Lille

Lille Zdroj: Profimedia.cz

Katedrála Notre-Dame-de-la-Treille
Muzeum umění
Stará burza
Carbonnade flammande
5
Fotogalerie

Jednou nohou v Belgii. Francouzské Lille překvapí netypickou atmosférou

Díky časté lince Eurostar z Londýna a bývalému statutu hlavního města kultury roste obliba Lille v severní Francii coby oblíbené víkendové destinace. Nečekejte však typickou Francii – poloha města, které se nachází v blízkosti belgicko-francouzských hranic, je nejen na architektuře poměrně znát.

Lille je čtvrté největší francouzské město. Leží na severovýchodě země, v regionu Hauts-de-France, jehož je centrem. Název získalo z francouzského označení pro ostrov (l’île), protože bylo založeno na malém ostrově na řece Deûle. A zatímco dřív bylo zejména průmyslovým městem, dnes je domovem umění, historie a útulných kaváren, které nesmíte minout.

Umění a historie

Vieux-Lille (tedy staré město) je nejpůvabnější čtvrť, která leží severně od náměstí Generála de Gaulla. Začíná kolem náměstí, zejména ulicí Esquermoise nebo ulicí Bourse / Grande Chaussée. Bezpochyby nejkrásnější památkou starého města s původní vlámskou renesanční architekturou z doby španělské nadvlády je budova staré burzy. Pochází ze 17. století a prošla kompletní rekonstrukcí. V minulosti se tu určovaly ceny zboží před jeho prodejem na Grand Place. Dnes tu můžete navštívit zajímavá knihkupectví.

V Lille ovšem rozhodně musíte zajít do jeho dominanty, skvostné katedrály Notre-Dame-de-la-Treille. Stojí v jedné z nejstarších částí centra a její výstavba trvala víc než 150 let, což vysvětluje její smíšenou novogotickou, klasickou a moderní architekturu. Dokončena byla až v roce 1999.

Milovníci uměleckých kousků si nesmějí nechat ujít Palais des Beaux-Arts, který je hlavním městským muzeem. Je také jedním z největších muzeí ve Francii a největším muzeem výtvarného umění mimo Paříž. Najdete ho na náměstí Republiky naproti prefektuře. Jeho sbírka je velmi pestrá, s obrazy, sochami z období antiky a renesance. Prohlédnete si díla Monetova, Rubensova, Picassova nebo Delacroixova.

Rodiště de Gaulla i místních specialit

V Lille se mimochodem narodil jeden z nejvýznamnějších státníků 20. století, Charles de Gaulle. Dům, kde se narodil, stojí ve starém Lille, přesněji v ulici Princesse (číslo 9) a patřil jeho prarodičům. Budova je klasifikována jako historická památka, ale má také označení Maison des Illustrés, které označuje budovy spojené s významnými osobnostmi země.

Z regionálních specialit vyzkoušejte například welsh, klasické hospodské jídlo, jehož základem je tavený sýr čedar s chlebem, pivem a šunkou a vejcem. Mezi další tradiční pokrmy patří carbonnade flammande, pokrm z dušeného hovězího masa s belgickým nebo flanderským pivem. A jako sladkou tečku doporučuji Maroilles, slavný sýr severu, který se nejčastěji konzumuje rozpuštěný ve formě koláče. Bon appétit!