníky, které pohltily zdejší hlubiny.

Oratoř je zasvěcená svaté Kateřině, která se kdysi utkala s ďáblem o to, kdo bude vládnout ostrovu. Vládcem se měl stát ten, kdo dokáže hodit velkým pískovcovým sloupem. Sloup dnes nalezneme poblíž vesnice Mottistone na jihozápadě ostrova. Jmenuje se Longstone, tyčí se do výše zhruba čtyř metrů a široký je asi dva metry, což naznačuje, že Kateřina byla nejen světice, ale disponovala také pořádnou silou v horní části těla. Starobylou mohylu tak můžete začlenit do programu procházky roztomilými vesničkami plnými chalup s doškovou střechou. Většinu z nich obklopují krásně rozkvetlé zahrady, což dodává ostrovu pohádkové kouzlo.

V neposlední řadě nesmíte minout ani Osborne House, rozlehlé prázdninové sídlo britské královské rodiny, které bylo v 19. století postaveno pro královnu Viktorii. Královniny každoroční dovolené proměnily tento klidný ostrov v hojně navštěvovanou destinaci, kterou je dodnes. Osborne vznikl podle návrhu Viktoriina manžela, prince Alberta, jenž do něj zasadil několik italských architektonických prvků.

Ostrov Wight je i známou chovnou stanicí roztomilých huňatých alpak a lam. Tyto přítulné kamarády najdete na farmě West Wight Alpacas spolu s kozami, slepicemi a úžasným obchodem s pleteným zbožím The Yarn Barn. Na farmě si můžete vypůjčit si alpaku nebo lamu na pár hodin a vyrazit s chlupáčem na procházku. Tato zvířata totiž prošla tisíciletým šlechtěním, aby se stala těmi nejlepšími společníky na treku.